JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolenes landsforbund (SL) skuffet over nederlag i Oslo bystyre:

Skolenes landsforbund får ikke slippe til ved forhandlingsbordet: – Jeg er kjempeskuffa

Partiet Rødt var tunga på vektskålen som sammen med Ap, SV og MDG stemte imot et forslag fra Høyre, KrF og Venstre som kunne innfridd kravet fra SL, Creo og Lektorlaget om forhandlingsrett i viktige spørsmål som gjelder lærere.
SKUFFA: – Jeg er kjempeskuffa, forbanna og stiller meg uforstående til at de rødgrønne partiene ikke brukte denne gylne anledningen til å få etablert en demokratisk forhandlingsordning i Oslo som i resten av landet, sier forbundsleder Anne Finborud.

SKUFFA: – Jeg er kjempeskuffa, forbanna og stiller meg uforstående til at de rødgrønne partiene ikke brukte denne gylne anledningen til å få etablert en demokratisk forhandlingsordning i Oslo som i resten av landet, sier forbundsleder Anne Finborud.

Privat

sidsel@lomedia.no

I motsetning til i alle andre fylker og kommuner i landet – der kommunene og fylkene er medlem av KS – slipper ikke Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund til i Oslo når det skal forhandles om særavtaler – som for eksempel lærernes arbeidstidsavtale.

Slik er kravene til medbestemmelse i dag

Bestemmelsene i dagens hovedtariffavtale i Oslo kommune krever at et forbund må organisere minst 17,5 prosent av de ansatte i en etat for å forhandle om en særavtale. For lokal medbestemmelse er sperregrensen enda høyere – da må et forbund organisere over 20 prosent av alle ansatte på arbeidsstedet og samtidig altså innfri kravet om å organisere 17,5 prosent i kommunen.

Det innebærer at det i dag bare er Utdanningsforbundet som har forhandlingsrett i Oslo-skolen på særavtaler, noe både SL, Norsk Lektorlag og Creo mener er blodig urettferdig og et demokratisk problem.

– Det betyr at Utdanningsforbundet alene har rett til å sitte ved forhandlingsbordet også ved skoler der vi andre organiserer det store flertallet, sier forbundsleder Anne Finborud i SL.

Forventningene var derfor store da saken var tema i Oslo bystyre onsdag 27. januar.

• Les også: Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Partiet Rødt avgjorde

Høyre, KrF og Venstre fremmet følgende private forslag:

«Oslo kommune skal som arbeidsgiver respektere organisasjonsfriheten, slik at ansatte ikke må være organisert i en bestemt fagforening for å få sine rettigheter ivaretatt. Oslo kommune skal derfor, som alle andre kommuner i Norge, likebehandle arbeidstakerorganisasjonenes rett til medbestemmelse, og gi dem lik rett til å opprette og forhandle om særbestemmelser, uavhengig av størrelse.»

Partiet Rødt valgte å stemme imot forslaget sammen med Ap, SV og MDG, og det manglet derfor fire stemmer på å bli vedtatt.

– Jeg er kjempeskuffa, forbanna og stiller meg uforstående til at de rødgrønne partiene ikke brukte denne gylne anledningen til å få etablert en demokratisk forhandlingsordning i Oslo som i resten av landet, sier Finborud.

Hun legger til:

– De rødgrønne burde støttet forslaget slik det lå fra opposisjonen så et samla bystyre kunne gitt råd til sin finansbyråd (MDG) – som er lærernes arbeidsgiver. Det ville ingen forstått som et diktat til det materielle innholdet i framtidige tariffoppgjør, men som et råd om at deres side av bordet ønsker demokratiske rettigheter ivaretatt i forhandlingsordningen i Oslo som i KS, sier forbundsleder Anne Finborud.

• Mye lest: – Vårens eksamen bør avlyses, sier lærer og tillitsvalgt Jan Erik

SL gir seg ikke

Saken vil ikke bli lagt død med det. Både Skolenes landsforbund, Creo og Lektorlaget er innstilt på å kjempe videre for å få innfridd sine krav.

– Vi gir oss ikke, sier Anne Finborud.

Rødt la fram et eget forslag, som ble vedtatt mot byrådspartienes stemmer.

Her er forslagene som ble vedtatt:

«1. Bystyret ber byrådet om å få kartlagt hvordan særavtalebestemmelsene i KS og Oslo kommune fungerer og hvordan dette slår ut for de ulike arbeidstakerorganisasjonene.

2. Bystyret ber byrådet om å kartlegge ønsker og behov for endring av rettigheter og medbestemmelse for tillitsvalgte i arbeidstakerorganisasjonene på arbeidsplassnivå.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse