For første gang er det nå to sykepleiere i Fagforbundets toppledelse
De snakker fort, de fullfører hverandres setninger, og backer energisk opp hverandres poenger. Det lover godt for samarbeidet mellom sykepleierne i Fagforbundets toppledelse.
Parhester med trøkk: Iren Luther og Sissel M. Skoghaug har samarbeidet i en årrekke. Nå sitter begge to i Fagforbundets toppledelse.
Øystein Windstad
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Sissel M. Skoghaug og Iren Luthers energiske framtoning vil være kjent for mange av Fagforbundets medlemmer. Sissel har vært frikjøpt på heltid siden 2009, og har vært nestleder i forbundet de siste fire årene. På landsmøtet fikk hun fornyet tillit, og med i seg i forbundsstyret får hun nå sykepleierkollega Iren Luther, som rykket opp fra nestleder til leder i Seksjon helse og sosial, og dermed også inn på fast plass i forbundets arbeidsutvalg.
For første gang er det nå to sykepleiere i Fagforbundets toppledelse.
Bredde og tverrfaglighet
Samarbeidet mellom de to går imidlertid mange år tilbake, og de kjenner hverandre godt, blant annet gjennom sykepleiernettverket som de begge har vært engasjert i. Siden oppstart av nettverket har antall sykepleiere som er medlemmer i Fagforbundet økt fra 970 til 4500, altså nær en femdobling.
– Det er gjort et vanvittig rekrutteringsarbeid. Når antallet sykepleiere øker, blir det også lettere å verve flere. I starten var det mange sykepleiere som ikke forsto at de kunne være medlemmer i Fagforbundet. Etter hvert har vi fått mange sykepleiere som tillitsvalgte, og da går også vervearbeidet lettere.
I motsetning til profesjonsforbundene, som først og fremst jobber for sine egne, er det mange i helsesektoren som nå ser betydningen av bredere alllianser, framhever de to:
– De ser at vår tilnærming med teamarbeid og tverrfaglighet gir resultater.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Kamp mot tøffe rammer
Trøkket framover vil ligge på å jobbe mot den blåblå politikken, sier de to toppsykepleierne. Og det er nok å ta fatt i:
– Vilkårene for våre medlemmer i helse- og sosialsektoren er blitt tøffere, mye på grunn av utstrakt privatisering.
– I sykehussektoren bidrar for eksempel fritt behandlingssvalg og momsfritak til oppsplitting av arbeidsplassene og tap av rettigheter for de ansatte.
Fortida kommer tilbake
Arbeidstidsordningene er et annet område som trenger nøye overvåking, påpeker de:
– Langvakter, kortvakter, delte vakter, og folk som tvinges til å være selvstendig næringsdrivende - dette er bare noen av problemene vi ser øker på.
– Det presenteres som «lure» løsninger, men dette er ordninger som hører fortiden til, som vi trodde vi hadde avskaffet for godt. Derfor må vi kjempe for et anstendig arbeidsliv som gjør at folk kan stå i jobbene sine gjennom et helt yrkesliv.
• Mette Nord gjenvalgt som leder av Fagforbundet
• Stående applaus for Marta på Fagforbundets landsmøte
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside