JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokker unge til Skolenes landsforbund

Sidsel Valum

Skolenes landsforbund (SL) skal danne en egen nasjonal studentorganisasjon. I januar besøkte sentralt tillitsvalgte utdanningsmessa til Høgskolen i Østfold i Halden for å verve kommende studenter.

Sidsel Valum

Rundt 3000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler besøkte utdanningsmessa på Høgskolen i Østfold i Halden 11.– 12. januar, ifølge Halden Arbeiderblad.

SNART STUDENTER: Elever fra videregående skole strømmer til på utdanningsmessa i Halden. Neste år blir mange av dem studenter.

SNART STUDENTER: Elever fra videregående skole strømmer til på utdanningsmessa i Halden. Neste år blir mange av dem studenter.

Sidsel Valum

Da I skolen besøker messa den siste dagen, kommer busslast med busslast fulle av elever som strømmer inn for å få inspirasjon til å ta valg for framtidig utdanning.

På den store messa står representanter for en rekke høyskoler og universiteter, fagskoler og folkehøyskoler klare for å fortelle elevene om sine utdanningstilbud. Her er også Forsvaret, Elev-organisasjonen (EO) og LO.

Studentøkonomi

Begge dager arrangerer Høgskolen i Østfold også en rekke miniforedrag om temaer som framtidas arbeidsmarked og nye grunnskoleutdanninger. I skolen er innom et foredrag om studentøkonomi som holdes av Espen Pollen og Matias Punsvik fra Sparebank 1 i Halden.

– Hvor mange av dere har sett Luksusfellen? spør Espen Pollen de frammøtte elevene. Alle rekker hånda i været.

– Hvor mange av dere har lyst til å være deltakere i Luksusfellen? spør han så. Ingen rekker hånda i været.

Sparebank 1 anbefaler alle studenter å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, og å begynne å spare så tidlig som mulig, helst før fylte 21 år, og å bruke BSU.

Sparing og forsikring

– Gjør sparingen automatisk, sett for eksempel av tre hundre kroner i måneden, er rådet fra Espen Pollen.

Forsikringer er også et tema Sparebank 1 gir råd om.

– Dersom du er under 20 år og bor på foreldrenes bostedsadresse, så gjelder foreldrenes innboforsikring. Fra fylte 20 år gjelder ikke foreldrenes innboforsikring, da må du ha egen innboforsikring og egen reiseforsikring, sier Espen Pollen, som også anbefaler studenter å ha uføre-forsikring.

– Fordi dere ikke har jobbet så lang tid, har dere ikke opparbeidet rettigheter i Folketrygden eller Nav. Er dere så uheldige å bli syke, får dere så lite støtte fra det offentlige at dere ikke har sjanse til å kjøpe egen bolig. Man kan være for syk til å jobbe, men likevel ha et godt liv, sier Espen Pollen.

Studentbolig

Studentøkonomi handlet det også om i et miniforedrag av BI-studentene Helene Bøhn Stagre og Eirik Velure. Også de oppfordrer elever og studenter til å begynne å spare så tidlig som mulig, og å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene.

– Søk husrom så tidlig som mulig. I sommer manglet seks tusen studenter tak over hodet i Oslo. En av våre medstudenter fikk seg et rom på et gamlehjem hvor hun jobbet, andre bodde i telt, sier Eirik Velure.

– Jeg bor sammen med to venninner. Vi er i hverandres klesskap hele tiden, det føles som om jeg har fått tre klesskap i stedet for ett, sier Helene Bøhn Stagre.

GIR RÅD: BI-studentene Helene Bøhn Stagre og Eirik Velure gir råd til studenter om økonomi.

GIR RÅD: BI-studentene Helene Bøhn Stagre og Eirik Velure gir råd til studenter om økonomi.

Sidsel Valum

På vervehugget

– Mange av elevene som kommer hit skal begynne å studere neste år. Vi er her for å møte framtidige lærerstudenter så tidlig som mulig, sier vikarierende forbundssekretær i SL, fylkesleder Jon Oddvar Holthe i SL Østfold.

Han sto på stand sammen med LO Østfold begge dagene under messa. Der sto også forbundssekretær Mette Johnsen Walker. De to er begge med i den nye vervegruppa i forbundet, som landsmøtet vedtok å opprette i vår.

– I går vervet jeg to i Elevorganisasjonen (EO) og en professor som jobber her på høyskolen, forteller Jon Oddvar Holthe.

– Jeg ble vervet av ham for tre-fire måneder siden, forteller grunnskolelærer Nadia Rashidpoor, som tar en stopp ved standen og hilser. Hun er på vei til undervisning. Hun forteller at hun fikk hjelp av SL i en sak som endte med at hun nå tar ett års videreutdanning på høyskolen. Etter nye kompetansekrav tar hun ett fag til og PPU i tillegg til sin bachelor i spesialpedagogikk.

Elever besøker LO-stand

Mange elever stopper ved LO-standen for å prøve seg på quizen som de kan vinne 1000 kroner på. De skal svare på spørsmål om LO og norsk arbeidsliv.

– Mye er nytt for elevene. Mange av dem mangler kunnskaper om arbeidslivet, sier forbundssekretær i SL Mette Johnsen Walker.

– Vi forteller studentene om hvilke rettigheter de har. Mange har strøjobber. Det er viktig å fortelle dem hva fagforeningene driver med, sier Postkom-tillitsvalgt Kashif Mir, som står på standen sammen med ungdomssekretær i LO Østfold Vegard Finnes, Postkom-tillitsvalgt Andreas Wang og lærling i LO Østfold, Jørgen Cindahl.

SAMARBEIDER: Fylkesleder i SL Østfold Jon Oddvar Holthe (til høyre) på stand sammen med Postkom-tillitsvalgte Kashif Mir (helt til venstre) og Andreas Wang

SAMARBEIDER: Fylkesleder i SL Østfold Jon Oddvar Holthe (til høyre) på stand sammen med Postkom-tillitsvalgte Kashif Mir (helt til venstre) og Andreas Wang

Sidsel Valum

– Min viktigste jobb her er å snakke med ungdommene og få dem til å organisere seg på lærestedene sier Jon Oddvar Holthe. Som fylkesleder i SL Østfold samarbeider han nært med LO Østfold.

Annonse
Annonse