KULTURBUDSJETTET: Kulturbudsjettet ble lagt fram av kulturminister Thorhild Widvey på Operaen i går.
Anne Myklebust Odland
Kulturbudsjett i Olympiatoppens ånd
– Kulturbudsjettet for 2015 er et gjennomslag for det utvidede kulturbegrepet, kommenterer forsker Ole Marius Hylland. Han mener å kunne se en idrettspolitisk tankegang bak deler av kulturpolitikken.
marte@musikkultur.no
Hylland trekker fram regjeringens satsing på talenter som et eksempel på idrettspolitisk tankegang. Under navnet Talent Norge setter Kulturdepartementet av 30 millioner kroner til enkeltpersoner og grupper med forutsetninger for en lang karriere innen kunst og kultur på høyt internasjonalt nivå.
– En ting man kan si om dette budsjettet er at det er et gjennomslag for det utvidede kulturbegrepet, det er en idrettsvinkling her. Talentprogrammet er bygd på en Olympiatoppen-tankegang. Det er en idrettspolitisk tankegang bak talentsatsingen, og det blir interessant å se hva slags type elite, hva slags talent, som skal dyrkes, sier Ole Marius Hylland.
Han er forsker og fagkoordinator for kulturforsking ved Telemarksforsking. Hylland har gått igjennom statsbudsjettet på kulturfeltet og synes det er vanskelig å gi en god analyse.
– Jeg synes det er preget av omlegginger og tekniske budsjettendringer, og med en prosentvis økning som er mindre enn hva vi har vært vant til med Kulturløftet. Det er litt komplisert å kommentere det. Mange poster er flyttet og så har man en endret tippenøkkel som gjør at tippemidlene brukes på nye måter. Det er en del retorikk og kanskje litt mindre innhold. Det private skal spille en større rolle, det frivillige skal spille en større rolle og den offentlige finansieringen skal spille en mindre rolle. Men det er ganske få konkrete tiltak. Det viktigste kom allerede i forrige budsjett, nemlig gaveforsterkningsordningen. Det er den mest konkrete måten å bidra til større privat finansiering på. Det er jo et interessant politisk dilemma når offentlig politikk skal fremme økt privat involvering, for det er faktisk bare noe man kan ønske seg, sier Hylland.
Forskeren synes også det er interessant å se på hvor ulikt den rødgrønne og den blå-blå regjeringen forholder seg til begrepet frihet.
– For den sittende regjeringen er det frihet fra offentlige midler som er frihet, mens for den forrige betød økte offentlige midler økt kunstnerisk frihet. Her ser man en tydelig ideologisk forskjell i hvordan man tenker om offentlige penger.
Prinsipiell satsing på det frie
Kulturbudsjettet ble lagt fram av kulturminister Thorhild Widvey på Operaen i går. De store institusjonene på scenekunstfeltet, som Operaen er en del av, får hele ti prosent av et totalt budsjett på 12, 5 milliarder kroner.
Likevel framholder Kulturdepartementet at dette statsbudsjettet reflekterer en satsing på det frie feltet. BIT Teatergarasjen, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden har fått en økning på 1,1 millioner kroner hver.
– Er dette en reell satsing?
– I reine kroner er det ikke det, men prinsipielt er dette en satsing. Regjeringen styrker infrastrukturen på det frie feltet. De såkalt programmerende scenene er noen av de viktigste spillestedene for de frie gruppene, påpeker Hylland.
Kulturfondet blir én post
Og for å bli litt budsjetteknisk: En av de mest sentrale omleggingene på musikkfeltet er nedleggelsen av post 74. Ensemblene, institusjonene og organisasjonene som tidligere lå under denne posten spres nå til andre poster, blant annet post 55 – Kulturfondet. Post 56 (Kulturfondet – flerårig prosjekttilskudd) går også inn i her. Kulturfondet, som forvaltes av Norsk kulturråd, har altså tidligere vært underlagt flere poster, men samles nå i én stor sekk.
– Hvilke konsekvenser får dette?
– Det store bildet er at Kulturrådet får – og dette sier de eksplisitt selv – større mulighet til og ansvar for å forvalte pengene, og gjøre skjønnsmessige vurderinger på tvers av postene. Post 74 har inneholdt mye blanda drops. For noen vil nok omleggingen bety at de må regne med å bli vurdert på kunstnerisk og faglig resultat ganske jevnlig, for å få beholde støtten. For andre vil ikke denne omleggingen ha noe å si, mener Hylland.
Mediebransjen taper
De tydeligste kuttene kommer på medieområdet, ifølge forskeren.
– Å fryse lisenspengene til NRK er i prinsippet et kutt, og det kuttes også i pressestøtten. Den flate momsen for digitale og trykte medier innebærer også helt andre forhold for denne delen av kultursektoren, påpeker han.
Generelt kan man ut fra kulturbudsjettet lese at de store institusjonene – med noen unntak – får en beskjeden økning i sine budsjetter, tilsvarende lønns- og prisvekst. Rock City Namsos er et av unntakene. De mister nærmere 70 prosent av støtten fra staten.
Et av satsingsområdene for regjeringen er korfeltet. Både Det Norske Solistkor og Edvard Grieg Kor får en økning i sine bevilgninger på over 30 prosent.
Trondheimsolistene og Opera Nordfjord får også en solid økning, på henholdsvis 18 og 21 prosent. Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er dessuten en av budsjettets vinnere, med en økning på 12,5 prosent. Det bevilges 8 prosent mer til kunstnerstipend.
Budsjettet gir ingen signaler om økte rammer til driften av Forsvarets Musikk.
Mer om statsbudsjettet:
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB