JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det var ingen fin tur

LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen har vært i Palestina for første gang på mange år. Han mener Norge har et spesielt ansvar nå, idet sjansene for en tostatsløsning forvitrer for hver dag.
HASTER: – Mulighetene for en tostatsløsning forvitrer for hver dag, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen

HASTER: – Mulighetene for en tostatsløsning forvitrer for hver dag, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen

Siri hardeland

anne.siri.rena@lomedia.no

– Utbyggingen av israelske bosettinger i Øst-Jerusalem skyter fart, og Israel meldte om utbygging av over godt over tusen enheter mens vi var der. Her burde norske myndigheter, i likhet med USA, ha kommet med en klar fordømmelse, mener Hans Christian Gabrielsen.

For hver utbygging blir grunnlaget for en egen palestinsk stat – med Øst-Jerusalem som hovedstad – mindre.

LO sendte for en tid tilbake et brev til utenriksminister Børge Brende der de ba Norge om å anerkjenne staten Palestina. De har fortsatt ikke fått svar.

En kopi av LOs brev ble også sendt til den israelske ambassaden i Norge, som ifølge Gabrielsen tilbakeviste det de mener er uriktige påstander om okkupasjonen.

– Må være mer enn symbolsk handling

Gabrielsen reiste med en LO-delegasjon til det okkuperte palestinske området i slutten av oktober. Til Øst-Jerusalem, Hebron, Ramallah, Nablus. De møtte palestinsk og israelsk fagbevegelse, og andre organisasjoner.

– Var det denne turen som fikk LO til å sende brevet til Utenriksdepartementet?

– Blant annet. Men oppfordringen vår om å anerkjenne Palestina er ment å være mer enn ord på et papir og en symbolsk handling, Norge må være svært tydelig utad overfor den okkupasjonspolitikken som føres, mener Gabrielsen.

LOs første nestleder mener Norge har et spesielt ansvar nå i og med at vi leder den såkalte giverlandsgruppa. Det har Norge gjort siden opprettelsen av gruppa i etterkant av Oslo-avtalen i 1993. Gruppa skal sikre et økonomisk grunnlag for oppbygging av den palestinske staten og har ansvar for å samordne den internasjonale bistanden.

Okkupasjonen må sees for å forstå

Hans Christian Gabrielsen beskriver dette som en bra, men ingen fin tur. Bra i den forstand at han mener okkupasjonen må sees med egne øyne for virkelig å forstås.

– Bosettingene knyttes sammen i veinettverk, palestinske områder avskjæres fra hverandre. Dette gjør at mulighetene for en tostatsløsning forvitrer for hver dag, sier Gabrielsen.

60 prosent av den okkuperte Vestbredden tilhører område C fra Oslo-avtalen, og er under israelsk kontroll.

Her ligger store lagre av naturressurser som palestinerne ikke får tilgang, og de har heller ikke byggetillatelse i dette området.

AUF vil anerkjenne, men ikke Ap

AUF-leder Mani Hussaini sa til Dagsavisen onsdag at Arbeiderpartiet bør anerkjenne staten Palestina. Akkurat dét kommer nok ikke til å skje med det første.

– Når AUF kommer med en uttalelse vil det garantert føre til diskusjon. Vi har et engasjement for den palestinske saken, og er glade for at debatten fortsetter å eksistere. Arbeiderpartiet er opptatt av fred og respekt for begge parter i konflikten, og vurderer løpende hva som tjener situasjonen best, sier stortingsrepresentant Dag Terje Andersen til frifagbevegelse på Kartell-konferansen på Gol.

Urolig

Det har vært svært urolig mellom palestinere og israelere på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem den siste tida.

Sommerens Gaza-krig, konflikt om tilgangen til hellige steder samt stadig utbygging av israelske bosettinger på palestinsk land, er årsaker.

Palestina og verden

Den svenske regjeringen erklærte 30.oktober at Sverige anerkjenner Palestina som stat.

Det britiske underhuset har fattet et ikke-bindende vedtak om det samme.

135 land anerkjenner fra før den palestinske staten.

Statsminister Erna Solberg vil ikke anerkjenne Palestina på nåværende tidspunkt.

Warning
Annonse
Annonse

Palestina og verden

Den svenske regjeringen erklærte 30.oktober at Sverige anerkjenner Palestina som stat.

Det britiske underhuset har fattet et ikke-bindende vedtak om det samme.

135 land anerkjenner fra før den palestinske staten.

Statsminister Erna Solberg vil ikke anerkjenne Palestina på nåværende tidspunkt.