JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mat og frukt i skolen:

Oslo gjør det motsatte av regjeringen. Her får 18.000 skoleelever gratis frukt

Byrådet i Oslo har gjeninnført skolefrukt til ungdomsskoleelevene og har prøveprosjekt med skolemat på tre skoler.
Byrådet i Oslo har gjenionnført skolefrukten. Det er Raymond Johansen stolt over.

Byrådet i Oslo har gjenionnført skolefrukten. Det er Raymond Johansen stolt over.

Bjørn A. Grimstad

helge@lomedia.no

Skolemat og fruktordningen er blitt en het potet. Mandag stemmer Stortinget ned et forslag om gradvis innføring av gratis skolemat på landets barneskoler.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) synes det er greit med skolemat, men vil sende regningen til norske foreldre.

– Vi vil oppfordre landets kommuner til å vurdere om de i samarbeid med foreldre, frivillige og lokale aktører kan innføre en ordning hvor de tilbyr elevene mat, eventuelt med foreldrebetaling, uttalte Listhaug nylig til VG.

p

Statsråden mener en pris på mellom 300 og 500 kroner i måneden kan være aktuelt og tror mange foreldre vil sette pris på å betale for å slippe å lage matpakke.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener det er feil veg å gå.

Stjal frukten

– Regjeringen stjal først skolefrukten fra 200.000 elever ved å kutte støtten til gratis skolefrukt. Samtidig har nordmenn som tjener over 10 millioner kroner siden 2013 fått et skattekutt som er hundre ganger større enn de som tjener mellom 150.000 og 250.000 kroner, sier han til FriFagbevegelse.

Det Arbeiderparti-ledede byrådet i Oslo tar regningen og har allerede gjeninnført skolefrukt til alle ungdomsskoleelever. De har også satt i gang ett prøveprosjekt med skolemat på Stenbråten, Høyenhall og Majorstuen skole.

– Målet er at dette på sikt kan innføres i alle skolene i Oslo. God næring gir god læring og mette barn lærer mer, mener Raymond Johansen.

Våre naboland

Finland har sørget for skolemåltid i over 70 år. I Sverige har man hatt tilbudet siden 40-tallet.

– Norge har sett til Finland for skolepresentasjoner i veldig mange år, og da må vi også se til årsakene som bidrar til resultatene. Vi vet at matpakka kan føre til frustrasjoner og mobbing, og fører til et økende klasseskille i klasserommet som må motvirkes. Sultne barn gir mer uro og mindre konsentrasjon, mener Johansen.

Arbeiderpartiet på Stortinget vil finansiere skolematen blant annet gjennom et styrket kommunebudsjett.

I sitt alternative budsjett for 2019 satte partiet av 700 millioner til skolemat for norske elever, men ble nedstemt på Stortinget.

SV-forslag

Det er SV-representanter på Stortinget som har foreslått om gradvis innføring av gratis skolemat for alle. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) poengterer i et brev til utdanningskomiteen på Stortinget at regjeringen støtter opp om at barnehagene, skolene og SFO-ene kan være en del av kommunens virkemiddelapparat for bedre folkehelse.

p

– Det er ingen uenighet om at godt kosthold er viktig for god helse og gir gode forutsetninger for læring. Samtidig handler politikk om prioriteringer. Jeg vil at det skal være opp til lokalt nivå å prioritere hvilke tiltak som er best egnet for å bedre folkehelsen i den enkelte kommune, mener Sanner.

– Det er foreldrene som har hovedansvaret for barn og unges kosthold, og er svært viktige for å etablere gode matvaner. Derfor er det viktig at det er et tett samarbeid med hjemmene også når det gjelder måltidene i barnehager, skoler og SFO-er, og at lokale skolematordninger er tilpasset både de barna og foreldrene som bor i kommunen. Jeg ønsker å prioritere læring i skolen fremfor statlige penger til skolemat. Vi har tidligere beregnet hva ulike skolematordninger vil koste dersom man skal innføre det nasjonalt, mener Jan Tore Sanner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse