LO hedret av sørafrikansk fagbevegelse
Den største sørafrikanske fagorganisasjonen – Cosatu – har hedret LO i Norge som takk for støtte gjennom mange år. Tidligere leder av LOs internasjonal avdeling, Kaare Sandegren, tok imot prisen på vegne av LO.
Over 2500 mennesker i rødt og svart fyller en hel sal, med sang og begeistring. Cosatu (Congress of South African Trade Unions) viser at de har kraft og styrke. Organisasjonens 10ende kongress gikk av stabelen i Johannesburg i slutten av september.
– Hele 11 land ble hedret for den støtten de hadde gitt i frigjøringskampen og oppbyggingen av fagorganisasjonen. De nordiske landene, samt Cuba, ble spesielt trukket fram under generalsekretær Zwelinzima Vavis tale til kongressen, ifølge Sandegren.
– De sier selv at Cosatu ikke hadde vært der de er i dag, uten den støtten de fikk, legger han til.
80-åringen Sandegren er fremdeles svært oppegående. Kaare Sandegren gikk av som leder for LOs internasjonale avdeling i 1994, omtrent samtidig som apartheidstyret falt i Sør-Afrika og Nelson Mandela ble innsatt som president. Selv ble han næringsbyråd i Oslo i stedet for pensjonist.
LO tidlig på banen
Allerede tidlig på 70-tallet bevilget LO store beløp til støtte for frigjøringskampen i Sør-Afrika, ikke minst gjennom ANC. LO samarbeidet med Utenriksdepartementet og generalkonsulen i Cape Town for å frakte penger inn i landet.
– Norge var blant de første og viktigste støttespillerne til Cosatu, sier Ellen Stensrud, 1.sekretær i LO.
– Det var store diskusjoner på 70-tallet om hvordan støtten skulle være, men LO var en pådriver for å få i gang handelsboikotten mot Sør-Afrika. Og forbundene pressa LO til å gjøre noe, minnes Stensrud.
– Det viktigste internasjonale arbeidet LO gjør, er å støtte faglig utvikling, understreker Kaare Sandegren, som ser dette som en svært viktig og avgjørende faktor i demokratibygging. Han minner om at organisasjonen Cosatu ble bygget etter skandinavisk og britisk modell, samtidig som de sloss fysisk og forhandlet på arbeidsplassene. Og dette skjedde i en rasiststat. Det er imponerende, fremholder Sandegren.
Folk er utålmodige
– Fagbevegelsen i Sør-Afrika er i svært misfornøyde med utviklingen i samfunnet etter apartheids fall, og derfor spisser de nå tonen mot myndighetene. Forskjellene mellom fattig og rik har økt siden 1994 da apartheid falt og ANC kom til makten. Folk er utålmodige og det haster for ANC og regjeringen å få til en endring, sier Camilla Houeland, LOs rådgiver for det sørlige Afrika, som også var tilstede på kongressen.
I 2010 skal Sør-Afrika arrangere VM i fotball, for første gang på det afrikanske kontinent.
– Først er det fotball-VM, så blir det alvor, truer de.
Industrien må utvikles
Resolusjonene som ble vedtatt, var tøffe og stilte krav til myndighetene. Landet ledes nå av president Jacob Zuma, som også er leder av ANC. Cosatu er svært opptatt av å dempe arbeidsledigheten og bekjempe fattigdommen.
– For å få til dette, er de avhengig av å utvikle industrien i landet. Dette er forhold vi kjenner oss igjen i, understreker den tidligere lederen av LOs internasjonale avdeling.
I juni kom det til voldelige opptøyer mot migrantarbeidere fra Zimbabwe, men Sandegren mener at Cosatu taklet situasjonen bra.
– De var redelige i debatten, og representerer den sterkeste solidariske kraften i det sørlige Afrika, sier han.
– Cosatu var den viktigste årsaken til at Thabo Mbeki måtte trekke seg utenom tur, mener Sandegren. Cosatu har hele tiden støttet Zuma, og selv om tonen under kongressen er sterkt retorisk i sosialistisk retning, er praksisen sosialdemokratisk. Det er de to fra LO som var til stede, enige om.
Godt organisert kongress
– Kongressen var svært profesjonelt lagt opp, og ligner mye på vår egen LO-kongress, med mengder av dokumenter trykket opp til alle delegatene. Mye nyttig informasjon, forteller Camilla og viser fram tjukke «bøker» fra kongressen.
– Det var fantastisk å se hvilken inspirasjon Cosatus kongress var for mange av de afrikanske gjestene. Mange land på kontinentet sendte representanter dit. Det er ikke tvil om at det er viktig for dem å lære av Cosatu, sier hun.
Kaare Sandegren mener det er svært viktig at LO inviterer sine afrikanske samarbeidspartnere til LO-kongressen, slik at de med selvsyn kan oppleve hvordan vi avvikler kongress, har politiske diskusjoner og ikke minst vårt treparts-samarbeid.
LO må gå i dialog med Cosatu
LOs tidligere «utenriksminister» er opptatt av at LO må gå i dialog med Cosatu.
– Det som skjer i Sør-Afrika nå er svært avgjørende for Afrikas framtid. Cosatu er en grunnplansorganisasjon med to millioner medlemmer, og med en målsetting om å doble sitt medlemstall innen 2015. Dette skjer samtidig som finanskrisen har ført til enda større arbeidsledighet og store medlemstap i sentrale forbund – 60 000 medlemmer i Metallarbeiderforbundet og 48 000 i Gruvearbeiderforbundet, mens tekstilbransjen har mistet 25 000 medlemmer, forteller Houeland.
– De er innstilt på å drive politisk virksomhet á la de nordiske organisasjonene, og de understreker at de vil bruke den makten og innflytelsen de som arbeidstakere har, i byggingen av demokratiet og landet. Cosatu er på mange måter det motsatte av ANC, som har blitt kritisert for at de har blitt elitistisk, og mistet kontakten med grunnplanet. Den kontakten har Cosatu.
– Jeg vil si det så stekt at fagbevegelsen og Cosatu avgjør Sør-Afrika framtid, avslutter Kaare Sandegren.
Oppkalt etter stor leder
Prisen som ble delt ut heter Elijah Barayi Award, og er oppkalt etter én av Sør-Afrikas største faglige ledere, som døde i 1994. Han var med og dannet Cosatu og var organisasjonens første generalsekretær.
Cosatu ble dannet i 1985, etter initiativ fra Gruvearbeiderforbundet NUM, har over 2 millioner medlemmer. Generalsekretær er Zwelinzima Vavi.