Utdanningspolitikk:
Skolenes landsforbund støtter forslag fra Sp om å legge ned direktorater i utdanningssektoren
– Alle direktorater i utdanningssektoren må gjennomgås med et kritisk blikk med sikte på reduksjon, mener Marit Arnstad (Sp). Hun får støtte av SL-leder Anne Finborud.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
sidsel@lomedia.no
Marit Arnstad (Sp) er medlem av Stortingets utdanningskomité og leder av partiets programkomité. Antallet direktorater har siden Sp satt i regjering i 2007 økt fra 59 til 70, uttaler hun til Aftenposten.
Vil se med kritisk blikk på Utdanningsdirektoratet
Vi kan leve uten både Politidirektoratet og flere direktorater i utdanningssektoren, mener Marit Arnstad.
• Utdanningsdirektoratet flytter jobber fra Oslo til Tromsø og Hamar
– Ønsker Senterpartiet å legge ned Utdanningsdirektoratet?
– Vi har ikke tatt stilling til noen nedlegging av Utdanningsdirektoratet. Vi mener situasjonen er mer presserende for direktoratene i høyere utdanning. De har 50 prosent flere ansatte enn hele Utdanningsdirektoratet og styrer universitetssektoren veldig detaljert, svarer Arnstad i en epost til FriFagbevegelse.no.
Ifølge NTB er antall ansatte i de fire direktoratene som hører til utdanningssektoren som følger:
Utdanningsdirektoratet har 330 ansatte, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har 150 ansatte, Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Dikut) har 130 ansatte og Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning (Unit) har 200 ansatte.
– Her må antall direktorat reduseres, oppgaver bør reduseres, noen bør legges til universitetene selv og andre til departementet. Det betyr at alle direktorat i utdanningssektoren må gjennomgås med et kritisk blikk og med sikte på reduksjon. Men, en gjennomgang må gjelde alle direktorat både knyttet til Kunnskapsdepartementet og andre departement, skriver Marit Arnstad i samme epost.
• Les også: Josef og Lukas droppet ut av skolen. Nå er de stjerneelever hos XXL: – En så enorm utvikling
Sp ønsker mindre rapportering og kontroll i skolen
– Utdanningsdirektoratet har mange kontrolloppgaver. Er Senterpartiet for en tillitsreform i skolen, og er dette indirekte et skritt i retning av det?
– Vi er for et tillitsløft i skolen med mer tillit og mindre rapportering og kontroll. Vi vedtok et dokument om dette på vårt landsmøte i 2019, svarer Marit Arnstad.
– Vi håper hun får støtte fra de andre rødgrønne partiene, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund (SL), som går inn for en tillitsreform i norsk skole med mindre detaljstyring og kontroll av lærerne og andre ansatte.
Skolenes landsforbund mener det er for mange styringsnivåer mellom Stortinget og departementene, som fastsetter forskriftene, og ut i skolene. Landsstyret i SL vedtok i 2015 en uttalelse om at forbundet ønsker å legge ned Utdanningsdirektoratet og at Kunnskapsdepartementet skal overta de oppgavene som er nødvendig å beholde.
SL går også inn for at staten igjen skal overta forhandlingsansvaret for undervisningspersonalet og mener det vil føre til reduksjon av mange unødvendige, byråkratiserende og fordyrende ledd.
Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund
Alf Ragnar Olsen


Nå: 0 stillingsannonser