JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten og kapitalen:

Slik vil økonomiprofessoren bruke staten for å redde planeten

Staten må bli en medskaper til økonomien, ikke en evig reparatør, mener stjerneøkonomen Mariana Mazzucato.
FRAMTIDSPLAN: Økonomiprofessor Mariana Mazzucato forklarte sine teorier om en mer aktiv stat og et sunnere samarbeid mellom offentlig og privat sektor for Kartellkonferansen torsdag.

FRAMTIDSPLAN: Økonomiprofessor Mariana Mazzucato forklarte sine teorier om en mer aktiv stat og et sunnere samarbeid mellom offentlig og privat sektor for Kartellkonferansen torsdag.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

– Så lenge statens eneste oppgave er å hele tiden reparere markedets feilgrep, vil vi aldri kunne slutte å ødelegge planeten, sier Mariana Mazzucato. 

Mazzucato, professor i økonomi ved University College London og rådgiver for EU-kommisjonen og Verdens helseorganisasjon, deltok på Kartellkonferansen via skjerm.

Hun er kjent for sine ideer om å bruke staten til å omforme kapitalismen på en måte som kan sette samfunnet i stand til å møte vår tids største utfordringer.

– Covid-19 har vekket oss til erkjennelse av hvor sårbart samfunnet og helsesystemet er. Pandemien har vist det globale digitale gapet. Den har vist hvor fundamentalt vi mislykkes med å vaksinere verdens befolkning, sier Mazzucato.

– Pandemien rir på ryggen av dypere kriser, som klimakrisen, men vi har brukt feil verktøy til å løse dem. Finanskrisen ble møtt med tiltak som i flere land har svekket hele sektorer, forteller Mazzucato.

I næringslivet er det en økende erkjennelse av det ensidige målet om kursoppgang og utbytte, er problematisk. Det er en økende erkjennelse av andre typer verdiskapning, som forskning og utvikling, gode arbeidsforhold for ansatte og kunnskapsdeling.

Uten å restrukturere kapitalismen med et felles mål, vil vi ifølge Mazzucato ikke lykkes med å redde menneskeheten fra seg selv.

Trenger en månelanding

Som eksempel brukte Mazzucato USAs romprogram på 1960-tallet og månelandinga. Det blir vanskelig, ifølge stjerneøkonomen.

Saken fortsetter under bildet.

Mariana Mazzucato.

Mariana Mazzucato.

Privat

– Klimakrisen løses ikke bare med fornybar energi. Løsningen krever løsninger på tvers av alle sektorer. Som i romprogrammet, så må det bygges en fleksibel organisasjon for å nå målet. Her vil både staten og fagbevegelsen spille viktige roller, ifølge Mazzucato.

Staten som økonomisk aktør er ikke bare til for å senke risikoen for private selskaper. Hver gang staten redder synkende selskaper fra konkurs, må det kobles til sterke, retningsgivende formål.

– Vi trenger en offentlig finansiering som støtter de selskapene som sier seg villige til å bli med på den sosiale kontrakten.

I flere land har selskaper nå ikke tilgang til statlige redningspakker hvis de ikke forplikter seg til å kutte utslipp eller bidra til sosial utvikling. Økonomien orienteres inn på å nå de store samfunnsoppdragene. Et sted å starte ifølge Mazzucato, er de store statseide selskapene.

Fikk du med deg denne? Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Annonse
Annonse