Skolenes landsforbund
SL-leder Mette Johnsen Walker tar ikke gjenvalg
Den 60 år gamle forbundslederen har bestemt seg: Hun stiller ikke til valg på landsmøtet i 2025.
Mette Johnsen Walker (60) ble valgt som forbundsleder i Skolenes landsforbund (SL) i 2021. Nå vil hun hjem til Bergen.
Ole Palmstrøm
sidsel@lomedia.no
Forberedelsene til det 11. ordinære landsmøtet i Skolenes landsforbund i 2025 er i full gang. Det skal gå av stabelen i Kirkenes fra 1. til 4. april 2025.
Landsstyremøtet skal på sitt møte 18.–20. mars velge valgkomité. Da vil beskjeden fra forbundsleder Mette Johnsen Walker være klar: Hun tar ikke gjenvalg.
– Det er ikke så lenge siden jeg var helt sikker på det, sier Mette Johnsen Walker. Hun er 60 år i dag og vil være 62 år når en ny landsmøteperiode starter 1. august 2025.
Fratrer 31. juli 2025
Ny forbundsledelse og nye forbundssekretærer som velges på landsmøtet tiltrer vervene 1. august 2025. Det gjør også nytt forbundsstyre og nytt landsstyre.
For Mette Johnsen Walker har det vært viktig for valget hun tar, at hun kan gå av med pensjon da. Det har hun ikke vært sikker på før nylig.
– Jeg er født i 1963 og hører til et årskull som det gjelder en helt ny ordning med pensjon for, forklarer hun.
– Det var avgjørende for ditt valg?
– Ja, og jeg har også kjent på at pendlingen mellom Bergen og Oslo begynner å ta litt på. Jeg har en mann som er blitt pensjonist. Jeg har vært ukependler lenge og reist hjem til Bergen hver helg. Nå pendler jeg hjem cirka annenhver helg. Jeg begynner å kjenne på at jeg savner å være hjemme i Bergen og bo hjemme hos meg sjøl. Fire år til blir litt mye, sier Mette Johnsen Walker etter en pendlertilværelse som har vart i snart sju år.
– En stund vurderte jeg også å gå tilbake til å jobbe som lærer en periode. Men nå har ting falt på plass og jeg har bestemt meg, sier hun.
Gikk fra forbundssekretær til forbundsleder
Mette Johnsen Walker ble valgt som forbundssekretær på landsmøtet i 2017. På den digitale første delen av landsmøtet i pandemiåret 2021 ble hun valgt til forbundsleder.
De fleste av hennes forgjengere som forbundsledere, har hatt lenger erfaring enn henne som sentralt tillitsvalgt før de har tatt på seg ledertrøya.
– Var det med skrekkblandet fryd at du ble valgt?
– Ingen av oss som ble valgt inn i ledelsen da hadde vært i ledelsen. Du kan godt si at det var med skrekkblandet fryd, og det var spennende. Men vi visste egentlig ikke så mye om hva vi gikk til, sier Mette Johnsen Walker, som fortsatt skal være forbundsleder i over ett og et halvt år til.
Hvem som vil ta over etter henne som forbundsleder, ønsker hun ikke å spekulere i.
– Jeg som person er ikke viktig, det er forbundet som er viktig. Og jeg er sikker på at uansett hvem som kommer inn i ny ledelse, så er forbundet i trygge hender videre. Det er veldig mange dyktige og engasjerte tillitsvalgte både i forbundsstyret og i landsstyret, og det er dyktige folk her på kontoret, sier hun.
Fra pandemi til lærerstreik
Mette Johnsen Walker ser tilbake på en hektisk tid fra hun overtok som forbundsleder 1. august 2021.
– Politikken for denne landsmøteperioden var ikke ferdigsnekret da vi overtok. Vi måtte også avvikle andre del av landsmøtet, poengterer hun.
Den andre delen av landsmøtet til SL i 2021 ble avviklet fysisk over tre dager i Sarpsborg i november, og kort tid etter stengte Norge igjen ned på grunn av pandemien. Pandemien fikk også konsekvenser for andre viktige arbeidsoppgaver til SL-ledelsen.
– Vi måtte utsette forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale fra desember til januar, sier Johnsen Walker.
– Hvordan vil du beskrive den perioden som har vært?
– Den har vært utrolig travel. Vi hoppet rett fra landsmøtet til å forhandle om lærernes arbeidstidsavtale mens det var en pandemi, og så gikk vi til forhandlingene om hovedtariffoppgjøret i 2022 – der vi gikk ut i den lengste lærerstreiken som har vært i Norge. Og så falt kjennelsen til Rikslønnsnemnda i 2023, oppsummerer hun.
– Og vi fikk faktisk gjennomslag i Rikslønnsnemnda, understreker forbundslederen. Hun minner om at SL fikk medhold i nemnda på at et ekstra fagbrev for yrkesfaglærere skal telle likt som 60 studiepoeng.
– Hva har det betydd for medlemmer i SL?
– Det har hatt stor betydning både for de medlemmene vi har som hadde to fagbrev, og som gikk mye opp i lønn, og det har betydd mye for alle som nå tar et ekstra fagbrev i stedet for 60 studiepoeng for å få bedre lønn, noe skolene også trenger, sier hun.
– Enklere å jobbe med rødgrønn regjering
– Du har fortsatt over ett og et halvt år igjen som forbundsleder, men hva er du ellers mest fornøyd med i denne perioden?
– Vi har fått på plass en del nye systemer, nytt medlemssystem og saksbehandlingssystem, og ny hjemmeside. Vi har også fått til god intern kommunikasjon i LO. Jeg føler at SL blir bra inkludert i arbeidet som gjøres internt i LO, sier Johnsen Walker. Hun trekker også fram at åtte år med blåblå regjering ble avløst av en rødgrønn regjering samme høst som den nye forbundsledelsen tiltrådte.
– Det ble enklere å jobbe sammen med den nye regjeringen. Vi er blitt veldig inkludert i arbeidet som kunnskapsministeren holder på med, sier hun.
Mette Johnsen Walker legger også til at SL nylig har signert den første tariffavtalen med en trafikkskole.
– Det er en bransje som er uorganisert og vi skal jobbe for å få flere tariffavtaler med trafikkskoler, sier hun.
Den viktigste oppgaven hun og resten av ledelsen i SL nå står foran, er vårens hovedtariffoppgjør.
– Vi jobber nå med å holde medlemmene informert om hvordan lønnsforhandlingene foregår, hva det betyr å være medlem av et LO-forbund og hva frontfagsmodellen innebærer, sier hun.
Skal kjøpe hus i England
Kravene fra SL er ennå ikke ferdig utformet. Denne uka skal forbundsledelsene avholde et digitalt medlemsmøte for å få innspill, og forbundsstyret skal i slutten av uka diskutere noen hovedkrav. Det er landsstyret som på sitt møte i mars blir enige om hvilke krav SL skal gå videre med til LO Kommune – som samkjører kravene fra ulike LO-forbund.
Det er mange oppgaver den sittende forbundsledelsen skal løse før den fratrer 31. juli 2025.
– Har du noen plan for hva du skal gjøre etter 31. juli 2025?
– Jeg ser fram til å få god tid med familien og få truffet flere i familien, sier Mette Johnsen Walker, som har en ektefelle med britisk statsborgerskap.
– Vi har planer om å kjøpe et hus i England. Men vi kommer også til å ha et fotfeste i Norge, i Bergen, sier hun.
En ting hun helt åpenbart ikke vil komme til å savne fra tida ved forbundskontoret i Folkets Hus i Oslo, er vinteren.
– Hvordan har vinteren vært i Oslo?
– Bikkjekaldt! Jeg kan ikke skjønne at folk kan bo her. Jeg har bodd i Drammen tidligere og frøs meg hjem til Bergen. Jeg har bodd i Bodø, og frøs meg hjem til Bergen da også, sier Mette Johnsen Walker og ler.