BOKBAD: Inga E. Næss (t.v.) snakker med forfatter Goggi Sæter om boka om Ingeborg Holm.
Jan-Erik Østlie
Bok om Ingeborg Holm:
Ingeborg Holm ble torturert og tatt som gissel, men hun ga seg ikke
Hun valgte hermetikkindustrien på luselønn, hun valgte Norges Kommunistiske Parti i 1923 og hun sto han av under krigen under ufattelig press. Krigsinvalidepensjon måtte hun kjempe i 30 år for.
jan.erik@lomedia.no
«Det bi ailler fred på jorda så læng nåen e oinnertrøkt og fattig» – dette var mantraet til Ingeborg Holm, ei nærmest glemt fagforeningsdame som det nå er skrevet en biografi om.
Fagforeningskvinne og kommunist
Om lag 40 mennesker fikk plass på Litteraturhuset i Trondheim torsdag kveld da Goggi Sæters bok «Torturert og tatt som gissel» – med undertittel «Gåten Ingeborg Holm» ble lansert.
Dette er historien om ei usedvanlig kvinne.
Solum
Fagforeningstillitsvalgt i både NNN og Jernbaneforbundet før krigen, medlem av Norges Kommunistiske Parti (NKP) fra starten i 1923 til sin død i 1984, og motstandskvinne under krigen som ble både torturert og tatt som gissel av selveste Henry Rinnan. At hun slapp levende fra sistnevnte er bare en av flere gåter om Ingeborg Holm (1894-1984), ei fagforeningsdame som tilhører en av de glemte.
Var det fordi hun var kvinne? Eller fordi hun var kommunist? Eller begge deler? Det er bare noen av spørsmålene boka tar opp. Torsdag ble hun bokbadet av Inga E. Næss, som blant annet har skrevet boka «Skuddet i Buvika», en av de mest dramatiske hendelsene i norsk fagforeningshistorie der en tillitsvalgt ble skutt av en streikebryter som senere ble frikjent for ugjerningen.
Hele seansen i Litteraturhuset ble åpnet av John-Peder Denstad, lederen av LO i Trondheim, en av lanseringens arrangører.
– Det er nok av bøker om gutta på skauen. Her har vi den flotte historien om ei dame som også var ei stolt fagforeningskvinne, sa Denstad. Underforstått: Kan det bli bedre?
Sammensatt, flott og uredd
Hvem var så denne flotta dama? Jo, hun hadde ni søsken, hun tok aldri ordet i utide, men da hun tok ordet, ble hun som regel lyttet til. Ingeborg Hom kom fra Bindalen i Nordland, var ei bondejente og guttejente. Gårdsarbeidet tok hun grep om i ung alder, og hver eneste dag var hun ute på sjøen og fisket. Hun var flink til å lage mat.
– Ja, hun var så sammensatt og flott, sier Goggi Sæter.
19 år gammel var hun lei gårdsarbeidet, hun søkte nye utfordringer og dro til Trondheim. Der begynte hun i Preservingen – i hermetikkindustrien. Denne næringsmiddelfabrikken var noe annerledes enn annen hermetikkindustri. De brukte finere råvarer, men lønningene var skammelig lave. Prisen var høy, lønna lav.
– Drivkraften til Ingeborg var all urettferdigheten hun så rundt seg i samfunnet, sier Sæter. Som understreker at Holm var ei uredd dame som tok ordet på fagforeningsmøter når det var behov for det.
Førr ei dame
I 1923 ble hun medlem av NNN, samme året forbundet ble stiftet. Hun ble raskt tillitsvalgt i Hermetikkarbeidernes fagforening i Trondheim, og representerte sin avdeling på tre landsmøter i NNN – det tredje i 1930, og de to påfølgende i 1932 og 1935.
ENGASJERT: Forfatter Goggi Holm lar seg rive med når Inger Holm er tema.
Jan-Erik Østlie
– Ingeborg mente at hermetikkarbeiderne var næringsmiddelindustriens og forbundets stebarn. Og hun talte alltid deres sak, sier Sæter.
Derfor kjempet hun for å få flertallet av hermetikkarbeiderne organiserte. Dessuten sloss hun for å få flere kvinner inn i ledende posisjoner i fagbevegelsen. Sæter mener at Holm på NNN-landsmøte i 1935 var den eneste kvinnen som tok ordet.
I 1935 innså hun at lønna i hermetikkindustrien ikke var nok å leve av, og hun tok seg jobb på natta som renholder på jernbanen. Noe senere sluttet hun i hermetikk og meldte seg inn i Jernbaneforbundet hvor hun også tok på seg tillitsverv. Noe var det renholderne hun ga sitt engasjement til.
– Rent allment kjempet hun for skjevheter der hun så dem, også internt i fagbevegelsen. Skjevheter som for eksempel kvinnediskriminering både i lønns- og maktspørsmål, skjevheter som Sæter mener eksisterer fortsatt.
Kulturell og sangglad var hun også, blant annet som mangeårig medlem og deltaker i arbeidernes kvinnekor.
Og takken for det hele var at Ingeborg Holm måtte kjempe en 30 år lang kamp mot norske myndigheter for å få innvilget krigsinvalidepensjon.
Her må det være lov å si som Halvdan Sivertsen: Førr ei dame!
(De som er så heldige å få NNN-arbeideren nr. 7–2020 i posten kan lese et lengre intervju med forfatter Goggi Sæter om boka og Ingeborg Holm)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre