JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever fast jobb for litauere

– Vi krever at våre medlemmer blant de innleide litauerne får fast ansettelse, sier Næringsmiddelarbeiderforbundet før torsdagens oppvaskmøte om forholdene ved Fatland-konsernets fabrikk i Ølen.

Torsdag tropper både LO, Nærings- og Nytelsemiddelarbeiderforbundet og NHO opp på Fatland-konsernets slakteribedrfit i Ølen. Hensikten er å komme til bunns i påstandene om sosial dumping overfor den store gruppa med innleide litauere ved bedrfiten. Forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i NNN sier til FriFagbevegelse.no at forbundet vil benytte mtøet til å forlange at de litauerne som er organisert i NNN skal få fast ansettelse.

Kjedene krever opprydding

Utfallet av dette møtet er av interesse også for Coop og Norgesgruppen, landets mektigste dagligvarekjeder og store avtakere av produksjonen fra Fatland-konsernets bedrifter. Coop og Norgesgruppen, med kjedene Meny, Ultra, Spar og Kiwi, har gitt eierne klar beskjed om å rydde opp i forholdene ved bedriften i Ølen. De har også bedt om at Svein Fatland rydder opp sin dobbeltrolle. Han eier både Fatland Ølen, som leiere inn litauerne, og bemanningsselskapet som leier dem ut.

– Norgesgruppen anser denne dobbeltrollen som uheldig, påpeker konserndirektør Per Roskifte.

Billig arbeidskraft

– Litauerne har vært innleid over så lang tid at det ikke lenger er snakk om midlertidig ansettelser ut fra bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Derfor vil vi kreve at de ansettes fast, sier Svein-Erik Simonsen.

Forbundssekretæren har opplevd kraftig pågang fra så vel tillitsvalgte i andre Fatland-bedrifter som media etter at han sto fram i Dagsrevyen sist lørdag. Der oppfordret han forbrukere til å tenke seg om før de handler matvarer produsert av en bedrift som beriker seg på billig, utenlandsk arbeidskraft.

Vanskelig med innsyn

– Tillitsvalgte i Fatland-konsernet påpeker at de har problemer med å skaffe seg innsyn ved bruk av innleide og om deres lønns- og arbeidsvilkår. Det er uenighet mellom LO og NHO om omfanget av denne innsynsretten, om den også gjelder innleide og uorganiserte. Vi mener at retten gjelder lønns- og arbeidsvilkår for alle som arbeider innenfor overenskomstområdet både for å sjekke lønn og arbeidsbetingelser.

– Også for innleide?

– Arbeidsgiver kan ikke skjule seg bak at han bare betaler det bemanningsforetaket krever. Arbeidsgiver har ansvaret for alle på bedriften, svarer Svein-Erik Simonsen.

– Ingen drahjelp å få fra NHO?

– Ikke på dette område. NHO hevder at den gjør en masse for arbeidstakere med bakgrunn fra utlandet, noe som sikkert kan være tilfelle, men har ingen forståelse for vårt krav om innsyn.

Mangel på arbeidskraft?

– Er det mangel på kvalifisert norsk arbeidskraft eller adgang til rimelig arbeidskraft som er årsaken til bruk av innleide fra land som Litauen?

– Det er nok en kombinasjon. Selv om det har vært vanskelig å få tak i arbeidskraft også i kjøttindustrien, har vi eksempler på at bedrifter importerer fremfor å gi ansatte intern opplæring slik at de kan bli spesialarbeidere, eventuelt bli lærlingbedrift for på den måten gi næringen nye fagarbeidere, svarer Svein-Erik Simonsen i NNN.

Ifølge opplæringskontoret i Rogaland er Fatland Ølen godkjent medlem av opplæringskontoret, men er ikke registrert som godkjent lærlingbedrift. I gode tider med mangel på arbeidskraft, er det oftest bedriftene selv som søker om å bli godkjent opplæringsbedrift, mens det i smalere tider er det opplæringskontorene, som må drive aktiv oppsøkende virksomhet overfor næringslivet for at det skal ta inn lærlinger.

Fylkeskommunen opplyser at årsaken til at Fatland importerer arbeidskraft, kan være at det er svært få søkere til slakteri-fagene.

Fatland må rydde opp

– I gårsdagens møte med ledelsen i Fatland gjorde vi oppmerksom på at vi som kunde vil ha leverandører med ryddige forhold, sier konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

– Det var to forhold vi presiserte. Det første var at LO og NHO går gjennom avtaleverket og ser hvordan dette praktiseres på bedriften og om dette skjer innenfor norsk lov. Det andre forholdet er Svein Fatlands doble eierskap i bedrift og utleiebyrå. Vi ga uttrykk for at dette eierskapet er uheldig.

– Hvordan vil kundene følge opp kravene overfor Fatland?

– Samtalen fortsetter, og det skal være et møte mellom LO og NHO på bedriften torsdag. Den prosessen som er igangsatt vil bli fulgt opp.

– Hvor vanlig er det at Norgesgruppen griper inn overfor en leverandør på denne måten?

– Vi har ikke hatt tilsvarende saker, men vi følger med da vi har kjennskap til den norske virkeligheten, også når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Derfor følger vi ekstra med ved bruk av sesongarbeidere.

– Som polske jordbærplukkere?

– Det er fullt lovlig å hente inn ekstrahjelp eksempelvis i jordbærsesongen. Vi grep inn da en avis avslørte at polakker hadde en campingliknende innkvartering, kort sagt begredelig boforhold. Etter henvendelse fra oss, ble det ryddet opp i forholdene.

– Vil Fatland gjøre det samme?

– Vårt inntrykk etter møtet er at Fatland vil rydde opp, svarer Per Roskifte.

Annonse
Annonse