Kartellkonferansen 2021:
Kjersti Stenseng ber om tålmodighet: – Kan ikke snu åtte års borgerlig politikk på 100 dager
Arbeiderpartiet har brukt tid på å legge om kursen og bli gjenkjennelig. Partisekretæren erkjenner at det også trengs tid for å gjennomføre regjeringens politikk.
Kjersti Stenseng ber om tålmodighet, men lover at fagbevegelsen vil bli lyttet til.
Ole Palmstrøm
morten@lomedia.no
Kjersti Stenseng, partisekretær Arbeiderpartiet, forteller at partiet måtte arbeide hardt for å gjenvinne folks tillit etter forrige valg.
– Å gjenvinne tapt tillit tar tid. Saker kommer og går, men vi må være gjenkjennelige i alt vi gjør, sier Stenseng.
Kompromiss-stopp
Det har ført til at Arbeiderpartiet har brutt med tradisjon med å inngå kompromisser. de første fire årene med Solberg-regjeringen var Arbeiderpartiet en del av blant annet politireformen, kommunereformen og langtidsplan for forsvaret med nedlegging av Andøya flystasjon. Dette ønsket om brede forlik har de fått kritikk for. Blant annet har den fagligpolitiske debatten under kartellkonferanse inneholdt mye kompromisskritikk. Stenseng forteller de har lyttet til kritikken.
– Vi sluttet å inngå kompromiss med en regjering som ikke fulgte opp de brede forlikene, sier Stenseng.
Det førte til at partiet ble beskyldt av høyresiden for å være uansvarlig.
– Men det var uansvarlig av oss å gå til sengs med en utro partner som sviktet i praktisk politikk og prioritering, sier Stenseng.
Ikke gjenkjennelig
Hun tror ønsket om brede forlik har ført til velgerne ikke har gjenkjent Arbeiderpartiet.
– Vi skal være et parti for vanlige folk i hele landet. Etter åtte år med mer større forskjell på folk, mer privatisering et svekket organisert arbeidsliv, har vi vært nødt til å stake ut en ny kurs. En kurs som skal gi tryggheten til at de har en jobb å gå til og at fellesskapet skulle stille opp. Du skal ikke stå alene – du skal løftes av fellesskapet, sier Stenseng.
Lytter til fagbevegelsen
Det er denne kursendringen som Stenseng blant annet mener har ført til at Arbeiderpartiet gikk ut av valget som Norges største parti og med regjeringsmakt.
– Vi har pratet med folk om politikk og hvilke utfordringer de har. Vi har lyttet til fagbevegelsen. Og så har historien igjen vist at arbeidsfolk kommer sammen og stemmer, så blir det slik de har stemt, sier Stenseng.
Ørnen flyr igjen
Hun konstaterer at Arbeiderpartiet, som blir kalt for ørnen i norsk politikk, er begynt å fly igjen. Riktignok ikke så høyt som tidligere.
– Men vi er i luften, fastslår Stenseng.
Nå handler det mer om å være arbeidshest enn ørn. Partiet har lovet mye. Noe er allerede gjennomført, blant annet stans av togkonkurransen på Østlandet. Stenseng erkjenner likevel at det er mye som gjenstår.
– Vi trenger mer tid. Vi snur ikke åtte års borgerlig politikk på hundre dager. Vi skulle gjerne gjort det. Det er klart det kreves mer enn et tillegg i statsbudsjettet for rette opp dette, påpeker Stenseng.
Hun lover at fagbevegelsen skal være en del av dette arbeidet.
– Dere kan innkassere belønningen for hardt arbeid. Partene i arbeidslivet skal være med i alle relevante utvalg. Dere har fått en regjering som skal lytte til og spille på lag med fagbevegelsen. Dere skal bli hørt, bli tatt med på råd og påvirke politikken, sier Stenseng.