Krise for britiske fagforeninger
Storbritannia rammes av de økonomiske vanskene i Europa. En ledighet på over 8 prosent preger arbeidsmarkedet.
oystein@lomedia.no
York har rundt syv millioner besøkende hvert år, og er mindre rammet enn andre områder i Storbritannia.
Med vikinghistorie og kulturtilbud trekker den turister året rundt. Likevel er problemene merkbare. Ungdomsledigheten er 22 prosent, noe som er et stort problem for byen og distriktet, mener regionsekretær Bill Adams i Trades Union Congress (TUC).
– Mange ansatte hentes inn gjennom bemanningsbyråer, har lav organisasjonsprosent og er dårlig betalt. Storbritannia har cirka tre millioner helt ledige. Samtidige ønsker mellom tre og fire millioner av alle på deltid full jobb uten å få det, forteller Adams.
Nyeste statistikk har registrert 2,63 millioner arbeidsløse, av disse er drøyt én million mellom 16 og 24 år. Adams mener tallet er høyere, fordi mange gir opp å søke jobb eller dagpenger.
I hans region, Yorkshire-området med blant annet byene Leeds, Hull og Sheffield, har TUC registrert at 381 000 gjør ubetalt overtid til en beregnet verdi av 1,8 milliarder pund, cirka 17 milliarder kroner, årlig.
Britisk LO
TUC er en sammenslutning av 58 fagforeninger med til sammen 6,5 millioner medlemmer. Av disse har Adams ansvar for 157 000 i sin region, noe som utgjør 28-29 prosent av arbeidsstyrken der.
I privat sektor er organisasjonsprosenten i enkelte bransjer nede i 15 prosent.
Under Margaret Thatcher fikk fagforeningene gjennomgå, men regionsekretæren mener de må ta en del av ansvaret for at så få er organisert i dag.
– Vi kan engasjere oss mer, folk vet ikke hva vi står for eller gjør, og mange oppfatter oss som bremseklosser. TUC har en jobb å gjøre, sier han.
Deltidsansatte har rettigheter som sykepenger og ferie. Noe annet er det med innleie. Europas største arbeidsgiver, det britiske helsevesenet National Health Service, har opprettet en «bank» av ansatte som kalles inn ved behov. Andre benytter bemanningsbyråer.
En regel sier at hvis en person er inne i samme firma i 12 uker eller mer, skal de ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte.
– For å unngå dette blir mange leid inn for 11 uker, så er det ut. Vi har fått igjennom et krav at avbrudd på seks uker eller mindre ikke teller, opplyser Adams.
Gratisarbeid
Et tiltak for å redusere ledigheten blant ungdom er et tilbud om åtte uker med arbeidstrening uten lønn. En som avslår mister retten til dagpenger.
TUC har blitt kontaktet av mange som føler seg utnyttet.
En supermarkedkjede tok inn 20 unge uten at noen fikk jobb etterpå. Da en av dem spurte nærmeste overordnet om hvorfor, var svaret at «etter den andre uken smilte dere ikke nok».
– Hvis de hadde gitt dem litt lønn hadde det kanskje hjulpet på humøret, kommenterer Adams tørt, og misnøyen var heller ikke større enn at alle fikk tilbud om nye åtte uker i butikkene.
En mulighet for unge entreprenører er å låne 2000 pund, 19 000 kroner, for å starte egen virksomhet. Risikoen er at alt skal betales tilbake uansett hvordan det går økonomisk.
Faller ut
Ungdomsledigheten bekymrer TUC.
– Den er et alvorlig problem, og vi ønsker prosjekter for bedre situasjonen. I Storbritannia er det vekst i London, resten av landet prøver å unngå forverring, sier Adams.
I den gamle industribyen Sheffield, kjent blant annet for stål, er situasjonen verre enn i de tidlige årene under Thatcher. Den økonomiske krisen har ført til at lønningene for landet som helhet har stått stille i to år, med 1 prosent økning siste periode.
Gjennomsnittstallene skjuler store forskjeller mellom yrkesgrupper og regioner.
Forholdet mellom regjering og fagbevegelse er kjølig. Tradisjonelt har den vært viktig for Arbeiderpartiet (Labour), ikke minst for partiets økonomi. Frontene ble harde under Thatcher.
– Også Tony Blair ønsket å distansere seg i sin tid som statsminister. En regjering her kan neglisjere fagbevegelsen, sier Adams, men understreker at det er forskjell på Labour og de konservative.
British National Party (BNP) har fått opptil 20 prosent av stemmene i deler av Yorkshire, størst er oppslutningen blant arbeidsledige menn mellom 18 og 40 år, stort sett hvite.
Grunnleggeren uttalte at Hitlers Mein Kampf «er min bibel».
Adams ser dessuten en fare ved English Democrats, et parti han mener skjuler sin ideologi bak slagordet «ikke venstre, ikke høyre, kun engelsk». De sier selv at både fargede og jøder er medlemmer.
– TUC er opptatt av å fronte det ekstreme høyre, sier Bill Adams.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø