Krever klarhet om pengegaver
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever full klarhet i alle forhold rundt de omstridte pengegavene til Senterpartiet.
Men han svarer ikke på om han selv vil gripe aktivt inn i saken på noen måte.
Etter å ha åpnet Aps landsstyremøte med en nesten én time lang tale om pleie og omsorg, ble statsministeren bombardert av pressen med spørsmål om gaver, tillit, skatteunndragelser og sist, men ikke minst, ulovlige pengegaver på 700.000 kroner til Sp fra offentlig eide energiselskaper.
– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt gode og viktige spørsmål, og de må bli grundig besvart av olje- og energiministeren. Det er avgjørende med full tillit til behandlingen av konsesjonssaker, sa Stoltenberg i en pause i programmet.
Etter litt fram og tilbake forsikret statsministeren at han stadig har full tillit til olje- og energiminister Riis-Johansen (Sp). Men han vil ikke kommentere spørsmålet om Riis-Johansens habilitet i forbindelse med konsesjoner innvilget de energiselskaper som ga pengegaver.
Alt må fram
– Hvordan dette spørsmålet har vært håndtert, er akkurat det Stortinget skal gå nærmere inn i. Nå får vi ta ting i riktig rekkefølge. Jeg har full tiltro til at alle spørsmål rundt Sps gaver vil bli belyst, slik at tilliten til konsesjonssaker blir opprettholdt, sa Stoltenberg.
Senterpartiet fikk til sammen 850.000 kroner til et prosjekt om fornybar kraft som ble startet mot slutten av 2008. Forutsetningen for gjennomføringen av prosjektet var at det skulle være selvfinansiert, noe som i praksis betyr at partiet måtte hente inn finansiering utenfra.
Troms kraft ga 200.000 kroner, Eidsiva Energi ga 500.000 kroner, mens Glommen Skogeierforening ga 150.000 kroner. Det er de to første pengegavene som er i strid med hva partier kan motta.
Det skal ikke ha blitt ført eget prosjektregnskap, og pengebidragene ble ført som partistøtte i fjor og redegjort for i år. At bidragene fra de to kraftselskapene brøt med partiloven ble oppdaget i forbindelse med en internkontroll i sommer. Pengene er betalt tilbake. Eidsiva Energi beklager i dag at bedriften ga 500.000 kroner til Senterpartiets prosjekt om fornybar energi.
Første gang
Rapporten «Slipp energien løs» ble overlevert partileder Navarsete i mai i fjor. Det var ifølge Sps generalsekretær Knut M. Olsen første gangen hun fikk informasjon om finansieringen av prosjektet.
Riis-Johansen kjente ifølge Olsen ikke til fornybarprosjektet i partiets regi og hvordan det ble finansiert. Han satt verken i partiets sentralstyre eller arbeidsutvalg og skal derfor ikke ha vært i en posisjon hvor informasjon tilfløt ham, ifølge generalsekretæren.
– Jeg fikk en orientering om dette. Det var ikke koblet opp mot Terje Riis-Johansen. Men jeg ser jo ut fra det som mediene legger fram nå, at det burde ha vært drøftet, sier Navarsete til TV 2.
Opposisjon i undring
Energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet synes det høres veldig rart ut at energiministeren ikke var informert av sitt eget parti om et prosjekt som direkte berører statsrådens fagområde.
Energipolitisk ansvarlig Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti istemmer.
– At han ikke visste om pengestøtten i hundretusenkronersklassen når han er ansvarlig for fornybar energi og sitter i et så lite parti, synes jeg er fryktelig rart, sier hun til VG Nett.
Konsernsjefen selv i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, var direkte involvert i prosjektet og den såkalte Fornybaralliansen som i 2008 og 2009 jobbet med rapporten. Nå sier Rinnan at han beklager Eidsivas delfinansiering av Sp-prosjektet.
– Saken ble naivt håndtert av oss. Det var feil å delfinansiere et prosjekt som ble ledet av et politisk parti, og dette beklager vi, sier konsernsjef Ola Mørkved Rinnan.
Avviser kjennskap
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier han ikke visste om pengestøtten fra de to kraftselskapene før nå. Han avviser enhver spekulasjon om korrupsjon.
- Jeg vet hva jeg selv har visst og ikke visst, og jeg kan fastslå at dette kjente jeg ikke til, sier olje- og energiministeren til NTB på telefon fra Rio de Janeiro.
Ved gjennomgang av partiregnskapet, som ble behandlet på et landsstyremøte 9.-10. april i år, viser det seg likevel at det er en fotnote som nevner bidraget fra kraftselskapet Eidsiva Energi, et av de to som har gitt store pengegaver.
Uklarhet
Dette regnskapet, inkludert fotnoten, ble altså behandlet før konsesjonen ble gitt. Riis-Johansen sier at han ikke var klar over disse forholdene, men at han ser det kan skape uklarhet.
- Jeg deltok ikke på det omtalte landsstyremøtet, og kjente følgelig ikke til disse opplysningene. Men for å oppklare enhver usikkerhet rundt min habilitet, har jeg bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om en vurdering, sier Riis-Johansen. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB