JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Malkenes-saken opprører lærere: Rødt krever høring om ytringsfrihet i osloskolen

Etter å ha blitt kontaktet av flere titalls lærere i osloskolen som mener seg kneblet, vil Eivor Evenrud fra Rødt kalle inn til høring.
Simon Malkenes, lærer i Oslo kommune.

Simon Malkenes, lærer i Oslo kommune.

Dagsavisen

– Det har i en årrekke kommet historier om at det står litt dårlig til med ytringsfriheten i osloskolen, og nå er det på sin plass at vi får en ordentlig høring politisk. Slik kan alle få samme informasjon, og man får stille de spørsmålene man har, sier Eivor Evenrud fra Rødt.

Som nestleder i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo er hun i posisjon til å kreve en høring.

Skole vurderer personalsak mot lærer i Oslo, men kan selv være kilden til problemet

Kravet kommer i kjølvannet av en debatt i NRKs «Dagsnytt 18» der lærer Simon Malkenes beskrev hvordan anonymiserte elever opptrådte i en undervisningstime. Debatten handlet om karakterbasert inntak og stykkprisfinansiering i osloskolen, og Malkenes rettet oppmerksomheten mot et system han mener bidrar til opphoping av sårbare og krevende elever som ikke får den hjelpen de trenger. Flere kilder har bekreftet overfor Dagsavisen at Ulsrud videregående skole i Oslo, der Malkenes arbeider, i etterkant av programmet har iverksatt undersøkelser fordi man mener beskrivelsen kan ha krenket elevene og være et brudd på opplæringsloven.

– Fagforeningene har stadig sagt at ytringsfrihet er en utfordring i osloskolen og noe det må jobbes mer med. Jeg har engasjert meg ganske mye i ytringsfrihet i mange år, og det renner inn mail og meldinger fra ansatte som opplever at det ikke er rom for å ytre seg. 40–50 lærere eller tidligere lærere i osloskolen har kontaktet meg etter Malkenes-saken. Det samme går igjen, at man har opplevd å bli innkalt til uformelle samtaler, nærmest blitt frosset ut eller har opplevd ulike sanksjoner, sier Evenrud.

Kommunene knebler de ansattes ytringsfrihet

– Hvilke spørsmål ønsker du svar på i en høring?

– Hovedsakelig hvordan man har praktisert de ansattes rett som følger av Grunnloven og eventuelt finne ut av hvilke forhold som har gjort at noen ikke har fått oppfylt sin rett til paragraf 100. Det er i offentlighetens interesse å vite hvordan det står til med ytringsfriheten i Oslo.

Evenrud ønsker å se blant andre utdanningsetaten, fagforeningene og byråden i en høring. Det kan også bli aktuelt å kalle inn enkeltpersoner, men dette handler ikke om Malkenes-saken spesielt, men om hele sektoren, understreker Rødt-politikeren.

– Dette er ikke en enkelthendelse, sier hun.

Politi-leder begrenser ansattes ytringsfrihet, mener NTL

• Kronikk: Redde ansatte lar være å varsle

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse