JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje- og energiminister Tina Bru:

Jeg har ofte angret på at jeg ikke studerte noe petroleumsrettet, sier oljeminister Tina Bru

Tina Bru er ikke redd for omstillingen i oljesektoren. Olje- og energiministeren mener at det er der utviklingen skjer.
Hvis du er opptatt av å være med på å finne de løsningene som Norge trenger i framtida, anbefaler olje- og energiminister Tina Bru oljebransjen.

Hvis du er opptatt av å være med på å finne de løsningene som Norge trenger i framtida, anbefaler olje- og energiminister Tina Bru oljebransjen.

Ole Palmstrøm

tonje@lomedia.no

Selv synes statsråden at diskusjonen rundt en sluttdato for oljenæringen er oppkonstruert og tar for mye plass. Ytterpunktene i diskusjonen får høy synlighet, framfor middelveien som hun opplever at har mer politisk oppslutning.

– Omstillingen vil komme uansett. Selv i en fantasiverden hvor klimaendring ikke skjedde og utslipp hadde null effekt, hadde omstillingen måtte komme fordi olje og gass ikke er en fornybar ressurs. Det kommer til å gå tomt, sier statsråden.

Hun roser samarbeidsorganet KonKraft, hvor arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i petroleumssektoren sammen jobber fram blant annet klimaløsninger. Dette er tiltak som hun mener hjelper debatten.

p

– Det er viktig å ikke alltid gå ut i ytterkantene og for eksempel diskutere sluttdato eller tut og kjør som om ingenting forandrer seg, men finne balansen i midten. Å få dialog; og at man snakker sammen istedenfor å stå å krangle med hverandre, sier Bru.

Trenger fortsatt oljearbeiderne

Statsråden poengterer at Norge kommer til å ha oljeindustrien i mange år framover, og at Norge trenger den kompetansen som finnes i industrien, til å bygge nye industrier og arbeidsplasser. Hun har ingen problemer med å anbefale dagens unge, og etter hvert sin egen sønn (1), å ta steget inn i bransjen.

– Jeg har ofte angret på at jeg ikke studerte et eller annet som gjorde at jeg kunne ha jobbet den veien. Men jeg var en sånn person som synes at matte var veldig vanskelig, og jeg ville fortest mulig vekk fra realfag og sånn. Men jeg har ofte tenkt at det var litt dumt, for jeg ser jo hvor spennende det er. Hvis man er opptatt av å være med på finne de løsningene som vi trenger i framtida, så er det jo ikke noe bedre sted å være enn her. Det er jo helt opplagt, forteller Bru.

Likevel endte hun opp på toppen av oljepyramiden. Bru fikk ansvar for olje og gass for Høyre da hun kom inn på Stortinget fra Rogaland i 2013. Hun har videre sittet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for fra 2013 og fram til 2020, da hun overtok ministerkontoret etter Sylvi Listhaug (Frp) den 24. januar.

Hun kaller oljebransjen for den fremste teknologibransjen i Norge og er opptatt av å ikke undervurdere jobben som gjøres.

– Jeg har lenge vært frustrert over dem som snakker om bransjen som om at det å bore etter olje er å stikke et rør ned i bakken og så kommer olja og så er du ferdig liksom. Den forenklinga irriterer meg, kommenterer Bru.

Klar for å overnatte offshore

Selv om hun på ingen måte er et nytt fjes i oljebransjen, er det beste med å bli statsråd det å få mer rom til å snakke med folk. At nye dører åpner seg.

p

– Nå skal jeg prøve å få til en tur offshore hvor jeg kan overnatte. Jeg har vært offshore før, men hvis du bare er på en kjapp dagstur så får du en guidet tur; Besøker kontrollrommet og går rundt og ser på ting. Men det som jeg synes er mest spennende, er å gå rundt å snakke med dem som jobber der. Derfor har jeg lyst til å få til en tur med overnatting så jeg kan sitte å spise middag med dem som er på jobb besøke de som går på kvelds- og nattskift og snakke litt om hvordan det er å jobbe ute. Det er jo en veldig spesiell jobb, sier Bru.

– Du må snakke med flere enn de som sitter i styrerommet. Du må snakke med dem som har kjeledressen på, avslutter hun.

Annonse
Annonse