JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Kafia skal representere Skolenes landsforbund i LOs sentrale ungdomsutvalg

– Jeg ønsker å rekruttere flere studenter, sier Kafia Hashi Mohamud (25). Hun er studentmedlem og ny representant i LOs sentrale ungdomsutvalg.
I en alder av 25 år, har hun allerede en politisk merittliste å vise til. Nå vil Kafia Mohamud tale SLs sak i LOs sentrale ungdomsutvalg.

I en alder av 25 år, har hun allerede en politisk merittliste å vise til. Nå vil Kafia Mohamud tale SLs sak i LOs sentrale ungdomsutvalg.

Jan-Erik Østlie

sidsel@lomedia.no

Kafia Hashi Mohamud er spontan og ikke redd for å kaste seg ut i noe nytt. I en alder av 25 år, har hun allerede en politisk merittliste å vise til.

Hun ble valgt inn som vara for Ap i Oslo bystyre ved kommunevalget i 2019 og rykket opp til fast plass etter stortingsvalget i 2021. Men det politiske engasjementet hennes våknet lenge før det.

Engasjerte seg i lokalsamfunnet

Kafia er født i Oslo og vokste opp på Hovseter i Vestre Aker bydel.

– Hva var det som førte deg inn i politikken?

– Jeg ble verva for ti kroner av AUF på Oslo City, forteller Kafia og ler.

Hun var 17 år og var der sammen med en venninne som overtalte henne. Begge to meldte seg inn i AUF den dagen.

Det var året før de skulle stemme for første gang og de var opptatt av å orientere seg politisk.

– Jeg har alltid vært interessert i realfag og elsker matte. Jeg hadde ikke tenkt på meg selv som en samfunnsengasjert person, men jeg ble etter hvert bevisst på at alle meningene mine egentlig var politiske, sier Kafia.

Hun ble med på møter i AUF og engasjerte seg i lokalsamfunnet på Hovseter.

Kafia har stått i front og kjempet for å få tilbake en fritidsklubb i nærmiljøet. Hun har jobbet for bydelens områdesatsing på Hovseter, Hovseterløftet, for å gjøre det til et bedre sted å bo gjennom sosiale og fysiske tiltak. I to år var hun festivalsjef for Hovseterfestivalen.

Hovseter ligger i en bydel på vestkanten i Oslo hvor det bor mange med god økonomi. Men det gjelder ikke alle som bor der.

– På Hovseter finnes det kommunale boliger hvor det bor mange som ligger lavere sosioøkonomisk enn mange andre i bydelen. Jeg brant for å gjøre noe for å løfte opp området og å motvirke segregering, forteller Kafia.

Saken fortsetter under bildet.

– Det viktigste jeg kan gjøre for den klassen jeg har nå er å finne elevenes styrker og svakheter og å løfte dem, sier Kafia Hashi Mohamud. Hun har deltidsjobb som lærer ved siden av lærerstudiene.

– Det viktigste jeg kan gjøre for den klassen jeg har nå er å finne elevenes styrker og svakheter og å løfte dem, sier Kafia Hashi Mohamud. Hun har deltidsjobb som lærer ved siden av lærerstudiene.

Jan-Erik Østlie

Snart ferdig utdanna lærer

Kafia Hashi Mohamud går siste år på den femårige lektorutdanninga ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun fordyper seg i matte og har geografi som et hovedemne. Hun blir ferdig utdanna lektor før jul i år.

– Når bestemte du deg for å bli lærer?

– Jeg har visst det siden jeg gikk i tredje klasse. I vennebøker til klassekamerater skrev andre at de ville bli for eksempel rockestjerne eller astronaut. Jeg skrev at jeg ville bli lærer, forteller hun.

– Hvorfor ville du bli lærer?

– Jeg var den andre kom til for å be om hjelp. Jeg har alltid likt å videreformidle og jeg elsker følelsen av å få andre til å forstå, forteller hun.

Mattelæreren er forbildet

Kafia forteller at hennes forbilde som lærer er mattelæreren hun hadde på videregående.

– Han var dyktig og ukonvensjonell i måten han underviste på, forteller hun.

Hun forteller at han pekte ut elever som måtte komme fram til tavla og løse oppgaver der selv om de sa at de ikke kunne svaret.

– Hvis vi ba ham om hjelp da, sa han at vi ikke skulle spørre ham men spørre klassen. Alle elevene lærte å bli lærere i matteklassen. Først helt på slutten av timen gikk han igjennom oppgaven. Jeg elsker matte og å lære det bort, sier Kafia.

Underviser minoritetselever

Ved siden av studiene har Kafia en deltidsjobb som lærer ved en videregående skole på østkanten i Oslo. Siden januar i år har hun undervist en klasse i samfunnsgeografi fem skoletimer i uka som adjunkt.

De fleste elevene i klassen har minoritetsbakgrunn. Gjennom studiene har Kafia tidligere hatt praksis som lærer på en skole på vestkanten hvor elevene var opptatt av å prestere og gjøre det bra.

– Kontrasten er stor. Jeg opplever at jeg ser forskjellene i byen på nært hold. Nå er det viktigst å få elevene inn i klasserommet og sørge for at de er nok til stede til å få karakterer og å få dem til å delta, sier hun.

At hun selv har somalisk bakgrunn, tror Kafia betyr noe i relasjonen til elevene.

– Fordi jeg har minoritetsbakgrunn. De fleste ser ut som jeg, sier hun.

– Jeg liker å ha en dialogbasert lærerstil og at elevene skal ha noe å si på hvordan de vil bli undervist. Det viktigste jeg kan gjøre for den klassen jeg har nå er å finne elevenes styrker og svakheter og å løfte dem. I går hadde jeg en-til-en-samtale med hver av dem, sier hun.

Tar ikke gjenvalg til bystyret

Som fast representant i Oslo bystyre for Ap de siste to årene, har Kafia sittet i fire ulike komiteer.

– Jeg har ikke sittet lenger enn ti måneder i samme komité, sier hun.

Til gjengjeld har hun fått kjennskap til mange ulike områder, som kultur, finans, byutvikling og miljø.

– Det har vært kult å få innblikk i hvor mye politikk har å si og å oppleve engasjementet til folk. Jeg er blitt kjent med steder i byen som jeg ikke visste fantes, sier Kafia, som ikke stiller til valg i årets kommunevalg.

Ny i LOs sentrale ungdomsutvalg

Kafia ble vervet som studentmedlem til Skolenes landsforbund på en fadderstand i 2018 og ble med i LO-studentene.

– Jeg kjente en som sto der som var medlem i NTL og sa til henne at jeg ville melde meg inn der. Siden jeg er lærerstudent anbefalte hun at jeg meldte meg inn i SL, forteller Kafia.

I begynnelsen av februar ble hun foreslått av Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund som ny representant i LOs sentrale ungdomsutvalg. Det består av ungdomstillitsvalgte fra alle de 25 forbundene i LO.

AU innhentet forslag til kandidater fra flere fylkeslag og valget falt på Kafia. Hun svarte ja til å overta etter Anders Solbø Lie.

– Jeg vet ikke helt hva det innebærer ennå, sier Kafia, som skal delta på første møte i ungdomsutvalget dagen etter at hun blir intervjuet av I skolen.

– Jeg ønsker å rekruttere flere studenter. Vi vet at de gjerne fortsetter i det forbundet de melder seg inn i når de er ferdige med studiene. Og vi har gode betingelser for studentmedlemskap i SL, sier Kafia Hashi Mohamud som også skal delta når landsstyret til Skolenes landsforbund samles.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse