Kunst på arbeidsplassene i 60 år
– Med sine nærmere 6000 bilder har KpA vært med på å spre glede og kunnskap om kunst ut til folket, sa LOs Rita Lekang da organisasjonen Kunst på Arbeidsplassen (KpA) i går markerte sitt 60 årsjubileum med egen kunstutstilling.
Både LO og NHO har støttet prosjektet fra første stund og har sørget for at det i alle disse årene har latt seg gjennomføre økonomisk. I dag har Kunst på Arbeidsplassen (KpA) nærmere 150 medlemmer. Med utgangspunkt i samlingen på nesten 6 000 arbeider organiserer KpA utstillinger som leies ut til institusjoner og bedrifter på rullerende basis.
Se web-utstillinger av KpAs kunstverk
Utstilling
Den utstillingen som ble åpnet ved Oslo Prosjektrom i Lakkegata 21 i går, vil stå til 12. september. Deretter vil den sendes videre til NHO og LO. I Kongressenteret åpner den 4. oktober.
– LO er stolt over å ha vært med helt fra starten for på den måten å bringe kunsten ut til de ansatte på arbeidsplassene, sa LOs representant i styret, Rita Lekang ved jubileumsmarkeringen i går. Hun la til at svært få land har evnet å gjøre noe tilsvarende.
Inspirerer
Lekang understreket at malerier, grafikk, fotografier, tegninger og akvareller på veggene er viktig for mennesker:
– Jeg tror vi blir mer motiverte og kreative til å gjøre jobben, kunsten gir oss inspirasjon og glede, sa hun. NHO og LO ga en ekstra pengegave til KpA på 50 000 kroner i forbindelse med jubileet.
Samtidskunst
Kunstansvarlig ved KpA er Ingrid Wisløff. Hun understreker at utstillingen har aktuelle samtidskunstnere fra blant annet Japan, USA og England:
– De utvalgte bildene er ment å illustrere Kunst på Arbeidsplassens ønske om å være en sentral og oppdatert formidler av ny, betydningsfull kunst, sier hun.
Framsynt fabrikkeier
Kunst på Arbeidsplassen ble stiftet av kunsthistoriker og fabrikkeier Harry Fett i 1950, med det mål å bringe kunsten ut til folket. Han var en fremsynt fabrikkeier og var tidlig ute med sosiale tiltak og velferdstilbud, blant annet holdt han foredrag for sine ansatte og viste fram sin private kunstsamling.
Han var med på å etablere tidsskriftet Kunst og kultur i 1910, og har gitt ut flere bøker på kulturens område. Fett var også riksantikvar fra 1913 – 1946. I 1965 ble Gamle Østensjøvei i Oslo omdøpt til Harry Fetts vei.