JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever offentlig høring om Colombia-avtale

LO krever at det blir offentlig høring om en eventuell frihandelsavtale med Colombia og at selve avtaleteksten skal vise til arbeidstaker- og menneskerettigheter. Et slikt krav til stoppe hele avtalen, mener Aps Marianne Aasen.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

For LO er Colombia-avtalen blitt en viktig signalsak. I en uttalelse som ble enstemmig vedtatt av LO-kongressen i formiddag, vises det til at Colombia er verdens farligste land å være fagorganisert i. Bare i fjor ble 44 fagforeningsmedlemmer drept, og utallige lemlestet eller trakassert. Ofte går de skyldige fri.

- LO er dypt bekymret over utviklingen og fortsetter å støtte den colombianske fagbevegelsen i deres kamp mot vold og brudd på grunnleggende faglige rettigheter, heter det blant annet i uttalelsen som altså stiller klare krav til regjeringen i saken.

- Et norsk krav om faglige rettigheter vil stoppe en frihandelsavtale med Colombia. Det var det klare svaret fra Aps Marianne Aasen til den colombianske fagforeningsmannen Gilberto Martínez som møtte henne torsdag.

- Med en gang vi nevner krav om at faglige rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter skal inn i avtaleteksten, forsvinner de ut døra, og det blir ingen avtale, sa Aasen.

Under et kort møte som LOs internasjonale avdeling fikk i stand på Aasens stortingskontor torsdag, påpekte Martínez at alt er omvendt i Colombia og Norge.

Bruke avtalen – De kommersielle interessene erstatter politikken hos oss. Regjeringen gjør det lettere å starte kriminelle ungdomsbander enn faglige organisasjoner. Regimet til president Alvaro Uribe vil bruke en frihandelsavtale for alt den er verd som et bevis på at Norge oppfatter Colombia som et demokratisk land, sa Martínez.

Det tok Marianne Aasen, som er medlem av EFTAs parlamentarikerkomite, og karakteriserer seg selv som realpolitiker, sterk avstand fra.

Uviktig for Norge

Hun påpekte at Norge ikke forhandler for seg selv, men at det er hele EFTA som inngår slike frihandelsavtaler for alle de fire landene. For Sveits, med sin legemiddelindustri, er avtalen viktig å få i stand.

- For Norge betyr ikke en slik avtale noe særlig, og det er vel i høyden 10 personer som kjenner til den, sa Aasen, og pekte på at Norge har inngått en mengde frihandelsavtaler med land som bryter menneskerettigheter og faglige rettigheter. Avtaler som aldri vekker interesseorganisasjoner eller publikum.

Hun viste særlig til Saudi-Arabia som hun karakteriserte som en ren kjønnsapartheidstat, men svarte ikke på Martínez' invitasjon til å besøke landet, eller selv få besøk av en delegasjon.

Sterk LO-støtte Men for Martínez og den største colombianske landsorganisasjonen, CUT, er det nettopp poenget: Å få stanset EFTAs frihandelsavtale med verdens farligste land for fagforeningsfolk. Der får han altså full støtte fra LO-kongressen.

Det er regjeringen som kan si ja til EFTAs frihandelsavtale med Colombia, med Stortingets endelige godkjenning. LO vil forfølge denne saken og heise den opp som en signalsak. Den vil bli tatt opp på det kommende EFTA-møtet på Hamar.

Annonse
Annonse