JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statens eierskap i Statkraft er en suksess

Det er ikke lett å skjønne hvorfor er det så viktig for Høyre å slippe private løs i Statkraft. Det er ikke noe folkekrav at norske elver og fossefall legges ut på auksjon. 

Leif Martin Kirknes/Eva-Lill Bekkevad

Statkraft er Norges største kraftprodusent og den ledende aktøren innen fornybar energi i Europa. Selskapet har et høyt teknologisk nivå, det er internasjonalt konkurransedyktig og meget lønnsomt. I fjor hadde selskapet 4200 ansatte, virksomhet i 20 land og en brutto omsetning på 52 milliarder kroner. Statkrafts vellykkete utvikling og vekst har skjedd som et heleid, statlig foretak.

Langsiktig eier. Høyres programkomité ønsker delprivatisering av selskapet, og begrunner det blant annet med at det er nødvendig for å vokse utenlands. Staten har stort sett vært en langsiktig eier, og har ved flere anledninger gått inn med egenkapital for å realisere store investeringer. Disse har vært positive for satsningen på fornybar energi utenfor Norges grenser, og spesielt i områder hvor energibehovet er stort. I tillegg har det styrket Statkrafts muligheter som produsent av vindkraft, og ikke bare vannkraft. Det har vært bra for fornybarsatsingen og industriutviklingen i Norge.

Ikke folkekrav. Det er ikke lett å skjønne hvorfor er det så viktig for Høyre å slippe private løs i Statkraft. Det er ikke noe folkekrav at norske elver og fossefall legges ut på auksjon. Derfor sukrer Høyres programkomite pillen, ved å foreslå en konstruksjon der Statkraft skal reduseres til et rent driftsselskap, og eierskapet til vannkraftressursene formelt overføres til staten. Det er en dårlig modell. Dersom det innføres en høy grunnrentebeskatning av selskapet, sitter vi igjen med et selskap med sterkt svekket lønnsomhet og redusert evne til nye investeringer.

Utbyttepolitikken. Klåfingrede politikere med ønske om mer penger til valgløfter blir trukket fram som et argument mot det statlig eierskapet. Det var helt klart dårlig utøvelse av eierskapet da Høyre og budsjettkameratene tok 5 mrd fra selskapet kun 10 måneder etter at regjeringen hadde lovet 10 mrd i ekstra egenkapital. Det resulterte i at Statkraft måtte avlyse store satsinger innen fornybar energi. Dette eksemplet rokker i midlertidig ikke ved hovedbildet av staten som en god eier. I tillegg mener jeg at delprivatisering på ingen måte er en garanti for en god eierskapspolitikk. Det finnes mange eksempler på private eiere som tenker kortsiktig og som tar ut for mye i utbytte. Ved et nedsalg så har vi ingen kontroll over hvem som kjøper seg inn i selskapet.

Ledige ingenører. I dag går mange ingeniører arbeidsledige på grunn av nedgangstidene i oljeindustrien. Den kompetansen disse besitter er anvendelig, og bør brukes til å utvikle nye arbeidsplasser. Statkraft er statens viktigste redskap for utvikling av kraftressursene i Norge. EL og IT vil arbeide for at staten bruker sitt eierskap til å sikre Statkraft god egenkapital slik at nye prosjekter innen fornybar energi gjennomføres. Muligheten for å lykkes er gode. Staten har godt med kapital, verden trenger mer ren energi og kompetansen er mer tilgjengelig enn på lenge.

EL og IT ønsker at Statkraft fortsatt skal være et ledende kompetansemiljø innen kraftutbygging og utvikling av fornybar energi i Norge. Statens eierskap har bidratt, og bør bidra til det også i framtida.

Jan Olav Andersen, forbundsleder EL&IT Forbundet

Warning
Annonse
Annonse