JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever svar om kutt i staten

NTL-leder John Leirvaag krever å få vite hvem i staten som skal sparkes om de blå-blå kommer til makta.



07.08.2013
14:49
16.12.2013 23:25

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

NTL-lederen blir bekymret når han ser Høyre og Frps forsprang på meningsmålingene, samt deres politikk på arbeidslivs- og velferdsfeltet.

Først og fremst krever han en avklaring fra de to partiene på hva og hvor mye de vil kutte i statlig sektor.

I partienes programmer og alternative budsjetter kan man finne noe informasjon om hva H og Frp vil med staten. I Frps alternative budsjett for 2013, vil partiet kutte 18,6 milliarder kroner i offentlige utgifter. Kuttene er over hele offentlig sektor, og det er ikke spesifisert hvor mye som skal tas fra staten. Men en sammenstilling på de foreslåtte kuttene i driftsutgifter bare til DSS og departementene (og ikke deres underliggende etater), kommer på nesten 575 millioner kroner. Da er for eksempel ikke forslag som kutt i driftsutgifter i Skatteetaten på 485 millioner kroner tatt med.

Høyre sier de vil kutte 1,4 milliarder i statlig administrasjon. Arbeidstilsynet, Finanstilsynet, Konkurransetilsynet og Oljedirektoratet skal riktignok få mer penger, men det betyr mer kutt på resten av staten.

Leirvaag er ikke i tvil om at disse forslagene innebærer at en drøss med stillinger i staten skal bort. Men han vil vite hvor kuttene skal komme, og hvilke oppgaver som ikke skal prioriteres lengre.

– De annonserte kuttene i byråkratiet betyr at mange arbeidsplasser forsvinner. Jeg skjønner ikke hvilke byråkrater de vil kutte. Det blir interessant å høre hvilke, konstaterer han.

Leirvaag synes retorikken som brukes, for eksempel i Frps prinsipprogram; «Det stadig voksende, offentlige byråkratiet er en trussel mot enkeltmenneskets mulighet for utfoldelse.», er å gripe an utfordringene feil.

– Poenget må jo være å levere så gode velferdstjenester som mulig. For å gjøre det, må man ha byråkrater. Det er en lang rekke byråkrater som jobber med å sette politiske beslutninger ut i livet, minner Leirvaag om.

For NTL er det arbeidslivspolitikken og velferdspolitikken som er viktigst. Leirvaag oppfordrer medlemmer å sette seg inn i de ulike partienes politikk på disse feltene.

– I staten velger mange sin egen arbeidsgiver. Det bør man tenke over, og orientere seg etter det. Man bør stemme på partier som deler våre syn i arbeidslivspolitikken og velferdspolitikken, sier han.

– Betyr det de rødgrønne?

– Ja, men KrF er heller ikke så verst i arbeidslivspolitikken. Men vi ser at Høyre, Frp og Venstre står langt fra oss i arbeidslivspolitikken, sier han.

Fram mot valget kommer NTL til å holde flere valgkonferanser, samt NTL-dagene i uka før valget 9. september. Der blir valget naturligvis et sentralt tema.

– Slik meningsmålingene ser ut nå, er vi bekymra. Vi må få opp folks bevissthetsnivå om det vi er opptatt av som forbund. Kommer det nye partier i regjering, betyr det ny politikk. Vi klarer ikke opprettholde velferdsnivået med de skattekuttene høyre og Frp vil ha. I tillegg blir arbeidslivet løsere regulert, sier Leirvaag.

Han advarer også mot å tenke at de blå-blå nå godt kan få prøve seg etter åtte år med rødgrønt styre.

– Det advarer jeg mot, for i det øyeblikk de får en regjeringsmulighet kan de gjøre mye som er veldig vanskelig å reversere, sier Leirvaag.

Frps nestleder Per Sandberg sier de vil gjennomføre en omfattende reform av hele offentlig sektor, som skal gjøre den mer effektiv. Han sier det derfor ikke er mulig å tallfeste noe nå.

– Vi vil gjøre noe med byråkratiet, slik at tjenesteytinga blir styrka. Vi får da mer igjen for pengene vi kanaliserer inn i offentlig sektor. Vi vil ha mer ressurser til tjenesteyting og mindre på byråkrati, sier han.

Kommunereform, endring av fylkesmannen, mer effektive domstoler og endring av plan- og bygningsloven er noen av elementene i den omfattende reformen. Han mener skjemaveldet i offentlig sektor må reduseres kraftig, noe som vil frigjøre ressurser.

– Men for neste år foreslår dere nesten 600 millioner i kutt i drifta bare i departementene?

– Jeg er tilhenger av å gjøre omstillinger raskt. Det er bedre med høy smerte i kort tid enn seigpining. 600 millioner er bare ti prosent av det vi bruker, seier han.

– Vil det bli 10 prosent færre ansatte?

– Ikke nødvendigvis. I dette ligger investeringer som skal gjøre dem mer effektive. Men det blir færre ansatte, ja. Og mindre byråkrati. Vi skal styrke den delen som jobber med tjenesteyting, sier han, og legger til at «privat produsert, offentlig finansiert» er et godt ordtak i hans ører.

Han tror ikke at statsansatte som måtte bli overflødige får særlige problem.

– Det sitter en enorm kompetanse i byråkratiet. Og når Norge skriker etter kompetent arbeidskraft, skulle det ikke være problem for de som ikke kan gå av naturlig eller frivillig å finne seg ny jobb, sier Sandberg.

Han understreker også at det ikke er byråkratene sin feil at byråkratiet har blitt for stort, etter hans syn, men politikere gjennom mange år.

Høyres finanspolitiske talsmann og nestleder, Jan Tore Sanner, hadde ikke tid til å la seg intervjue, men svarte på spørsmål per epost:

– Hvordan har Høyre tenkt å gjøre disse innsparingene i statsadministrasjonen?

– Norge har en god offentlig sektor og dyktige fagfolk i det administrative apparat. Mye kan imidlertid gjøres bedre. Det er påpekt i Gjørvkommisjonen, av ansatte selv og i andre offentlige utredninger. God ledelse og mindre detaljstyring er nødvendig. Høyres innsparinger er moderate sett i forhold til den sterke veksten som har vært de senere år. Det er viktig at flinke fagfolk i departementer og etater får muligheten til å jobbe med å yte tjenester, uten å bli hemmet av unødvendig byråkrati og rapportering eller tungvinte rutiner. Vi viser også til den ferske Menon-rapporten som viser et innsparingspotensial på om lag 20 milliarder kroner med mer effektive innkjøpsrutiner.

– Hvor mange færre byråkrater vil dette gi, og hvor skal disse kuttes?

– Vi ønsker at fagfolk og byråkrater skal få økt mulighet til å jobbe med sine fag og tjenester til befolkningen. Vi ønsker forenkling som gjør det mulig med lavere vekst i administrativt ansatte, mindre konsulentbruk og mer effektive innkjøp av varer og tjenester.

– Hva slags oppgaver skal statsadministrasjonen kutte ut eller gjøre mindre av, sammenlignet med i dag?

– Høyre vil redusere Fylkesmannens oppgaver og konsentrere dem rundt lovlighetskontroll, tilsyn og beredskapsarbeid. På denne måten kan administrasjonen i Fylkesmannen få muligheten til å prioritere de viktigste oppgavene. Høyre vil videre redusere dobbeltarbeidet mellom statlige direktorater, fylkesmannsembetene, fylkeskommunene og kommunene.

07.08.2013
14:49
16.12.2013 23:25



Mest lest

Anne Myklebust Odland

Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen

Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.

Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.

Colourbox

Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar

Debatt

Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.

Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.

Erlend Angelo

Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister

En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.

En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.

Eirik Dahl Viggen

Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager

Brian Cliff Olguin

Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp

«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)

«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb

Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.

Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.

Håvard Sæbø

Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger

Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.

Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.

Hanna Skotheim

Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram

– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.

– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.

Leif Martin Kirknes

Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet

– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet. 

– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet. 

Alf Ragnar Olsen

Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene

Anna Granqvist

Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer

Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.

Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.

Stian Lysberg Solum / NTB

Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling

Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.

Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.

Sissel M. Rasmussen

Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss

Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.

Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.

Frederik Ringnes / NTB

Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre

Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.

Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.

Arkivfoto: Petter Pettersen

Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene

Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Tina Brandt

Streik kan føre til søppelkaos neste uke

Beate Oma Dahle / NTB

Rødt krever krisepakke før sommerferien

Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.

Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.

Hanna Skotheim

Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie

Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.

Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.

Arkivfoto: Håvard Sæbø

Mulig millionsum i vente for oljepionerene

Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.

Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.

Vidar Ruud / NTB

Folk i opne kontorlandskap har meir sjukefråvær


Flere saker