JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner besøkte Ing. Hans Becker:

Sanner lover mer til yrkesfagene og lærlingene

Økt utstyrsstipend for yrkesfagelever, et nytt lærlingtorg for å gi flere muligheter til å få lærlingplass og stipend til fagarbeidere som trenger faglig påfyll eller ekstra fagbrev. Slik oppsummerte Jan Tore Sanner statsbudsjett for 2020.
PÅ BESØK: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner møtte blant andre lærling Mihailo Babie (18) og daglig leder Marianne Becker i  elektrobedriften Ing. Hans Becker i Groruddalen i dag.

PÅ BESØK: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner møtte blant andre lærling Mihailo Babie (18) og daglig leder Marianne Becker i elektrobedriften Ing. Hans Becker i Groruddalen i dag.

Sidsel Valum

Samme dag som forslaget til statsbudsjett ble lagt fram, besøkte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner familiebedriften Ing. Hans Becker på Kalbakken.

Her ble han ønsket velkommen av firmaets grunnlegger, Hans Becker, datteren og daglig leder, Marianne Becker, lærlinger og flere av de 32 ansatte. Mange av de ansatte har vært lærlinger i bedriften, som i dag har seks lærlinger og som denne høsten har tatt imot fem elever på utplassering.

Tar inn lærlinger fra lokalsamfunnet

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner stilte flere spørsmål til lærlingene som var til stede, Elias Elander (19), som skal ta fagbrev før jul, Mihailo Babie (18) og voksenlærlingen Tim Mørk (24). I 2007 mottok bedriften Oslo kommunes fagopplæringspris. Grunnleggeren, Hans Becker, fortalte at bedriften gjennom årene siden starten i 1976 har tatt imot mange lærlinger fra lokalsamfunnet i Groruddalen.

– Vi har alltid tatt imot lærlinger fra området her, fra Stovner, Ammerud og Høybråten, sa Hans Becker.

– Det er veldig flott at dere satser så mye på lærlinger og ikke minst lokalt. Dere bidrar også mye til å bygge lokalsamfunn. Det bedriften gjør i lokalsamfunnet er kjempeviktig, sa Sanner.

Han fortalte om endringer som kommer i skolen framover, med innføring av nye læreplaner fra og med 1. trinn i grunnskolen og til og med videregående skole, samt ny struktur for yrkesfagene fra høsten 2020. Han håper også å få med bedriftene på laget i framtidas yrkesopplæring:

– Vi får nå på plass et nytt valgfag i ungdomsskolen som skal være et praktisk håndverksfag. Vi ønsker at ungdomsskolene skal samarbeide med lokale bedrifter. Det tror vi vil bidra til både større engasjement for skolen, men også pirre flere til å velge yrkesfag. Noen videregående skoler og fylker er kjempeflinke til å gi elevene på ungdomsskolen god studieveiledning, hvor de kan følge timer i studiespesialisering, men også må følge undervisning i yrkesfag tre dager.

Om yrkesfag i statsbudsjettet

Etter møtet med bedriften, svarer Sanner på spørsmål fra journalister som er til stede. Om satsingen på yrkesfagene i forslaget til statsbudsjettet slår han fast at lærlingtilskuddet til bedriftene, som har økt de siste årene, skal videreføres. For elevene på yrkesfag vil utstyrsstipendene økes.

– Vi øker utstyrsstipendet til elevene for de yrkesfaglige studieretningene med 25 millioner kroner fra og med høsten 2020. Innenfor bygg og anlegg vil elevene kunne få opp til 2000 kroner mer per år i utstyrsstipend. Man har sett på de ulike studieretningene hva som er utstyrsstipendene og hva som er kostnadene, sier han.

Han forteller også at Kunnskapsdepartementet jobber med å utvikle et digitalt lærlingtorg, som skal være en digital møteplass for bedrift og lærling.

– Opplæringskontorene gjør en veldig god jobb, men det er også en del som ikke får lærlingplass og da kan et lærlingtorg være et sted hvor bedrifter og lærlinger kan møtes, sier Sanner.

Mer til fagskolene

Det legges også opp til en økning i antall studieplasser på fagskolene, men ikke så mye som LO har bedt om.

– Vi øker antall studieplasser på de høyere yrkesfaglige studieretningene med 100 til neste år. I tillegg styrker vi kompetansereformen med over 100 millioner kroner i 2020. Det skal gå til bransjeprogram og bransjeprogrammene bruker også mye fagskoler. Vi sørger for fleksible videreutdanningsmoduler og vi starter også forsøk med stipend for fagarbeidere som vil innebære at man kan legge på en ekstra modul, et ekstra fag eller et ekstra fagbrev. Det er noe vi skal forsøke ut neste år. Et forsøk som ikke er ferdig utformet. Men noe vi ønsker å få på plass fra neste år.

Skolenes landsforbund (SL): – Trangere skolebudsjett

Høsten 2020 innføres nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole. Skolenes landsforbund (SL) savner at regjeringen i forslaget til statsbudsjett avsetter penger til at lærerne får en redusert time med undervisning i uken, som forbundet mener er helt nødvendig for å gi lærerne god nok tid til å sette seg inn i de nye læreplanene.

– Regjeringen legger opp til dugnadsinnsats fra lærerne

– Dette krever mye ekstra innsats fra lærerne, som fram til sommeren 2020 skal undervise etter gammel læreplan men som fra august skal undervise etter ny plan. Regjeringen legger opp til en dugnadsinnsats fra landets lærere, det beklager vi i Skolenes landsforbund, sier første nestleder Terje Moen.

Kritisk til flere lærerspesialister

Det legges opp til å øke antall lærerspesialister fra 1200 til 1500 i 2020, noe SL er kritisk til. Forbundet mener det bare er skoleledere og lærerspesialistene selv som ser nytten av ordningen.

– Lønnen de får ekstra er med på å undergrave tariffavtalene, sier Terje Moen.

– Et blåblått budsjettforslag

Det er lagt opp til et kutt på 254 millioner kroner i driftsbudsjettet for Kunnskapsdepartementet, gjennom den såkalte avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE). SL mener det vil ramme den offentlige fellesskolen.

– Skolebudsjettene blir trangere. Dette er et typisk blåblått budsjettforslag. Bra for noen, men kjipt for de fleste av våre medlemmer, sier Terje Moen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse