JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liten pensjonskunnskap

Sju av ti nordmenn sier de ikke vet hva pensjonsreformen vil bety for lommeboka deres.

Det viser en fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført for Vital Forsikring.

Flere muligheter

– Min klare oppfordring er at du må bry deg mer om din egen pensjon, og at det er lurt å bruke en halvtime på å sette seg inn i hva den nye pensjonsreformen betyr for deg, sier administrerende direktør i Vital Forsikring, Tom Rathke.

Den nye pensjonsreformen trer i full kraft fra nyttår, og den gir flere valgmuligheter enn tidligere. Den gir blant annet økt mulighet til å gå av tidlig og økt mulighet til å kombinere arbeid og pensjon.

– Men folk må selv ta ansvar for å finne ut av hvordan de nye endringene treffer egen lommebok. Det er viktig å tenke på hva slags pensjonstilværelse man ønsker seg og planlegge ut fra det, sier Rathke.

Planlegg tidlig

Et godt utgangspunkt for å få vite hva du kan rutte med som pensjonist, er å logge inn på nettsidene minpensjon.no. Dette er en ikke-kommersiell nettside som gir deg et godt innblikk i både statens bidrag og egne pensjonsordninger.

Forsikringsselskapenes pensjonskalkulatorer kan også være nyttig.

Ifølge Respons-undersøkelsen ville bare én av ti nordmenn sluttet helt i jobben dersom de fylte 62 år til neste år.

En tredel av oss ville valgt å trappe ned og jobbe deltid fra det året vi blir 62.

– For veldig mange er det faktisk mulig å gjøre dette hvis man bare planlegger i forkant, sier Rathke.

Sjekk jobbavtale

Vital-direktøren mener folk generelt sett er usikre både på egen pensjon og utfallet av den nye pensjonsreformen som trer i full kraft fra årsskiftet.

– Overraskende få tenker på hva slags økonomi de får når de slutter å jobbe, sier han.

Rathke anbefaler derfor arbeidstakere helt ned i 30-årsalderen å sjekke hva den offentlige pensjonen deres blir og hva slags pensjonsordning arbeidsgiveren har. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse