JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Oppsiktsvekkende at forbundet ikke vil uttale seg om Melkøya

Flere av våre medlemmer kommer selv fra reindriftsfamilier eller har venner og kjente som vil bli direkte berørt av Melkøya-vedtaket. Det kan ikke bare ignoreres, skriver Konstantin Alther.

Flere av våre medlemmer kommer selv fra reindriftsfamilier eller har venner og kjente som vil bli direkte berørt av Melkøya-vedtaket. Det kan ikke bare ignoreres, skriver Konstantin Alther.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no

Saken oppsummert

SL Finnmark vedtatt å si nei til elektrifisering av Melkøya og bedt forbundet om støtte.

Det ble avslått med en oppsiktsvekkende begrunnelse: «Forbundsstyret mener at dette ikke er innenfor et politikkområde det er naturlig for Skolenes landsforbund å uttale seg om».

Det er heldigvis ikke hverdagskost at et forslag fra et fylkeslag blir avvist på denne måten.

I praksis har forbundsledelsen avfeid hele saken som ble tatt opp, som irrelevant for SL. Var det ikke sånn at vi skulle ha en politikk som er prega av det som diskuteres blant medlemmene på arbeidsplassene?

SL Finnmarks bekymring må tas på alvor.

Da regjeringa kunngjorde sitt vedtak om Melkøya ble det fullt opprør i nord – ikke nødvendigvis fordi folk er imot kraftutbygging, men fordi folk følte seg fullstendig overkjørt av sentralmakta i Oslo. I sitt forslag advarer SL Finnmark mot «å forstyrre reindriftsnæringa og den samiske kulturen med vindmølleparker og store arealødeleggelser».

Mange ville ha brukt sterkere ord, men budskapet burde ikke være til å misforstå. Flere av våre medlemmer kommer selv fra reindriftsfamilier eller har venner og kjente som vil bli direkte berørt av Melkøya-vedtaket. Det kan ikke bare ignoreres!

LO støtter elektrifisering av Melkøya og begrunner det med hensynet til arbeidsplasser og det grønne skiftet. Det møter også motstand i fagbevegelsen.

Et eksempel er at Industri-aksjonen og Natur og ungdom tidligere i år ble enige om ti bud for grønn energi der de blant annet krever respekt for dagens bærekraftige næringer og naturens grenser.

Som et lite forbund i offentlig sektor har SL naturlig nok lite innflytelse på LOs energi- og industripolitikk, men debatten på lærerværelsene i nord vil neppe stilne av den grunn.

Dette er noe folk er opptatt av, og som SL må forholde seg til.

Også fagbevegelsen må ta ansvar for urfolks rettigheter.

To år etter Høyesterettsdommen i Fosen-saken har vi fortsatt et pågående menneskerettighetsbrudd. Nå viser en fersk rapport at hets og trakassering av samer har økt markant etter Fosen-saken.

Rapporten uttrykker bekymring, for vi kan vente flere saker framover, der samers rettigheter kommer i konflikt med energiproduksjon, mineralutvinning og infrastruktur.

Noen negative reaksjoner handler om legitim politisk uenighet, men det er vel kjent fra tidligere undersøkelser at mange vet lite om samer, og at det fører til negative holdninger og hets.

Her har skolen et klart ansvar. Ifølge pkt. 1.2 i Fagfornyelsens overordnede del skal opplæringa gi elevene «innsikt i det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter».

Det er bra, men vi kan ikke overlate alt til skolen.

På Frp's landsstyremøte ble forslaget om å vurdere å trekke seg ut av internasjonale konvensjoner for urfolks rettigheter mottatt med applaus.

Slike holdninger må møtes politisk, og her må også SL ta et ansvar. Vi trenger det grønne skiftet, men ikke på bekostning av urfolks rettigheter!

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss