Krever omkamp
Garantiene regjeringen ga for å godta tjenestedirektivet, er ikke lovfestet. - Derfor må vi si et klart og tydelig nei til direktivet, sier Rolf Bersås fra LO i Stavanger og EL & IT Forbundet.
I 2008 sa LO-sekretariatet ja til tjenestedirektivet, hvis regjeringen kunne oppfylle fire garantier. Disse var at tjenestedirektivet ikke er til hinder for tiltak mot sosial dumping, at allmenngjøringsinstituttet kan videreføres og utvikles, at nasjonal styringsrett over viktige samfunnsområder kan beholdes, og at tjenestedirektivet ikke berører nasjonale arbeidsrettslige spørsmål. Disse garantiene kunne regjeringen gi, var tilbakemeldingen LO fikk. Det var likevel flere i LOs rekker som tvilte. Blant dem var LO Stavangers leder, Rolf Bersås. – Jeg har blitt lovt gull og grønne skoger før, og er vel skeptisk til slikt politisk snakk generelt. Dermed engasjerte vi en advokat, som sendte inn en klage til ESA, sier Bersås, som også er distriktsleder i EL & IT Rogaland.
Ikke verdt noe
Etter to runder fikk Bersås og advokat Kjell Brygfjeld et tydelig svar fra ESA. Der står det svart på hvitt at regjeringen ikke kan komme med slike løfter, så lenge disse ikke er hjemlet i en lov. Likevel valgte altså Stortinget å vedta tjenestedirektivet, uten å vente på hva LO-kongressen eventuelt måtte mene om saken. Bersås var sikker på at regjeringen ville vente, og ble rasende da dette ble kjent. Nå mener han at hele saken om tjenestedirektivet må reises på nytt, og at forbundene og LO må gå for en omkamp. – Vi har allerede begynt å se de konsekvenser som kan komme med å innføre tjenestedirektivet. Vi har vært vitne til uverdige arbeidsforhold på både byggeplasser og i helsetjenesten, i privat sektor og i offentlig. Dette er bare en smakebit av hva vi kan vente oss videre nå, sier Bersås som håper å få med seg kongressen på omkamp.
Hva sier Stoltenberg?
I dag kommer Stoltenberg for å snakke med kongressen om den faglige og politiske situasjonen. Det spørs om han ikke blir møtt med spørsmål også om tjenestedirektivet. Så får vi se hva han nå vil si om de garantiene regjeringen har gitt.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie