JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Lavlønnspolitikk er god likestilling»

Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum står skulder ved skulder i kvinnelønnsspørsmålet.

Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum står skulder ved skulder i kvinnelønnsspørsmålet.

Alf Ragnar Olsen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Lønnsgapet mellom kvinner og menn har blitt redusert med to prosentpoeng siden 2015.

kjell.werner@anb.no

Nå er kvinners snittlønn 87,6 prosent av menns. Likelønnskampen går framover, men det går ikke fort nok. Internt i LO er det en viss dragkamp om hvordan likestillingen skal gå videre for å oppnå lik lønn. Fellesorganisasjonen (FO) for sosionomer og andre sosialarbeidere er i mindretall. FO vil ha en likelønnspott for å løfte lønna til kvinner med mellomlang utdanning i offentlig sektor. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen avviser ideen. Han mener at den beste måten å tette likelønnsgapet på er å løfte de lavtlønte. Gabrielsen får støtte av Fagforbundets leder, Mette Nord.

p

– Lavlønnsprofiler på lønnsoppgjørene vil automatisk løfte kvinnelønna, sier Nord og poengterer at kvinner er dårligst betalt i kvinnedominerte yrker. Da LO diskuterte lønnspolitikk tirsdag gikk FO-leder Mimmi Kvisvik hardt ut mot LO-tradisjonen om å la industrien legge malen for lønnsoppgjørene. Hun hevdet at denne frontfagsmodellen ikke er kjønnsnøytral. Fellesforbundets Jørn Eggum tok til motmæle og hevdet at industrioverenskomsten ikke inneholder noen diskriminering, og dermed er kjønnsnøytral.

Følg oss på Facebook

FO har fått utarbeidet en rapport som viser at lønnsforskjellene i lønn er størst blant dem med bachelorutdanning eller tilsvarende. Velferdsjobber i offentlig sektor er for eksempel dårligere betalt enn ingeniører i privat sektor. Mette Nord peker på at de samme faktorene finnes i hele arbeidslivet, ikke bare blant dem med mellomlang og lang utdanning. Her har Fagforbundets leder et veldig godt poeng. FOs sammenlikning blir for snever.

Tallenes tale er klar. Likestillingen har kommet kortest på sykehusene. Der tjener kvinnene bare 80,5 prosent av det mennene gjør. For industriarbeidere er det samme tallet 93,5 prosent – altså 13 prosentpoeng bedre i kvinners favør sammenliknet med situasjonen ved sykehusene. Finanssektoren er nest dårligst på lønnsmessig likestilling. Her tjener kvinnene 81,7 prosent av det mannlige kolleger gjør. Det hører med til historien at også kvinnelige industrifunksjonærer tjener betydelig mindre enn mannlige kolleger.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

På denne bakgrunnen synes det klart at en lønnspolitikk som løfter de lavtlønte også er god likestilling. LO har tradisjon for å løfte de lavtlønte gjennom å heve minstelønnssatsene og gi egne lavlønnstillegg. Det er en god tradisjon. I tillegg må svaret være mindre deltid og mer heltid. Det er et tankekors at likestillingen lønnsmessig henger etter i kvinnedominerte yrker. Sykdomstegnet kan leses i statistikken. Ledelsen og de tillitsvalgte ved sykehusene har den største utfordringen.

Annonse
Annonse