JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Lærere er forberedt på streik

Hvis partene ikke blir enige, går 8275 ansatte ut i streik onsdag morgen.
– Vi er forberedt på at det kan bli streik, sier klubbleder for SL, Arild Vinkenes. Han er lærer ved Porsgrunn videregående skole hvor 34 SL-medlemmer er klare for å trekke på seg streikeskjorter i morgen tidlig.

– Vi er forberedt på at det kan bli streik, sier klubbleder for SL, Arild Vinkenes. Han er lærer ved Porsgrunn videregående skole hvor 34 SL-medlemmer er klare for å trekke på seg streikeskjorter i morgen tidlig.

Sidsel Valum

Saken oppsummert

sidsel@lomedia.no

– Vi er forberedt på at det kan bli streik, sier Arild Vinkenes, som er lærer og klubbleder for SL ved Porsgrunn videregående skole. Han er også fylkesleder i SL Telemark.

Planen er klar for utdeling av streikeskjorter og utplassering av streikevakter ved skolen, dersom det blir streik fra i morgen tidlig.

– Hvorfor støtter du en eventuell streik?

– Jeg synes det er urettferdig hvis de som har lavest ansiennitet får minst i kroner og øre, sier Arild Vinkenes.

Han viser til resultatet Unio sa ja til, og at det gir en forskjell mellom 15.200 og 21.200 kroner i sentrale tillegg mellom lærere på laveste og høyeste trinn på lønnsstigen.

– Prisstigning og inflasjon rammer dem som tjener minst like hardt. Vi ønsker ikke store forskjeller. Store forskjeller i lønn gjør det også vanskeligere å rekruttere lærere, noe som er veldig viktig, sier Arild Vinkenes.

Kan bli storstreik

– Vi håper å komme fram til enighet. Det vanskelige er at Unio og Akademikerne allerede har godtatt tilbudet fra KS, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker, på vei inn til Riksmekleren tirsdag morgen.

Akademikerne og Unio, som Utdanningsforbundet er en del av, takket ja til tilbudet fra KS (Kommunesektorens organisasjon), mens forhandlingssammenslutningen LO Kommune, som Skolenes landsforbund (SL) er en del av, sa nei.

Også YS sa nei, og klokka 0900 tirsdag startet meklingen. Meklingsfrist er ved midnatt 27. mai.

Mette Johnsen Walker har med seg første nestleder Jon Oddvar Holthe og andre nestleder Bodil Gullseth i meklingen. De tre forhandler for SL gjennom LO Kommune.

Dersom partene ikke blir enige innen fristen går 8275 ansatte i 148 kommuner ut i streik onsdag morgen.

Blant dem er 34 medlemmer av SL ved Porsgrunn videregående skole. Det kan også skje at det blir mekling på overtid.

LO Kommune sa nei

Ramma i kommuneoppgjøret er på 4,4 prosent, på linje med det som ble resultatet i oppgjøret mellom LO og NHO i frontfaget.

LO Kommune sa nei fordi de mente fordelingen mellom de som tjener mye og de som tjener lite ble for dårlig.

– Vi mener de som tjener lite burde fått mer, sier forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune til Fagbladet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss