Aleris-saken:
Moxnes: Privatisering av omsorg er konsekvensen av Ap-politikk
– Ap-lederen seiler under falskt flagg, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
SKIFT KURS: - Arbeiderpartiet støtter Høyres privatisering, men sier noe annet, mener Bjørnar Moxnes.
Eirik Dahl Viggen
ola.tommeras@fagbladet.no
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er provosert over Arbeiderpartiets kritikk mot oppkjøpet av Aleris’ omsorgsvirksomheter. Han mener Ap-lederen sier noe annet enn hva partiet faktisk gjør på Stortinget.
Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik gir ham svar på tiltale, og kaller det absurd å påstå at de støtter Høyres privatiseringsiver.
Profitt ut av landet
Foranledningen er svenske Ambeas oppkjøp av alle Aleris omsorgsvirksomheter i Norge. Ambea blir etter oppkjøpet den største omsorgsbedriften i Norden og kontrollerer en firedel av omsorgsmarkedet i Norge alene.
Det fikk Støre til å reagere tidligere i uka.
– Det var ikke slik velferdsstaten var ment å fungere, sa Jonas Gahr Støre til Fagbladet med henvisning til eierne av det nye storkonsernet, som er internasjonale fond og amerikanske mangemilliardærer.
– Det er en ny utvikling. Vi får inn aktører der eierne verken har tilhørighet eller lojalitet til det norske velferdssamfunnet, uttalte Støre.
• Nå kontrollerer ett storkonsern 25 prosent av privat omsorg i Norge
– Falsk flagg, Støre
Dermed tente Rødt-representant på Stortinget, Bjørnar Moxnes.
– Ap-lederen seiler under falskt flagg, sier Moxnes, som mener dette er konsekvenser av en politikk Arbeiderpartiet støtter.
Han viser til at for få dager siden stemte Arbeiderpartiet ned Rødts forslag om å sikre at skattefinansierte pleie- og omsorgstjenester drives av offentlige og ideelle aktører.
Dersom forslaget hadde gått igjennom, kunne det betydd kroken på døra for å kjøpe inn omsorgstjenester fra kommersielle.
Trakk seg fra forslaget
– Det Støre gjør, er å være veldig bekymret for konsekvensen av en politikk som de selv støtter, hevder Moxnes.
Han er oppgitt over at Arbeiderpartiet først var medforslagsstiller, men trakk seg i innspurten 17. januar. Arbeiderpartiets Leif Sande forklarte det med at de ikke vil drifte alt i offentlig regi, men at omfanget av ideell og offentlig drift må gradvis økes.
Moxnes mener partiet viser en annen linje i Stortinget enn i kommunene, der flere sykehjem tas tilbake i offentlig regi i Ap-styrte kommuner.
– På Stortinget forsvarer Arbeiderpartiet Høyre når de vil sette velferd ut på konkurranse til private, raser Moxnes, som lover å minne partiet på dette ved enhver korsvei.
• Støre om nytt omsorgsselskap: – Slik var velferdsstaten rett og slett ikke ment å skulle fungere
Hadia Tajik: – Absurd påstand
– Det er absurd å påstå at Arbeiderpartiet støtter Høyres privatiseringsiver, sier nestleder Hadia Tajik, som svarer for Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Jeg forstår at Rødt har behov for å rope høyt om den nye regjeringsplattformen som legger til rette for utstrakt privatisering av offentlige velferdstjenester, skriver Tajik i en e-post til Fagbladet, men tilbakeviser at Arbeiderpartiet ser gjennom fingrene med denne utviklingen.
– Når vi ikke har vært med på Rødt sitt forslag som innebærer full stopp for eksempel private barnehager, så har det to hovedårsaker: En slik omlegging vil gi våre kommuner en svært stor oppgave på kort tid. Bare i Oslo er rundt halvparten av barnehageplassene i private barnehager. Det ville vært krevende å erstatte dem. I tillegg vil vi gi kommunene muligheten til å stille like strenge kvalitets- og bemanningskrav til private som til offentlige barnehager. Det i seg selv vil fjerne muligheten til å drive med store aksjeutbytter til private eiere, skriver Tajik.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
Hun skisserer Arbeiderpartiets mål for offentlig velferd slik:
– Arbeiderpartiet ønsker at pengene det offentlige bruker på velferd skal komme brukerne av tilbudene til gode, ikke at det skal ende opp som store aksjeutbytter til private eiere. Vi mener at det i hovedsak bør være offentlige og ideelle som står for vårt felles velferdstilbud.
Norske eiere er like grådige
Jonas Gahr Støre var bekymret for den nye utviklingen der internasjonale fond er eiere i konsern som nå dominerer omsorgsmarkedet. Er ikke dette vesentlig annerledes enn når omsorgen driftes av norske gründere?
– Det er ikke et argument at eiere er amerikanske milliardærer. Det er like ille at penger som skulle gått til velferd beriker norske eiere som at det går til profitt for utenlandske eiere, sier Moxnes til Fagbladet.