JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsrettssak:

Miljøterapeuten sa nei da rektor påla henne å jobbe i SFO. Nå møtes de i retten

En miljøterapeut ansatt ved en skole i Stavanger mener det ikke er innenfor rektors styringsrett å pålegge henne å jobbe i SFO. Onsdag starter rettssaken i Sør-Rogaland tingrett.
MØTES I RETTEN: Miljøterapeuten møter onsdag 8. september arbeidsgiveren her i Stavanger tinghus. Hun krever å få tilbake hundre prosent stilling som miljøterapeut i skolen. Det er satt av to dager til rettssaken.

MØTES I RETTEN: Miljøterapeuten møter onsdag 8. september arbeidsgiveren her i Stavanger tinghus. Hun krever å få tilbake hundre prosent stilling som miljøterapeut i skolen. Det er satt av to dager til rettssaken.

Torstein Lillevik/Stavanger Aftenblad

sidsel@lomedia.no

– Jeg mener jeg har rett og at det er gjort en feil med en uriktig endringsoppsigelse, sier miljøterapeuten til FriFagbevegelse dagen før rettssaken starter i Sør-Rogaland tingrett i Stavanger 8. september. Det er berammet to dager til saken.

Kvinnen i 30-årene er utdannet ergoterapeut og har vært ansatt i en hundre prosent stilling som miljøterapeut ved barneskolen i Stavanger i sju år med ansvar for å undervise elever med ulike funksjonsnedsettelser.

Hun er ikke utdannet som pedagog og er ikke ansatt som lærer, men ved ansettelsen fikk hun en individuell arbeidstidsavtale på linje med øvrige lærere ved skolen og hun har fulgt lærernes særavtale om arbeidstid (SFS 2213). Det betyr at hun har hatt arbeidstid som lærer, planleggingstid, for- og etterarbeid og hatt ferier samtidig med de andre lærerne. Hun er medlem av Skolenes landsforbund (SL) som bistår henne i saken.

Forsker bekymret over stadig flere misfornøyde elever i norske skoler

Stillingen ble endret

På nyåret i fjor fikk miljøterapeuten beskjed fra rektor om at stillingen hennes ville bli endret og hun mottok forslag til ny arbeidstidsavtale – som hun ikke har signert – som innebærer at hun skal jobbet 75 prosent som lærer i skolen og 25 prosent som SFO-ansatt. Også stillingsbetegnelsen er endret fra «miljøterapeut 1» til «miljøveileder». Ifølge arbeidsgiveren oppfyller ikke skolen kravene i lærernormen om lærertetthet – noe Statsforvalteren har bedt om en plan for å oppfylle. Det ligger til grunn for endringen av arbeidsforholdet til miljøterapeuten.

Ny opplæringslov: Regjeringen går ikke inn for lovfestet rett til kvalifisert lærer: – Skuffende og urovekkende

Miljøterapeuten møtte arbeidsgiveren – rektor og en representant fra Stavanger kommune – via nett våren 2020 sammen med hovedtillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) i Stavanger, Irene Gundersen, og seniorkonsulent i SL, Per Rasmus Oftedal. SL mener at kommunen ikke har rett til å foreta det de omtaler som en usaklig endringsoppsigelse, og forbundet støtter henne i kravet om at hun skal tilbake i hundre prosent jobb i skolen.

HOVEDTILLITSVALGT: Irene Gundersen er hovedtillitsvalgt for SL i Stavanger. Hun har bistått miljøterapeuten og møter som vitne i saken.

HOVEDTILLITSVALGT: Irene Gundersen er hovedtillitsvalgt for SL i Stavanger. Hun har bistått miljøterapeuten og møter som vitne i saken.

Sidsel Valum

Stavanger kommune bestrider at endringen av stillingen hennes er en endringsoppsigelse og mener det er innenfor rektors styringsrett at hun overføres til å jobbe i SFO.

Alle partier unntatt Høyre mener økt lønn må til for å få flere lærere og barnehagelærere

Stevnet kommunen

Møtet i mai i fjor førte ikke til at det ble enighet mellom miljøterapeuten og arbeidsgiveren og nå møtes partene i retten. Prosessfullmektig for miljøterapeuten er LO-advokat Bjørn Inge Waage. Hovedtillitsvalgt for SL i Stavanger, Irene Gundersen, og seniorkonsulent i SL, Per Rasmus Oftedal, møter som vitner i saken.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse