Lærer nesten på bunn
Læreryrket står lavt i kurs blant ungdom. Bare butikkmedarbeidere og saksbehandlere i det offentlige ligger lavere på statusstigen.
Det går fram av en spørreundersøkelse utført av Tns Gallup/Mediacom som ledd i Kunnskapsdepartementets store lærerkampanje GNIST.
– Den alarmerende lave statusen for læreryrket understreker behovet for å bedre kvaliteten på lærerutdanningen, sier leder Øistein Svelle i Studentenes Landsforbund og lederen for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet Philip Andreas Lyding til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
De etterlyser et skikkelig statusløft for lærerutdanningen gjennom å utvide den til et femårig mastergradstudium. Det har regjeringen ikke tatt stilling til i den nye stortingsmeldingen om kvalitet i lærerutdanningen som nylig ble lagt fram.
Tredje dårligst
I undersøkelsen blir de unge bedt om å si sin mening om hvordan de tror samfunnet anerkjenner og verdsetter elleve utvalgte yrker. På en skala fra én til ti blir de enkelte yrkene plassert slik på statusstigen:
Aller høyest rangerer lege med 8,9. Deretter følger advokat med 8,5. Ingeniør: 7,8. Idrettsutøver: 7,3. Politi: 6,8. Journalist: 6,3. Håndverker: 5,4. Sykepleier: 5,3. Lærer: 5,1. Saksbehandler i offentlig sektor: 4,2 og butikkmedarbeider aller nederst med 2,8.
Selv om verdien av en slik rangering naturlig nok vil være omstridt, mener de to studentlederne at den setter søkelyset på et ømt punkt: Læreryrket står ikke veldig høyt i kurs blant de titusener av landets ungdom som i disse dager vurderer hva de skal begynne å studere til høsten.
En av seks
Ifølge undersøkelsen er det bare én av seks i den aldersgruppen som normalt søker seg til høyere utdanning som har lyst til å bli lærer. De to studentlederne mener lønns- og arbeidsforholdene i skolen bare er en del av forklaringen på dette. Innholdet i lærerutdanningen er minst like viktig og må justeres opp.
Undersøkelsen viser også at samtaler med venner og bekjente er avgjørende for hvilken utdanning ungdommen søker seg til. Siden mange kjenner noen som tar lærerutdanning, vil en forbedring av utdanningen raskt kunne ha en positiv effekt på rekrutteringen, konkluderer studentorganisasjonene.
Gjør ikke nok
Det går også fram at et stort flertall av de unge ikke synes politikerne gjør nok for å forbedre lærerutdanningen. Blant aktuelle søkere er det bare to prosent som er tilfreds med politikernes innsats for å sikre skolen kvalifiserte lærere, mens hele 39 prosent mener de gjør for lite. Svelle og Lyding er glade for at regjeringen har satt i gang et omfattende etter- og videreutdanningsprogram for lærere, men håper den ikke vil slå seg til ro med det.
– Lærerne utfører et av velferdssamfunnets viktigste yrker. Det bør gjenspeiles i kvaliteten på utdanningen. Vi kan ikke risikere at kommende studenter velger bort lærerutdanningen på grunn av lav status, avslutter Øistein Svelle og Philip Andreas Lyding.
Ikke helsvart
Her får de støtte av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell:
– Læreryrket oppfattes av mange som både krevende og givende, men anseelsen må likevel opp. Gode lærere er nøkkelen til mer kunnskap og en bedre skole, sier statsråden.
Men undersøkelsen tegner ikke et helsvart bilde av lærerrollen. Av de spurte er det flere som framhever at de kunne tenke seg å bli lærer fordi det er et givende yrke der de kan utvikle seg. De peker også på at det er et yrke med få begrensninger og at ingen dager er like. Andre kommenterte læreryrket somet godt og stabilt yrke, som også gir mye tilbake.
– Nå gjelder det bare å overbevise disse om at de bør søke lærerutdanningen før fristen går ut 15. april, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. (ANB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin