Nå får alle rett til å fullføre videregående
Fra høsten 2024 gir ny opplæringslov alle rett til opplæring helt fram til de har fullført videregående opplæring.
– Nå kan du ta et nytt fagbrev, og de som har tatt studieforberedende kan velge yrkesfag etterpå. Det vil gi flere kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun
Colourbox.com
sidsel@lomedia.no
Elever som stryker i ett eller flere fag på videregående, eller som avbryter underveis, har fra høsten av rett til opplæring helt til de har fullført. skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. Ungdom har i dag som utgangspunkt bare rett til tre års opplæring. Elever får nå også rett til å velge videregående opplæring på nytt så mange ganger de vil fram til søknadsfristen det året de fyller 19 år. I dag har de bare rett til ett omvalg.
Rett til ekstra fagbrev
Den såkalte Fullføringsreformen gir også rett til å ta et nytt fagbrev, også for dem som har ett fra før.
– Vi åpner en viktig dør som har vært lukket. Nå kan du ta et nytt fagbrev, og de som har tatt studieforberedende kan velge yrkesfag etterpå. Det vil gi flere kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i pressemeldingen.
I dag har elever bare rett til å ta ett fagbrev, og de har ikke rett til å begynne på yrkesfag hvis de har tatt studieforberedende.
Ny forskrift til opplæringsloven
Nå er også ny forskrift til opplæringsloven klar. Kunnskapsdepartementet opplyser i pressemeldingen at de største endringene i forskriften handler om hvordan de utvidede rettighetene til videregående opplæring skal fungere i praksis.
– Hvis du stryker i ett eller flere fag, eller avbryter underveis, vil du med de nye reglene ha rett til opplæring helt til du har fullført og bestått videregående. Det veldig viktig for den enkelte, og det er lønnsomt for samfunnet, sier Nordtun.
Departementet understreker at de som stryker til fag- eller svenneprøven som lærlinger i bedrift, og som ikke har fått forlenget lærekontrakten sin eller fått ny kontrakt, også får rett til mer opplæring. Fylkeskommunen skal også så langt det er mulig sørge for at de får mer opplæring i samme lærefag som de har vært lærling i.
Bakgrunn
• 81 prosent av elevene som begynte i videregående i 2016, hadde fullført fem–seks år senere, viser tall fra SSB. De siste ti årene har andelen som fullfører økt med ni prosentpoeng.
• Meropplæringen kan gis som hurtigspor, for eksempel med et mindre antall timer, eller over færre uker. Det er opp til fylkeskommunen å vurdere hvordan de vil tilby meropplæringen og de kan planlegge ut fra lokale behov og muligheter.
• Retten til mer opplæring for de som stryker til fag- eller svenneprøven gjelder et opplæringstilbud på Vg3 som bygger på det programområdet som er gjennomført på Vg2, men fylkeskommunen skal så langt det er mulig sørge for at de får mer opplæring i det samme lærefaget som de har strøket på fag- eller svenneprøve i.
• I forberedende opplæring for voksne (FOV) skal de modulstrukturerte læreplanene tas i bruk fra 1. august 2024. For videregående opplæring for voksne (VOV) kan fylkeskommunen ta i bruk modulstrukturerte læreplaner i 13 lærefag fra 1. august 2024 og disse skal tas i bruk fra 1. august 2025.
Kilde: Kunnskapsdepartementet