BOKBAD: Inga E. Næss (t.v.) snakker med forfatter Goggi Sæter om boka om Ingeborg Holm.
Jan-Erik Østlie
Bok om Ingeborg Holm:
Ingeborg Holm ble torturert og tatt som gissel, men hun ga seg ikke
Hun valgte hermetikkindustrien på luselønn, hun valgte Norges Kommunistiske Parti i 1923 og hun sto han av under krigen under ufattelig press. Krigsinvalidepensjon måtte hun kjempe i 30 år for.
jan.erik@lomedia.no
«Det bi ailler fred på jorda så læng nåen e oinnertrøkt og fattig» – dette var mantraet til Ingeborg Holm, ei nærmest glemt fagforeningsdame som det nå er skrevet en biografi om.
Fagforeningskvinne og kommunist
Om lag 40 mennesker fikk plass på Litteraturhuset i Trondheim torsdag kveld da Goggi Sæters bok «Torturert og tatt som gissel» – med undertittel «Gåten Ingeborg Holm» ble lansert.
Dette er historien om ei usedvanlig kvinne.
Solum
Fagforeningstillitsvalgt i både NNN og Jernbaneforbundet før krigen, medlem av Norges Kommunistiske Parti (NKP) fra starten i 1923 til sin død i 1984, og motstandskvinne under krigen som ble både torturert og tatt som gissel av selveste Henry Rinnan. At hun slapp levende fra sistnevnte er bare en av flere gåter om Ingeborg Holm (1894-1984), ei fagforeningsdame som tilhører en av de glemte.
Var det fordi hun var kvinne? Eller fordi hun var kommunist? Eller begge deler? Det er bare noen av spørsmålene boka tar opp. Torsdag ble hun bokbadet av Inga E. Næss, som blant annet har skrevet boka «Skuddet i Buvika», en av de mest dramatiske hendelsene i norsk fagforeningshistorie der en tillitsvalgt ble skutt av en streikebryter som senere ble frikjent for ugjerningen.
Hele seansen i Litteraturhuset ble åpnet av John-Peder Denstad, lederen av LO i Trondheim, en av lanseringens arrangører.
– Det er nok av bøker om gutta på skauen. Her har vi den flotte historien om ei dame som også var ei stolt fagforeningskvinne, sa Denstad. Underforstått: Kan det bli bedre?
Sammensatt, flott og uredd
Hvem var så denne flotta dama? Jo, hun hadde ni søsken, hun tok aldri ordet i utide, men da hun tok ordet, ble hun som regel lyttet til. Ingeborg Hom kom fra Bindalen i Nordland, var ei bondejente og guttejente. Gårdsarbeidet tok hun grep om i ung alder, og hver eneste dag var hun ute på sjøen og fisket. Hun var flink til å lage mat.
– Ja, hun var så sammensatt og flott, sier Goggi Sæter.
19 år gammel var hun lei gårdsarbeidet, hun søkte nye utfordringer og dro til Trondheim. Der begynte hun i Preservingen – i hermetikkindustrien. Denne næringsmiddelfabrikken var noe annerledes enn annen hermetikkindustri. De brukte finere råvarer, men lønningene var skammelig lave. Prisen var høy, lønna lav.
– Drivkraften til Ingeborg var all urettferdigheten hun så rundt seg i samfunnet, sier Sæter. Som understreker at Holm var ei uredd dame som tok ordet på fagforeningsmøter når det var behov for det.
Førr ei dame
I 1923 ble hun medlem av NNN, samme året forbundet ble stiftet. Hun ble raskt tillitsvalgt i Hermetikkarbeidernes fagforening i Trondheim, og representerte sin avdeling på tre landsmøter i NNN – det tredje i 1930, og de to påfølgende i 1932 og 1935.
ENGASJERT: Forfatter Goggi Holm lar seg rive med når Inger Holm er tema.
Jan-Erik Østlie
– Ingeborg mente at hermetikkarbeiderne var næringsmiddelindustriens og forbundets stebarn. Og hun talte alltid deres sak, sier Sæter.
Derfor kjempet hun for å få flertallet av hermetikkarbeiderne organiserte. Dessuten sloss hun for å få flere kvinner inn i ledende posisjoner i fagbevegelsen. Sæter mener at Holm på NNN-landsmøte i 1935 var den eneste kvinnen som tok ordet.
I 1935 innså hun at lønna i hermetikkindustrien ikke var nok å leve av, og hun tok seg jobb på natta som renholder på jernbanen. Noe senere sluttet hun i hermetikk og meldte seg inn i Jernbaneforbundet hvor hun også tok på seg tillitsverv. Noe var det renholderne hun ga sitt engasjement til.
– Rent allment kjempet hun for skjevheter der hun så dem, også internt i fagbevegelsen. Skjevheter som for eksempel kvinnediskriminering både i lønns- og maktspørsmål, skjevheter som Sæter mener eksisterer fortsatt.
Kulturell og sangglad var hun også, blant annet som mangeårig medlem og deltaker i arbeidernes kvinnekor.
Og takken for det hele var at Ingeborg Holm måtte kjempe en 30 år lang kamp mot norske myndigheter for å få innvilget krigsinvalidepensjon.
Her må det være lov å si som Halvdan Sivertsen: Førr ei dame!
(De som er så heldige å få NNN-arbeideren nr. 7–2020 i posten kan lese et lengre intervju med forfatter Goggi Sæter om boka og Ingeborg Holm)
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Lina Winge