Ingen nye avklaringer
Valgkampen startet for alvor mandag kveld, men uten å gi nye avklaringer på borgerlig side.
Snarere tvert imot. Debatten viste splittelse i opposisjonen.
Venstres partileder Lars Sponheim bekreftet med glimt i øyet at han ikke har tatt mål av seg til å bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering etter valget. Men utover å ville bytte ut dagens regjering bekreftet NRKs partilederdebatt i Kristiansand mandag kveld inntrykket av at de fire opposisjonspartiene sliter med samarbeidet.
Sprik
Høyre vil samarbeide med alle på borgerlig side. Det vil Venstre og Kristelig Folkeparti også, men ikke hvis Fremskrittspartiet skal være med. Frp-leder Siv Jensen nekter å støtte en borgerlig regjering hun selv ikke deltar i. Og hvem som blir statsminister i en ikke-sosialistisk regjering, kunne ingen gi noen klare svar på.
– Når jeg hører på dere nå, virker det som den mest realistiske statsministerkandidaten på borgerlig side er Jens Stoltenberg, sa programleder Atle Bjurstrøm og ga dermed statsministeren en lissepasning av de sjeldne.
– Det er bare en måte å unngå det rotet der på, og det er å stemme på oss, framholdt Stoltenberg.
Uklart
Likevel er det ikke bare fryd og gammen på rødgrønn side heller. Der i gården avstår man fra avklaringer rundt sentrale stridstemaer innad i regjeringen, som oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, konkrete endringer i formuesskatten og hva som skjer hvis de rødgrønne mister flertallet.
Alle de tre partilederne framholder det de færreste tror på - at det ikke finnes noen Plan B.
– Vi har bare én plan, og det er å vinne dette valget, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete.
– Vi er blitt enige om ikke å stille ultimatum til hverandre før i forhandlingene etter valget, sa SV-leder Kristin Halvorsen på spørsmålet om hun kunne sitte i en regjering som hilser oljeindustrien velkommen til havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.
Hverdagspolitikk
Også den første partilederdebatten i valgkampen, TV 2s Tabloid noen timer tidligere mandag, viste at spørsmål om regjeringssamarbeid, skattepolitikk og fordeling og barn og unge kommer til å bli sentrale temaer.
– Jeg vil gjerne at debatten skal dreie seg om hverdagen til folk, sa SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til NTB etter debatten.
Høyre-leder Erna Solberg tror at folks ønske om et regjeringsskifte vil avgjøre valget. Hun viser til at det er et felles ønske fra alle de borgerlige partiene å prioritere verdiskapning og lettelser for næringslivet sterkere enn dagens regjering ønsker.
Skatt og velferd
Et sentralt stridsspørsmål blokkene imellom er skattepolitikk, og selv ikke innad på hver av sidene er man enige.
* Høyre lover skatteletter på mellom 15 og 20 milliarder kroner, blant annet ved å fjerne formuesskatten, arveavgiften og heve toppskatten til 500.000 kroner.
* Frp tar enda hardere i og lover rundt 29 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser.
* Venstre, KrF og Sp vil justere formuesskatten til ikke å gjelde arbeidende kapital i små og mellomstore bedrifter.
* SV og Ap vil helst ikke snakke om konkrete endringer i skattesystemet.
Kritiserte Frp
I begge debattene mandag kritiserte Jens Stoltenberg Siv Jensen for det han karakteriserte som «grunnleggende uansvarlig» politikk, og hevdet at Frp bruker titalls milliarder partiet ikke klarer å redegjøre for.
– Jeg har brukt en del tid på budsjettet deres, og selv etter kutt, bruker dere opptil 60 milliarder kroner mer enn alle de andre partiene. Det betyr bare én ting, høyere rente, nedbygging av industrien og økt arbeidsledighet, hevdet han.
Gang på gang gjentok de rødgrønne partiene sitt mantra om at høyresidens skattelettelser kommer til å gå utover velferden her i landet.
På direkte spørsmål fra Stoltenberg svarte Erna Solberg at Høyre ikke kunne sitte i en regjering som skulle gjennomføre valgløftene til Jensen og Frp. (ANB-NTB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.
Anne Marthe Vestre Berge