JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik kan ikke gjenvelges i 2021, med mindre LOs interne aldersgrense blir hevet. Her i samtale med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik kan ikke gjenvelges i 2021, med mindre LOs interne aldersgrense blir hevet. Her i samtale med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Liv og lære i LO-ledelsen»

For å bli valgt inn i LO-ledelsen må man være under 60 år.
06.03.2020
14:00
06.03.2020 12:46

kjell.werner@anb.no

Nå jobbes det for å heve denne interne pensjonsgrensen.

Det kan i tilfelle åpne for at det blir mulig å gjenvelge LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik. Hun vil nemlig være fem måneder for gammel på LO-kongressen i 2021. Men nå vurderer et internt LO-utvalg å heve aldersgrensen for tillitsvalgte. Anbefalingene fra utvalget vil komme i god tid før LO-kongressen i 2021.

Lederen i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, mener det er kunstig at LO har 60 år som aldersgrense for valgbarhet. Hun viser til at LO jobber for at alle arbeidstakere skal stå i arbeid lengre. Hun mener det er på tide at LO ser på dette. Sundnes legger heller ikke skjul på at hun ønsker Peggy Hessen Følsvik med i LO-ledelsen i ytterligere en periode.

Følg oss på Facebook

Arbeidsmiljøloven åpnet allerede i 2015 for at vi kan forlange å stå i jobb til fylte 72 år, og at den tilvarende grensen for bedriftsinterne avtaler er 70 år. I tillegg kommer pensjonsreformen som også stimulerer oss alle til å stå lengre i jobb.

Et tillitsverv i fagbevegelsen kan ikke helt sammenliknes med en ordinær fast jobb. LO-ledelsen blir valgt på kongressen hvert fjerde år. Men ikke alle blir gjenvalgt ved neste korsvei. Noen trer ut frivillig før de når den magiske 60-årsgrensen. Andre blir kastet på dør. Slik må det være i organisasjonslivet. På den annen side er dagens LO-grense kunstig lav. Det sendes et dårlig signal. Arbeidstakere flest må nemlig stå lengre i jobb for å få en brukbar pensjon.

LO går på sin side glipp av spreke seniorer som i flere år kan gjøre en god jobb for fagbevegelsen. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen for øvrig «bare» er 52 år gammel. Han kan derfor ha en lang karriere foran seg i LO-toppen. Men det er en annen skål.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Flere av forbundene i LO-ledelsen har hevet aldersgrensen for de fremste tillitsvalgte. I Handel og Kontor er grensen satt til 62 år. Trine Lise Sundnes forteller at det har kommet inn forslag om å øke aldersgrensen i HK.

Dette blir tema på HK-landsmøtet til høsten. Forslagene på alt fra å ha 67 år som øverste alder for å sitte i forbundsstyret til begrensninger i hvor mange perioder øverste tillitsvalgte kan sitte i samme posisjon.

Fellesforbundet har gått opp til valgbarhet fram til fylte 63 år. Det innebærer at forbundstoppene i ytterste konsekvens kan sitte til de er 67 år.

LO-kongressen i 2021 bør følge opp i samme spor. Det er på høy tid at det blir bedre sammenheng mellom liv og lære i LO-ledelsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.03.2020
14:00
06.03.2020 12:46