JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Nå har SL-lærerne fått rett til å forhandle om sin arbeidstidsavtale

Fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund er lettet over at det ikke blir lærerstreik i Oslo – selv om han kunne ønsket en høyere ramme.
Fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkesllag av Skolenes landsforbund er glad for at lærerne i Oslo ikke skal streike i år.

Fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkesllag av Skolenes landsforbund er glad for at lærerne i Oslo ikke skal streike i år.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

Meklingsstart i Oslo – som er eget tariffområde – var lørdag formiddag 21. mai med meklingsfrist klokka 24 natt til tirsdag 24. mai.

Etter over 24 timer på overtid ble partene enige etter midnatt natt til onsdag 25. mai om å godta et meklingsresultat som gir alle ansatte minst 18.000 kroner i kronetillegg.

Det er også enighet om at det ikke skal være lokale forhandlinger, noe som har vært et viktig krav for SL.

– Det har vært tunge forhandlinger for å komme fram til enighet om blant annet dette, derfor kom oppgjøret i havn såpass lang tid på overtid, sier fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund som har rundt 800 medlemmer. Han har deltatt i forhandlingene på vegne av medlemmene i fylkeslaget.

SL er del av forhandlingssammenslutningen til LO Kommune Oslo (LOKO). De som har lønnstrinn 33 og høyere får lønnstillegget i form av en økning på 3,71 prosent med virkningsdato fra 1. mai 2022. Forhandlingssammenslutningene Akademikerne, Unio og YS-K Oslo har også godtatt meklingsresultatet.

– Vi hadde håpet å se firetallet på ramma, men at alle i lønnstrinn 33 og over får lønnstillegg på 3,71 prosent er et bedre resultat enn vi fikk i fjor. Det innebærer blant annet at en lektor med opprykk får et lønnstillegg på godt over 20.000 kroner, sier Vinje.

Får plass ved forhandlingsbordet

Bestemmelsen i Oslo kommune om at et forbund må ha over 17,5 prosent av medlemmene for å ha rett til å forhandle om særavtaler som lærernes arbeidstidsavtale, har vært en stein i skoen for både SL og Lektorlaget siden forhandlingsansvaret for lærerne ble overført fra staten til kommunene i 2004.

I årets hovedoppgjør sa partene inkludert Utdanningsforbundet ja til en skisse som gir alle forbund som organiserer lærere rett til å delta i forhandlingene.

– Dette har vært praktisert ulikt ved ulike skoler. Ved noen skoler har rektor og Utdanningsforbundet sagt ja til at SL kan delta i lærernes arbeidstidsforhandlinger mens SL ikke har fått lov til å delta ved andre skoler. Etter årets meklingsavtale kan ikke lenger rektor og Utdanningsforbundet nekte oss å delta. Fortsatt er det Utdanningsforbundet som eier denne avtalen, og det håper vi å komme videre med ved neste hovedoppgjør, sier Roger Vinje.

Han er også glad for at bestemmelser om arbeidstøy – som er viktig for mange yrkesfaglærere – skal drøftes i et partssammensatt utvalg med tanke på å komme fram til en omforent løsning til hovedoppgjøret i 2024. I dag har også Utdanningsforbundet eierskap til denne avtalen når det gjelder lærere og Roger Vinje ser det som et framskritt for SL om dette tas inn i en felles overenskomst i kommunen på sikt.

Arbeidstidsavtale for tegnspråktolker

Blant kravene til SL har vært at tegnspråktolker skal få egen arbeidstidsavtale – noe de ikke har i dag. Ved Nydalen videregående skole har SL medlemmer blant tegnspråktolkene.

– Vi fikk ikke gjennomslag for det i lønnsforhandlingene men jeg tror det kan være et resultat av vårt krav at rektor ved Nydalen skole nylig har tatt kontakt med SL for å be oss om forhandlinger om en arbeidstidsavtale for tegnspråktolkene, sier Roger Vinje som håper å komme i gang med forhandlingene snart.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse