Krysser fingrene for ny kamp
Opposisjonen på Stortinget følger pensjonsfeiden i LO med interesse og håper på nye forhandlinger om pensjonen til ansatte i stat og kommune.
– Det hadde vært en klar fordel med ett pensjonssystem i stedet for to. Sånn sett er det positivt at ulempene ved ordningen i offentlig sektor nå synes å demre for flere og flere, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.
YS, Akademikerne og deler av LO ønsker nye overlegninger om pensjonssystemet i offentlig sektor. Signalene hilses velkommen av opposisjonen på Stortinget, som langt ifra er fornøyd med utfallet av forhandlingene i 2009.
– Vi aksepterte resultatet, men det sto klart for oss fra første stund at forhandlingsresultatet brøt fullstendig med arbeidslinjen i pensjonsreformen. Derfor er det interessante signaler som nå kommer fra fagbevegelsen, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.
Avtalen står
Hans Olav Syversen understreker at eventuelle nye forhandlinger må skje etter initiativ fra arbeidstakersiden.
– Det er inngått en avtale, og avtalen står fast. Men jeg håper jo regjeringen nå benytter anledningen til å gå i dialog med arbeidstakerorganisasjonene, sier KrF-representanten.
Fremskrittspartiets Robert Eriksson som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité, mener AFP-ordningen i offentlig sektor fører til et mindre fleksibelt arbeidsmarked og legge økt press på uføretrygden.
– Det blir rett og slett for dumt om man skal leve videre med en ordning som bryter så til de grader med pensjonsreformens intensjoner. Selv om Frp er imot pensjonsreformen som sådan, er det viktig og helt avgjørende for oss at man har et enhetlig og rettferdig pensjonssystem, sier Eriksson til NTB.
Han sier Frp vil «gå i bresjen» og støtte kravet om en ny behandling av offentlig tjenestepensjon. Samtidig er han enig med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som tidligere har sagt at arbeidstakere i offentlig sektor ikke kan forvente samme fleksibilitet som pensjonsreformen legger opp til, med mindre man aksepterer å gi avkall på den såkalte bruttogarantien, som gir rett til 66 prosent av sluttlønn i pensjon.
– Man må forsøke å finne mekanismer som gjør at man kan ivareta de reelle sliterne, samtidig som man belønner de som vil stå lengre i arbeid, sier Eriksson.
Full skjæring
Om det norske pensjonssystemet ikke er enhetlig, er det ikke full harmoni i fagbevegelsen heller. For Unio og LO Stat er bruttogarantien hellig, mens Akademikerne, YS og LO Kommune ikke er like bombastiske.
LO-leder Roar Flåthen gjorde det selv klart i et intervju med NTB i romjula at han forventer nye runder om offentlig pensjon. Det opprørte venstreopposisjonen i LO og aktivistene som kjempet imot pensjonsreformen.
– Jeg har ingen annen forklaring på de nye signalene fra Fagforbundet, LO Kommune og LO-leder Roar Flåthen enn at de alle sammen har bukket under for et vedvarende politisk press, sa LO-leder Arne Byrkjeflot i Trondheim til NTB i forrige uke.
Fagforbundets Klemet Rønning-Aaby, leder av LO Kommune, beskrev Byrkjeflots uttalelser som «reint sludder» og anklaget ham for ikke å være opptatt av lavtløntes og kvinners pensjonsrettigheter.
– Gitt endringene i folketrygden som Stortinget allerede har vedtatt, vil mange deltidsarbeidende kvinner i offentlig sektor kun sitte igjen med minstepensjon etter endt yrkesliv, dersom vi ikke gjør endringer, sier han.
Magnus Marsdal i Manifest Analyse – som er imot pensjonsreformen – avviser at det går mot omkamp om offentlig pensjonsregler.
– Det er lov for enkeltpersoner å ha særstandpunkter, men det kan vanskelig rokke ved en avtale som omfatter mange hundre tusen ansatte over hele landet, sier Marsdal. (ANB-NTB)
Pensjonsreformen som ble innført 1. januar, innebærer at det i realiteten er to parallelle systemer i Norge - ett for ansatte i privat sektor og ett for ansatte i offentlig sektor
I privat sektor gjelder alleårsregelen og prinsippet om enhver står fritt til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting. De offentlig ansatte har ikke denne fleksibiliteten, og nye samordningsregler gjør det i praksis ulønnsomt å jobbe etter at man har fylt 67 år
Flere arbeidstakerorganisasjoner - også innad i LO - har tatt til orde for en omkamp, ikke minst av hensyn til deltidsansatte og lavtlønte som man hevder ikke vil nyte godt av tjenestepensjon, selv om man har betalt inn til ordningen i en årrekke. Dette synet er omstridt, og andre i fagbevegelsen mener den gamle tjenestepensjonsordningen best tjener interessene til deltidsansatte og lavtlønte (ANB-NTB)
Pensjonsreformen som ble innført 1. januar, innebærer at det i realiteten er to parallelle systemer i Norge - ett for ansatte i privat sektor og ett for ansatte i offentlig sektor
I privat sektor gjelder alleårsregelen og prinsippet om enhver står fritt til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting. De offentlig ansatte har ikke denne fleksibiliteten, og nye samordningsregler gjør det i praksis ulønnsomt å jobbe etter at man har fylt 67 år
Flere arbeidstakerorganisasjoner - også innad i LO - har tatt til orde for en omkamp, ikke minst av hensyn til deltidsansatte og lavtlønte som man hevder ikke vil nyte godt av tjenestepensjon, selv om man har betalt inn til ordningen i en årrekke. Dette synet er omstridt, og andre i fagbevegelsen mener den gamle tjenestepensjonsordningen best tjener interessene til deltidsansatte og lavtlønte (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB