JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO forsvarer lederlønn

LO reagerer ikke på at lederlønningene i statseide selskaper har økt kraftig. Deres medlemmer har nemlig fått den samme økningen.

En rapport fra Riksrevisjonen, som TV 2 har fått tilgang til, viser at lederlønningene i helt eller delvis statseide selskaper har økt med 11 prosent i perioden 2007 til 2009. Det er dobbelt så høy lønnsvekst som for andre ledere i norske selskaper i samme periode.

Men i LO vekker ikke lekkasjene fra Riksrevisjonen noen stor harme.

– Nivået på lederlønningene har økt omtrent i samme takt med det våre medlemmer har fått i samme periode, sier førstesekretær i LO, Ellen Stensrud, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ikke moderasjon

Riksrevisjonen stiller ifølge TV 2 spørsmålet om hvorvidt det er sikret moderasjon i lederlønningene i statseide selskaper. I 2006 varslet dessuten den rødgrønne regjeringen at de ville bruke eierskapet sitt til å sikre moderasjon på lederlønn.

– Det er Riksrevisjonens oppgave å stille de kritiske spørsmålene. Men i disse årene hadde vi gode oppgjør også for våre medlemmer, sier Stensrud til ANB.

Det er først i år, og i kommende lønnsoppgjør, at moderasjon og solidaritet med konkurranseutsatt industri, kommer tilbake for fullt slik vi kjenner begrepene fra 1990-tallet.

Finanskrisen

Ifølge Ellen Stensrud er tidsrommet for rapporten, som strekker seg over de tre siste årene, for kort til å gi et riktig bilde. Hun mener også at finanskrisen har påvirket bonusene i det private, og at dette kan forklare at lederlønningene i statseide selskaper har hatt bedre utvikling.

– Før finanskrisen var det i alle år slik at lederlønningene i det private dro fra resten av samfunnet i et altfor høyt tempo. Men i det private er bruken av opsjoner og bonuser mer vanlig, og dette har det blitt mindre av under finanskrisen, sier Stensrud. (ANB)

Annonse
Annonse