JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederskifte i NISO

Joachim Walltin overtar som leder i NISO når Silje Vaadal tar permisjon fredag for å bli mamma på heltid. Hun lover å være tilbake 1. august neste år.

Den konstituerte lederen, Joachim Walltin, er siviløkonom, en utdannelse han tok mens han spilte for Vålerenga. Han har nå permisjon fra PricewaterhouseCoopers AS. En sentral oppgave for den konstituerte lederen av LOs minste forbund, er å legge forholdene bedre til rette slik at aktive utøvere skal kunne ta utdannelse ved siden av idrettskarrieren. Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) ble startet 1. juli 1995 og ble eget forbund i 1999. NISO har nå 670 medlemmer.

Vanskeligere å ta utdannelse

– Det virker som om det blir stadig vanskeligere for idrettsutøvere på toppnivå å ta utdannelse, sier Joachim Walltin, som selv fullførte BI i Sandvika mens han spilte for Vålerenga, et lag han var knyttet til i fem år

– Da mange fotballspillere i de øverste divisjonene trener to ganger om dagen, er mye på reise og oppholder seg på treningssamlinger i utlandet utenfor sesongen, kan det være vanskelig å følge obligatoriske forelesninger. Forbundet har innledet et samarbeid med Norsk Toppfotball med sikte på å tilrettelegge forholdene slik at kravene om obligatorisk frammøte til forelesningene gjøres mindre restriktive og at deler av undervisningen kan følges på nett.

– Overenskomstene forbundet inngår inneholder ikke et ord om lønn. De tar for seg forhold som innflytelse i arbeidshverdagen, utstyr, oppsett av terminlista og forsikring. Mange spillere er for dårlig forsikret.

Stipend til idrettsutøvere

Vel så viktig er at Norsk Toppfotball og dermed klubbene motiverer spillerne til å fullføre en utdannelse. I tillegg gir NISO fire utdanningsstipend årlig til idrettsutøvere, som er medlemmer i vårt forbund. Det er nå en gang slik at ytterst få tjener så bra som aktive utøvere at de kan leve av den inntekten resten av livet, tilføyer Joachim Walltin.

–Vi må også nå ungdommen. Forbundet har fått mange nye medlemmer blant de yngste, som har tegnet kontrakt med klubbene. Dette er midlertidige arbeidskontrakter, som tegnes for å sikre klubbene inntekter ved overgang til andre klubber. Disse unge er i startgropa for videre karriere. Men også den tar en gang slutt. Ytterst få fotballspillere er aktive ut over 35 år. Derfor er det viktig å stimulere til utdanning med sikte på en annen karriere, innskyter Silje Vaadal.

Noen tjener veldig bra

– Nå organiserer NISO også utøvere i annen lagidrett enn fotball, men la oss holde oss der en stund til. Er NISO enig i påstanden i media om at lønnsnivået i norske klubber er for høyt?

– Noen tjener bra, mens andre har mer normal lønn. Vi kan også finne noen spillere i håndball og ishockey som har gode lønnsbetingelser. Samtidig har vi mange spillere i 1. divisjon fotball, som har annen lønnsinntekt i tillegg, svarer Silje Vaadal. Hun har fulgt NISO tett de siste åtte åra, først som ansatt juridisk konsulent fra 2001, som konstituert leder i november 2003 og som valgt leder fra november 2004. NISO er eneste forbund i LO som har toårig valgperiode.

Snittinntekt på 350 000 kroner

– Kan du eksemplifisere lønnsbetingelsene for fotballspillere?

– Moss Fotballklubb krevde lønnsreduksjon på 10 prosent for alle, altså ikke bare spillere, men også ansatte i administrasjonen. Spillerne hadde en gjennomsnittsinntekt på 350 000 kroner. Noen tjente betraktelig mer, samtidig som fire spillere ikke hadde mer enn 100 000 kroner i årsinntekt fra klubben.

Få organiserte på kontoret

I det siste har NISO fått henvendelser også fra ansatte i administrasjonen, som har fått krav om lønnsreduksjon. Selv om vi finner HK-organiserte blant de ansatte, er det organisasjonsprosenten lav og dermed en utfordring for Handel og Kontor.

– Det som synes opplagt er at for mange klubber bruker for mye penger, at utgiftene ikke står i forhold til inntektene, svarer Joachim Walltin. Nå taler også siviløkonomen.

– Mange klubber har styrket administrasjonen vesentlig og lønner den godt. I tillegg har mange bygd nye stadioner. Selv om mange klubber har flinke folk i ledelsen og drives forsvarlig rent økonomisk, er det kanskje følelser som vektlegges sterkere enn sansen for de økonomiske realitetene, sier Joachim Walltin.

NISO på talefot med skiløperne

NISO organiserer primært lagspillerne, altså fotball, ishockey og håndballspillere, men også andre grupper har meldt sin interesse, som kombinertlaget og landslag i flere grener. Dette er en utvikling som forbundet følger med spent oppmerksomhet.

Ramme:

Joachim Walltin,

Den konstituerte lederen i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) , er født i 1974 og er utdannet siviløkonom. Han har vært topp fotballspiller for Strindheim, Vålerenga, Brann, Moss og Tromsø.

Joachim Walltin er ingen skåprunge i NISO-sammenheng. Han ble medlem så tidlig som i 1995, samme året som NISO ble stiftet som en forening i Norsk Tjenestemannslag. Han har vært nestleder siden 2004.

Warning
Annonse
Annonse