JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik klarte Bjørn å komme inn i arbeidslivet. Her er hans råd til arbeidsgivere

– Vi må gjøre det lettere for unge å komme inn i arbeidslivet. Ta en ny runde i bunken jobbsøknader som kastes først, sa Bjørn Hatterud (47) i en debatt om inkludering i arbeidslivet.
RÅD: Forfatter Bjørn Hatterud fortalte politikere og tillitsvalgte hva som har gjort at han kom seg fra uføretrygd til spennende jobb med god inntekt.

RÅD: Forfatter Bjørn Hatterud fortalte politikere og tillitsvalgte hva som har gjort at han kom seg fra uføretrygd til spennende jobb med god inntekt.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

I dag jobber Bjørn Hatterud som kulturskribent, kunstkritiker og musiker og forfatter. Men slik har det ikke alltid vært. Han fortalte at han følte han seg som en taper da han vokste opp med en funksjonshemming og flere diagnoser i en arbeidsklassefamilie i Brumunddal.

– Uføretrygd er ikke endestasjon

For han var uføretrygd en god hjelp på å snu seg rundt. I dag er han selvstendig og tjener relativt godt og klarer seg selv. Nå vil han gi framtidstro til andre unge uføre og hadde klare råd da han delte sin historie på LO Stats Kartellkonferanse.

Bjørn Hatterud deltok også i et panel som ble utfordret på hvordan de skulle få flere unge uføre inn i arbeidslivet, inkludert arbeidsminister Tonje Brenna, rådgiver Maria Rosness i Opinion og NTL Ungs leder John Magne Pedersen Tangen. Rosness sier at ung-undersøkelsene viser at ungdom nå velger utdanning ut fra at de vil ha mer trygghet og søker seg inn på yrker de vet det er behov for.

Taper ble vinner

Hatterud synes det er trist om ungdommer kun velger utdanning de mener det er behov for og ikke hva de selv er interessert i.  

– Jeg vil at folk skal velge seg yrker de selv ønsker å jobbe med slik at de trives og kan blomstre i jobben, sa han.

Slik er det også for unge uføre som han tror først og fremst ønsker seg en fast stilling i arbeidslivet.

– Men da trenger vi at arbeidsgivere tenker på at vi faktisk har livskompetanse og erfaring som er like viktig som høy utdanning.

– Jeg ønsker at vi skal være mer fleksibel med de kravene vi stiller når folk søker seg inn i arbeidslivet og se på realkompetansen til folk, sier han.

Hatterud ber folk slutte å tenke at uføretrygd er en endestasjon.

– For mange av oss er dette faktisk en trygg vei inn i arbeidslivet da dette det mulig at vi får teste ut arbeid uten at vi trenger å være bekymret for vår økonomi. Slik var det for meg da jeg vokste opp, gjentok han.

100.000 utenfor

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) er bekymret for at 100.000 står uten jobb og utdanning og vil gjøre det hun kan for at unge kommer inn i utdanning og jobb.  

– Rundt 56.754 av disse vet vi ikke hva gjør, men kanskje tar de et barkurs på Bali eller sitter hjemme og gamer. Men disse må vi også få tak i, sier hun.

Brenna sier at det er mange unge som er på arbeidsavklaringspenger. I fjor var det 13.092 mennesker så dette har stått relativt siden men det store hoppet kom under Solberg da vi gikk fra 7000 til 13.000 ungdommer. Brenna er hun enig med Bjørn Hatterud, som sier det er viktig å sikre inntekt og lønnstilskudd for de unge som nå står utenfor.  

Varig ytelser gir utfordringer

– Utfordringen er når vi gir varig ytelse for midlertidig problem. Hvordan skal vi da få disse unge inn i arbeidsmarkedet, spør Brenna.

Hun tror de må sørge for å gi dem tydelige signal for at det er bruk for dem og vi trenger deres arbeidskraft.

– Jeg er enig med Hatterud at det er viktig ikke bare å se på utdanning og stille formelle krav. Livserfaring og realkompetanse er noe vi må motivere bedriftsledere til og forvente at de også legger det til grunn, sier hun.

Brenna brukte seg selv som eksempel.

– Jeg er statsråd i et stort departement men, jeg er ikke formelt kvalifisert for noen jobber i departementet fordi i alle stillingsutlysninger kreves det erfaring fra et område og høyere utdanning som jeg ikke har. Selv har jeg annen livserfaring, forteller hun.

Statsråden synes også det er er viktig at arbeidsgivere blar en runde til i søknadsbunken.

Jobben er veien

– En jobb er ofte inngangsveien for alle mulige andre ting som å komme seg inn i boligmarkedet og lykkes i livet. Det er viktig også for den sosiale biten for at folk skal føle seg verdsatt, sa Brenna.

Hun mener det er viktig å tenke at et sterkere felleskap gjør at alle får det bedre.

– Norge er i konstant omstilling og mange skifter jobb i markedet. Og da må vi stille med hjelp og bistand. Trykker vi på de riktige knappene så får vi til mer, sier hun.

NTL Ungs leder John Magne Pedersen Tangen oppfordrer LO og arbeiderbevegelsen til å bli til aktivt å lytte til ungdommenes problemer.

– Bare sammen kan vi finne løsning på det unge uføre står i, sa han.

Rådgiver Maria Rosness i Opinion mener også at arbeidsgivere generelt kan bli flinkere til å ta unge på alvor og gi de tett oppfølging og hyppige tilbakemeldinger når de kommer inn i arbeidslivet. 

Warning
Annonse
Annonse