Integrering skjer lokalt
Det er lokalt at integreringsarbeidet må finne sted dersom vi vil ha en bredere representasjon på LO-kongressen, skriver Eddie Whyte.
Under overskriften «Fungerer integrering?» (LO-Aktuelt 2-2013) uttrykker forskningsleder Jon Rogstad i Fafo sin bekymring for at integrering går for sakte og at LO-kongressen nok en gang «blir helhvit».
Artikkelen påpeker at fagbevegelsen har en jobb å gjøre når det gjelder minoriteter. Det har Rogstad helt rett i. Men at hudfarge alene brukes til å definere minoriteter og vellykket eller mislykket integreringsarbeid i fagbevegelsen eller på andre samfunnsområder, er altfor enkelt – og kan fort oppfattes som misvisende. Når det er sagt, vil jeg understreke at jeg har hørt Rogstad flere ganger og leser det han skriver med stor interesse. Språkbruken hans er mye mer nyansert enn det som gjengis i artikkelen.
Minoritetsbefolkningen i Norge består av 650?000 mennesker fra 220 ulike land med forskjellige hudfarger, språk, trosretninger, kulturer osv. Og det finnes mange ord som blir brukt til å beskrive disse menneskene – ord som både er positivt og negativt ladet – utlendinger, innvandrere, arbeidsinnvandrere, flyktninger, flerkulturelle, asylsøkere, våre nye landsmenn, nye nordmenn, første generasjon, annen generasjon, minoriteter og etniske minoriteter. Det er et minefelt av en språkbruk som forvirrer de fleste. Det at vi har så mange forskjellige definisjoner eller begrep er et tegn på at vi har en vei å gå i mangfolds- og integreringsarbeidet.
Det er klart at mennesker som noen vil kalle for «synlige innvandrere» på grunn av hudfargen eller «annerledes» utseende eller klesstil, opplever en helt annen form for diskriminering i det norske samfunnet enn svenske arbeidsinnvandrere som for det meste er «hvite» og har visse felles kulturtrekk.
Men vi må også huske de polske eller litauiske arbeidsinnvandrerne, også de for det meste «hvite», som er ofre for sosialdumping og som ligger like langt ned på klassesamfunnets rangstige som arbeidsledige somalisk ungdom. Begge grupper er nok fraværende fra LO-kongressen. Integrering, og diskriminering, handler om mer enn hudfarge. Vi skal vokte oss vel for å skape et hierarki der minoriteter blir satt opp mot hverandre. Splitt og hersk er en gammel og utprøvd teknikk som ofte blir brukt til å hindre progressive krefter.
Gjensidig respekt og en inkluderende dialog er kjernen i det som ligger til grunn for et likeverdig samfunn og for den norske fagbevegelsen. Våre grunnleggende verdier er menneskets verdier – frihet, likhet og solidaritet skal gjelde for alle – uansett etnisk opprinnelse, hudfarge, nasjonal identitet, alder, kjønn, funksjonshemming, tro og/eller seksualitet. Vår utfordring er å skape en fagbevegelse der alle føler seg hjemme.
I Fagforbundet har vi prioritert mangfoldsarbeid i flere år, noe som har resultert i opprettelse av et eget utvalg for mangfold og inkludering på nasjonalt plan, og et nettverk for tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn som består av representanter for alle landets fylkesorganisasjoner. Representasjonen i nettverket speiler det flerkulturelle Norge, og vi har samlet tillitsvalgte fra alle verdensdeler.
Det er imidlertid på lokalplan at integreringsarbeidet må finne sted dersom vi vil ha en bredere representasjon på LO-kongressen. Lokale fagforeninger er et viktig integreringsverktøy, både når det gjelder arbeidsliv og samfunnet forøvrig. Kanskje det viktigste. Vi går sakte, men sikkert i riktig retning med en mangfoldspolitikk som inkluderer alle.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2013)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.
Anne Marthe Vestre Berge