JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen

Mer avskrekking må følges med mer diplomati, mener ekspertene

Verden er mer usikker enn på mange år.
DEBATT: Dette panelet diskuterte fredsarbeid i en tid preget av kriger.  Fra venstre: Geir Hågen Karlsen, Liv Tørres, Julie Wilhelmsen og Henrik Thune. Programleder Trygve Svensson til høyre.

DEBATT: Dette panelet diskuterte fredsarbeid i en tid preget av kriger.  Fra venstre: Geir Hågen Karlsen, Liv Tørres, Julie Wilhelmsen og Henrik Thune. Programleder Trygve Svensson til høyre.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Verdensbildet preges av kriger, konflikter og stormaktsrivalisering. Nå skal også fredsnasjonen Norge skal ruste opp Forsvaret for mange milliarder.

For å sikre freden er diplomati og organisasjonsbygging noe som også må prioriteres, var budskapet fra panelet som diskuterte fredsarbeid på Kartellkonferansen torsdag.

Egeninteresse

Generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp mener at ren militær avskrekking uten diplomati og utenrikspolitiske virkemidler skaper mer usikkerhet.

– Jeg hevder det naivt å tro at bare militære virkemidler er de riktige. Vi må fylle opp verktøykassa. Jeg skal ikke overdrive Norges betydning, men vi trenger ny norsk global innsats og å styrke fredsdiplomatiet. 

Han sier det også er norsk egeninteresse at det blir mer fred. Han viser til fredsprosessen i Sudan, som har kollapset, og hvilke følger det har.

– Det er enorme humanitære konsekvenser. Mange av de kommer til Europa, og setter et kraftig press på land som Storbritannia. Jeg mener dette er med på å fyre opp høyresida, sier Johansen.

Lang konflikt

Selv om de pågående krigene en gang skal slutte, er det fortsatt en stormaktsrivalisering mellom Kina og USA som vil prege verden på lengre sikt.

Forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener det ikke er noen vei utenom å styrke den diplomatiske innsatsen for Norge.

– Kina og USA er den store konfliktlinjen i internasjonal politikk, og preger samhandlingen. Den sluker andre konflikter. Og Norge står på den ene siden i politikken, poengterer hun.

Norges ses ikke på som en nøytral part, og det gjør handlingsrommet til Norge i denne konflikten mindre, påpeker Wilhelmsen.

– Grunnplanken er at vi må gi USA og andre allierte det de ønsker for at de skal komme oss til unnsetning om vi trenger det. Det er et premiss som er krevende. Jeg skal ikke ha noen mening om hvilken politikk som skal føres, men vi må ha en åpnere debatt om dette. Norge må finne aktører å samarbeide med som synes det også er viktig å bygge diplomati og ikke bare militær oppbygning, sier hun.

Kan bli lammende konflikt

Henrik Thune, også utenrikspolitisk forsker og tidligere statssekretær, mener en slags kald krig mellom USA og Kina vil være farlig for alle.

– Verden vil ikke tåle det. Verdensøkonomien og så mange systemer er så integrert at det blir mye som ikke kan løses om alt mellom USA og Kina blir sikkerhetspolitikk, sier han.

Thune sier det er begrenset hva Norge kan bidra med i denne konflikten, men at all diplomatisk kontakt Norge kan ha med Kina er til det gode.

Han mener også det er viktig å minne om at de tiårene vi kommer ut fra, etter murens fall, har vært uvanlig fredelige.

– Vi føler at verden har blitt utrygg og uordnet, spesielt fordi vi sammenligner med tiden fra 90-tallet, som kanskje er den mest gylne noen gang. Men sånn er internasjonal politikk. Verden har gått igjennom slike faser før, og har greid det, sier han.

LO bygger organisasjoner

Forsvarsekspert Geir Hågen Karlsen tror ingen av stormaktene ønsker flere aktive kriger, og han betrygges av det.

– Det er veldig bra at statsministeren dra til Kina, og at vi kan kjøpe det vi kan fra dem. Og stenge de sektorene der vi er nødt. Dette kommer til å bli et mye mer utfordrende område framover, mener han.

Leder Liv Tørres i LOs internasjonale avdeling mener arbeidet med å styrke organisasjoner i sivilsamfunn i andre land er grunnleggende for å få til varige, demokratiske endringer.

– Vi har kontakt med kinesisk fagbevegelse, og det er viktig. Vi må snake med alle. Det aller viktigste fagbevegelsen kan gjøre er å bygge oppegående fagbevegelser og organisere sivilsamfunn der ute, sier hun, og minner om at noe av det første Putin gjorde i sin endring av Russland var å undertrykke sivilsamfunnet.

Warning
Annonse
Annonse