JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet i Skolenes landsforbund

Mener seksåringene bør tilbake i barnehagen

Forbundsstyret i Skolenes landsforbund mener at seksåringene skal gå i barnehage. – La oss heller få mer lek inn i første klasse, foreslår Martin Trondsen fra SL Oslo.
«Skolenes landsforbund mener primært at seksåringene skal gå i barnehage. Alternativt må førsteklasse gjøres så lik barnehage som mulig, herunder bemanningsnormen i barnehagen» er forslaget landsmøtet skal stemme over.

«Skolenes landsforbund mener primært at seksåringene skal gå i barnehage. Alternativt må førsteklasse gjøres så lik barnehage som mulig, herunder bemanningsnormen i barnehagen» er forslaget landsmøtet skal stemme over.

Hanna Skotheim

Saken oppsummert

sidsel@lomedia.no

Bør seksåringene tilbake til barnehagen? Det ble en engasjert debatt da landsmøtet diskuterte et forslag fra forbundsstyret om å sende seksåringene tilbake til barnehagen.

Martin Trondsen fra SL Oslo sier han ikke er sikker på svaret.

– Men jeg er overbevist om at vi ikke bør ta den kampen i en tid hvor barnetallet i Oslo minker, skoler legges ned eller slås sammen og barnehagene allerede er stappfulle, sa Trondsen.

Dette foreslår forbundsstyret

Forslaget fra forbundsstyret til nytt handlingsprogram som vedtas fredag, er at «Skolenes landsforbund mener primært at seksåringene skal gå i barnehage. Alternativt må førsteklasse gjøres så lik barnehage som mulig, herunder bemanningsnormen i barnehagen.»

Martin Trondsen viste til at det kun er partiet Rødt som åpner for å reversere seksårsreformen som ble innført i 1997 med at grunnskolen ble tiårig.

– Dette en kamp vi ikke kommer til å vinne, sa Trondsen.

Han peker på at både SV, Ap og høyresiden sier nei.

– Til og med Senterpartiet, som elsker å reversere ting, sier nei. La oss heller fokusere på det vi kan gjøre noe med, nemlig å gjøre førsteklasse til et overgangsår fra barnehage til skole. La oss få mer lek inn i første klasse – for det er mulig å få til, sa han.

Han la til:

– La oss for all del unngå et så høyt faglig fokus at førsteklassingene er skoleleie allerede når de kommer til høstferien.

Hans ønske er at alle heller jobber for at første klasse gjøres så lik barnehage som mulig.

Det 11. ordinære landsmøtet til Skolenes landsforbund (SL) er samlet i Kirkenes fra 1. til 4. april.

Det 11. ordinære landsmøtet til Skolenes landsforbund (SL) er samlet i Kirkenes fra 1. til 4. april.

Sidsel Valum

Ønsker førskole for 6-åringene

– Å sende seksåringene tilbake til barnehagen er ikke et alternativ, fordi vi har et barnehageforlik som gjør at veldig mange barnehager er privatisert og det er å sende penger til velferdsprofitører. Derfor foreslår jeg et alternativt forslag til uttalelsen at vi skal ha 6-åringene på førskole, sa Astrid T. Kjelsen.

Hun viste til at dagens elever går to år lengre på skolen enn det hun selv gjorde, som følge av seksårsreformen og at timetallet er økt på barnetrinnet i matte, norsk og engelsk.

Regnestykket er gjort av forskeren Elise Farstad Djupedal ved NTNU.

– Ungene kan begynne på skolen når de er sju år. Da er de modne for skole, og dette vet vi som er pedagoger, sa Kjelnes.

Forsvarte forslaget til forbundsstyret

Berit Hågensen fra SL Finnmark, som selv er medlem av forbundsstyret, forsvarte forslaget til forbundsstyret.

– Jeg synes vi skal støtte forslaget fra forbundsstyret om at seksåringene primært bør være i barnehagen og at det er vårt hovedønske. Men hvis de skal være i skolen må det være et skoletilbud som er mer likt et førskoletilbud slik at den overgangen blir reell, sa Hågensen.

Hun konstaterte at intensjonen i seksårsreformen var at det første skoleåret skulle være lekbasert.

– Intensjonen har vært der helt siden 1997 og vi har fortsatt ikke lyktes.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse