JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konsernsjefen vernes

Yara kritiseres for sviktende innsats mot korrupsjon, men styret i gjødselgiganten slår ring om konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

– Han har min fulle tillit. Haslestad har gjennomført en rekke gode tiltak innenfor etikk og antikorrupsjon. Utfordringen er å sørge for at alle i selskapet følger opp dette, sier styreleder Bernt Reitan i Yara.

– Selskapet har dessuten levert fantastiske resultater under Haslestads ledelse, tillegger han.

Fredag presenterte advokat Jan Fougner hovedtrekkene i granskingsrapporten som advokatfirmaet Wiersholm har utarbeidet på oppdrag fra selskapet. Den avdekker «uakseptable utbetalinger» på rundt 100 millioner kroner knyttet til virksomhet i Libya, India og Sveits.

– Les også: Enger benekter korrupsjon

Granskingsrapporten slår fast at enkelte av utbetalinger har funnet sted etter at Haslestad tiltrådte som konsernsjef i 2008, sågar etter Reitans inntreden i Yara-styret i 2009.

Yara-sjefen må også tåle kritiske spørsmål knyttet til selskapets oppfølging av en rapport som Det Norske Veritas avla i 2007. Denne omtaler korrupsjonsrisikoen i Yara og er ifølge Fougner ikke blitt tilfredsstillende fulgt opp.

Rapporten anfører også at Yara ikke hadde noe formalisert antikorrupsjonsarbeid forut for 2009 og at kontrollen med datterselskapet Balderton i Sveits var utilfredsstillende i hele den aktuelle perioden fra 2006 til 2010.

– Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, men jeg er samtidig fornøyd med måten vi har håndtert saken på, sier Haslestad, som fredag beklaget overfor de ansatte i selskapet den belastning korrupsjonssakene har skapt.

– Les også: Medvind på børsen

Hvem som mer direkte er å klandre for det som framstår som rene bestikkelser, vil verken Fougner eller Yara-ledelsen si noe om. Årsaken er at Økokrims etterforskning ikke er avsluttet.

– Det er flere personer vi ikke har fått snakket med. I tillegg har vi manglet tilgang til noe beslaglagt materiale i Sveits, forklarer Fougner, som ikke vil si hvem som har forklart seg for granskerne utover å tallfeste antallet intervjuede til 29.

Økokrim gikk inn i saken etter å ha blitt informert om mulige ulovligheter av Yara selv for et drøyt år siden.

– Mye av materialet som granskingen baserer seg på, er opplysninger som er kommet fram under Økokrims etterforskning, blant annet gjennom ransaking i Sveits, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Fra før er det kjent at to i Yaras konsernledelse er siktet i saken, i likhet med tidligere konsernsjef Thorleif Enger. Djupesland ønsker ikke å svare på om flere enn de tre er siktet.

– Helt fremmed

Thorleif Enger gikk av i 2008 etter å ha ledet Yara og forløperen Hydro Agri siden 1999. Han beskriver korrupsjonspåstanden som «helt fremmed».

– Siden dette også er blitt en politisak, er det vanskelig for meg å gi mine kommentarer til granskningsrapportens detaljer. Og dette er en rapport jeg heller ikke har lest, sier Enger.

Ifølge granskingsrapporten er det avdekket ureglementære forhold knyttet til selskapets virksomhet i tre land. For det første skal det ha vært foretatt en såkalt uakseptabel utbetaling på 1 million dollar til en konsulent i India i 2007. Transaksjonen skjedde i forbindelse med et joint venture-prosjekt som aldri ble realisert.

Rapporten avdekker videre at mer enn 15 millioner dollar er blitt brukt på lignende måte av det sveitsiske tradingselskapet Balderton, et selskap som for øvrig synes å ha hatt en tvilsom praksis rundt utbetalinger også forut for Yaras oppkjøp i 2006. De rundt 90 millionene gikk til personer med tilknytning til leverandører fra land i det tidligere Sovjetunionen.

Wiersholm mener også å ha brakt på det rene at uakseptable utbetalinger ble tilbudt i 2007, to år før Yara etablerte joint venture-selskapet Lifeco i Libya.

– Det er snakk om store dollarbeløp også her, sier Fougner, som ikke kan utelukke at penger faktisk ble betalt, selv om granskingen altså ikke har avdekket noe slikt. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse