Kvoterot bekymrer
Regjeringen nekter å gi opp troen på klimakvotene selv om systemet for utslippsreduksjoner møter motbør fra en mengde kritikere.
– Kvotesystemet har ikke det beste omdømmet for tiden. Men inntil vi får på plass en avtale som regulerer utslipp i alle verdens land, er dette systemet det beste vi har, sier Erling Sande (Sp), leder av Stortingets energi- og miljøkomité, til NTB.
De negative kvotesakene har stått i kø den siste tiden. Først kom ramsalt kritikk fra faglig hold om at FNs godkjenningssystem er for dårlig. Så ble det kjent at europeiske land er blitt momssvindlet for 42 milliarder kroner i forbindelse med kvotehandel de siste 18 månedene. I tillegg er Ungarn i hardt vær etter å ha videresolgt u-landskvoter som er levert inn av bedrifter til sletting, norske kvotekjøp i Kina er underkjent av FN fordi klimagevinsten er uklar og USA ventes å si nei takk til hele kvotesystemet.
– Kvoterot
Ifølge Klassekampen kan halvparten av de norske kvotekjøpene bli kjent ugyldige av FN-rådet som godkjenner klimakvotekjøp. Norge har forpliktet seg til å kjøpe et sted mellom 25 og 30 millioner klimakvoter innen utgangen av 2012. Selv om det er inngått kontrakter for kjøp av til sammen 19 millioner kvoter, er så langt bare 660.000 godkjent av FN.
– Jeg er bekymret for regjeringens tempo og resultatene vi har oppnådd så langt. Vi ser at regjeringen utsetter klimatiltak hjemme, samtidig som det er store utfordringer når det gjelder det norske bidraget for reduksjoner i de globale utslippene, sier Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup til VG Nett.
– Høyre er positive til kvotehandel, men vi kan ikke være likegyldige til hvordan systemet fungerer, tillegger han.
Senterpartiets Erling Sande er enig i at Norge må forsikre seg om at pengene som investeres virkelig går til utslippsreduserende tiltak.
– Sakene er jo forskjellige, men det bør uansett være en vekker for oss. Det er avgjørende at vi har kontrollrutiner når det gjelder den kvotehandelen vi selv er med på. Handelen med kvoter som Norge ønsker godkjent må holde høy standard, sier Sande.
– Har troen
Han understreker at de rødgrønne fortsatt har troen på klimakvotene.
– Kvotehandelen har et bredt flertall bak seg på Stortinget, og er helt klart vårt spor. I dette uoversiktlige markedet har vi ikke mulighet til å kontrollere alt. Men vi har kontrollrutiner overfor norsk innsats, og det er vår trygghet, sier Sande.
Like fullt har svindelsaken med momsunndragelser i kvotesystemet også nådd Norge. Ifølge VG har myndighetene beslaglagt 114.500 kvoter til en verdi av 12 millioner kroner. I februar ble to norske selskaper siktet for momssvindel på 127 millioner kroner. Ytterligere tre norske selskaper registrert i det danske kvoteregisteret, men ikke i det norske, er også siktet for tilsvarende forhold.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) avviser at kvotesvindelen er et prov på at systemet fungerer for dårlig. Han har fortsatt tillit til klimatiltaket.
– Selvsagt har jeg tro på kvotesystemet, trass i svindel. Man mister vel ikke troen på butikker selv om det finnes butikktyver, sier Solheim. (ANB-NTB)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen