Integrering skjer lokalt
Det er lokalt at integreringsarbeidet må finne sted dersom vi vil ha en bredere representasjon på LO-kongressen, skriver Eddie Whyte.
Under overskriften «Fungerer integrering?» (LO-Aktuelt 2-2013) uttrykker forskningsleder Jon Rogstad i Fafo sin bekymring for at integrering går for sakte og at LO-kongressen nok en gang «blir helhvit».
Artikkelen påpeker at fagbevegelsen har en jobb å gjøre når det gjelder minoriteter. Det har Rogstad helt rett i. Men at hudfarge alene brukes til å definere minoriteter og vellykket eller mislykket integreringsarbeid i fagbevegelsen eller på andre samfunnsområder, er altfor enkelt – og kan fort oppfattes som misvisende. Når det er sagt, vil jeg understreke at jeg har hørt Rogstad flere ganger og leser det han skriver med stor interesse. Språkbruken hans er mye mer nyansert enn det som gjengis i artikkelen.
Minoritetsbefolkningen i Norge består av 650?000 mennesker fra 220 ulike land med forskjellige hudfarger, språk, trosretninger, kulturer osv. Og det finnes mange ord som blir brukt til å beskrive disse menneskene – ord som både er positivt og negativt ladet – utlendinger, innvandrere, arbeidsinnvandrere, flyktninger, flerkulturelle, asylsøkere, våre nye landsmenn, nye nordmenn, første generasjon, annen generasjon, minoriteter og etniske minoriteter. Det er et minefelt av en språkbruk som forvirrer de fleste. Det at vi har så mange forskjellige definisjoner eller begrep er et tegn på at vi har en vei å gå i mangfolds- og integreringsarbeidet.
Det er klart at mennesker som noen vil kalle for «synlige innvandrere» på grunn av hudfargen eller «annerledes» utseende eller klesstil, opplever en helt annen form for diskriminering i det norske samfunnet enn svenske arbeidsinnvandrere som for det meste er «hvite» og har visse felles kulturtrekk.
Men vi må også huske de polske eller litauiske arbeidsinnvandrerne, også de for det meste «hvite», som er ofre for sosialdumping og som ligger like langt ned på klassesamfunnets rangstige som arbeidsledige somalisk ungdom. Begge grupper er nok fraværende fra LO-kongressen. Integrering, og diskriminering, handler om mer enn hudfarge. Vi skal vokte oss vel for å skape et hierarki der minoriteter blir satt opp mot hverandre. Splitt og hersk er en gammel og utprøvd teknikk som ofte blir brukt til å hindre progressive krefter.
Gjensidig respekt og en inkluderende dialog er kjernen i det som ligger til grunn for et likeverdig samfunn og for den norske fagbevegelsen. Våre grunnleggende verdier er menneskets verdier – frihet, likhet og solidaritet skal gjelde for alle – uansett etnisk opprinnelse, hudfarge, nasjonal identitet, alder, kjønn, funksjonshemming, tro og/eller seksualitet. Vår utfordring er å skape en fagbevegelse der alle føler seg hjemme.
I Fagforbundet har vi prioritert mangfoldsarbeid i flere år, noe som har resultert i opprettelse av et eget utvalg for mangfold og inkludering på nasjonalt plan, og et nettverk for tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn som består av representanter for alle landets fylkesorganisasjoner. Representasjonen i nettverket speiler det flerkulturelle Norge, og vi har samlet tillitsvalgte fra alle verdensdeler.
Det er imidlertid på lokalplan at integreringsarbeidet må finne sted dersom vi vil ha en bredere representasjon på LO-kongressen. Lokale fagforeninger er et viktig integreringsverktøy, både når det gjelder arbeidsliv og samfunnet forøvrig. Kanskje det viktigste. Vi går sakte, men sikkert i riktig retning med en mangfoldspolitikk som inkluderer alle.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2013)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie