JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimavennlige arbeidsplasser

Boka «Klimavennlige handlinger på arbeidsplassen», som lanseres i dag, er utviklet i samarbeid med LO og Unio. – Dette er en idebok tillitsvalgte og andre bør bruke aktivt, sier førstesekretær i LO, Ellen Stensrud.

stig.christensen@lomedia.no

Stensrud håper boka vil virke som en inspirasjonskilde for ansatte og tillitsvalgte som vil jobbe for et bærekraftig samfunn. Lederne av henholdsvis LO og Unio, Roar Flåthen og Anders Folkestad, skriver blant annet i forordet:

Lang tradisjon «Fagbevegelsen har en lang tradisjon for å kjempe fram fornuftige og rettferdige løsninger. På samme måte skal fagbevegelsen kjempe for å sikre vår felles framtid gjennom gode klimatiltak både her hjemme og globalt».

Vi må kutte utslippene av klimagasser her på bruket med ca 80 prosent i løpet av de nærmeste tre fire tiårene, «en samfunnsoppgave i særklasse», ifølge boka. Og arbeidslivet kan bidra. Det listes opp en rekke muligheter.

Tjenestesykling Arbeid med utslippsreduksjoner kan effektiviseres hvis klimatiltak blir en del av samhandlingen mellom partene. Noen steder har man avtalefestet at bruk av sykkel på tjenestereiser betales bedre enn statens satser. Opplæring i økonomisk bilkjøring er et annet tiltak.

LO og NHO har tatt initiativ til et pilotprosjekt for å redusere klimagassutslipp i utvalgte bedrifter. I staten og Spekters avtaler er det fremhevet at klima og miljø er en del av partssamarbeidet. Tillitsvalgte kan medvirke til at bedriften investerer i klimavennlig teknologi, miljøsertifisering av bedriften, og krav om at bedriftens transportutvalg fremmer klimaansvar.

LO pådriver LO var den aller første fagorganisasjonen som laget en klimapolitisk strategi, i 2007, ifølge Ellen Stensrud.

– LO har vært en pådriver både i SAMAK og andre internasjonale organisasjoner for å få klimaspørsmålet høyt opp på dagsordenen. Stensrud mener flere og flere ser at LO har legitimitet på området.

Hovedavtalen Hun understreker at det viktigste med boka er å få folk til å tenke og engasjere seg. Hun viser til at LO og NHO nylig fikk formuleringer om klima inn i hovedavtalen, og at tillitsvalgte skal tidlig inn i prosessen.

– Så avtaleverket er viktig?

–Tariffavtaler og lokale avtaler er en vei å gå. Det er viktig å få inn klimaperspektivet i alle avtaler som regulerer arbeidslivet. Ledelsen og styret har det formelle ansvaret for at ting blir gjort, men det er viktig at de tillitsvalgte er pådrivere, mener LO-sekretæren. Hun ser for seg at klimahensyn kan bli et viktig konkurransefortrinn i industrien.

Tillitsvalgte inn – Men dette gjelder mer enn industrien?

– Ja, for eksempel vil enhver arbeidsplass fra tid til annen fornye lokalene eller bygge ut. Da er det viktig at tillitsvalgte er inne i prosessen i forhold til energieffektivisering. Klimatanken må være med hele veien, ifølge Stensrud.

Hun forventer at fagorganiserte vil sette klima høyere på dagsorden, og håper boka vil bidra i så måte. LO vil blant annet sende den ut til distriktskontorene, og Stensrud mener boka egner seg godt i kurssammenheng.

Verneombud og AMU Forfatterne av boka har med en liste over hva verneombud og AMU kan behandle. Det kan være oppvarming fra det mest klimavennlige alternativet ved nybygg og bruk av energiglass for å redusere energitap. Andre ting er å gjøre ansatte i stand til å foreta klimavennlige valg i sin arbeidssituasjon, gode systemer for kildesortering, initiere gå- og sykkelaksjoner og arbeide for transportløsninger som forurenser mindre.

Klima- og miljørådgiver Anne-Beth Skrede i LO og journalist i LO-Aktuelt, Torgny Hasås er bidragsytere til boka, som gis ut av Gyldendal Arbeidsliv.

Annonse
Annonse