LO støtter klimaforliket
LO-leder Roar Flåthen støtter klimaforliket, men påpeker behov for å få mer realisme inn i debatten, i dette innlegget.
LO støtter klimaforliket, selv om vi som organisasjon ikke er en del av Stortinget og ikke part i klimaforliket. Men vår ambisjon er, som den alltid har vært og som vi har vært pådrivere for, at Norge skal gå i front i klimakampen. LO støtter også at tiltak gjennomføres i Norge, selv om de kan koste mer enn tiltak i utlandet, hvis det er del i en målbevisst politikk for å utvikle ny miljøteknologi.
Det er derfor ikke riktig som noen hevder at LO har snudd i klimapolitikken. Vi har bare gjentatt de synspunkter vi alltid har hatt, men som nå har blitt aktualisert igjen gjennom debatten i forkant av den varslede klimameldingen fra Regjeringen.
I denne debatten har vi påpekt to ting ved siden av at Norge skal være en internasjonal pådriver i klimakampen:
Det ene er at vi ikke må praktisere klimaforliket på en slik måte at det rammer verdens mest miljøvennlige industri, og som fører til at industrien flytter til land som har mindre streng miljølovgivning enn Norge. Målet må være det motsatte: Bidra til å videreutvikle denne industrien. Derfor må vi ha realistiske mål om hva som er praktisk mulig å kutte hjemme i forhold til hva man oppnår ved å bidra til kutt ute. Selv nasjonale politikere må innse at det er summen av alle tiltak internasjonalt som redder klimaet.
Det andre vi har sagt, er at når vi diskuterer mål og virkemidler i klimakampen kan vi ikke hele tiden se bort i fra det som faktisk er oppnådd, både gjennom allerede reduserte utslipp fra norsk industri, blant annet som følge av satsing på ny teknologi og omstilling, og gjennom en høy andel bruk av fornybar energi. Norge er faktisk i en særstilling i verden når det gjelder å levere fornybar energi til industriproduksjon.
LO har ikke foreslått hvor mye av de totale norske utslippskuttene som skal tas på hjemmebane i framtida, men vi har påpekt at Norge har problemer med å nå målsettingen om 2/3 av grunner som allerede er nevnt og uten at dette fører til nedleggelse av miljøvennlig industri.
Derfor ber vi om at politikerne når de nå inviterer til debatt om mål og virkemidler for framtidas klimapolitikk, evaluerer konsekvensene av de målsettinger de allerede har satt og de virkemidler de har stilt til rådighet.
Det forundrer meg derfor at politikere fra både SV som regjeringsparti og fra opposisjonspartiene angriper LO for å stille de spørsmålene som de selv bør stille. I stedet for å angripe LO som stiller spørsmål ved konsekvensene av egen politikk, bør de heller bekymre seg for hvordan vi kan videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri til å skape vekst i alle deler av landet innenfor rammene som settes for å redde klimaet.
Spesielt bør miljøvernminister Erik Solheim være opptatt av dette, og ikke uten videre avvise den debatten vi reiser. Det er derfor grunnlag for å spørre om regjeringen og statsråden ønsker debatt eller ikke, om hans reaksjon i mediene er riktig. Når Solheim sier at hvis ikke vi omstiller norsk næringsliv til å bli klimaeffektivt, så kommer Norge til å tape i konkurransen, har han helt rett. Det er jo nettopp den omstillingen som har foregått og som foregår. Det er denne omstillingen vi vil ha mer av for å redde og videreutvikle industrien, ikke legge den ned og flytte den, noe som kan bli konsekvensen om vi ikke har realisme i politikken vi fører. Det er også grunn til å minne om at norsk industri på mange områder er i forkant av utvikle miljøteknologi, og dette er noe vi må stimulere videre, også gjennom kommende klimamelding.
Vi har registrert at Fremskrittspartiet har omfavnet LOs synspunkter. Det er imidlertid ingen grunn til å si at LO og Frp har samme syn i klimakampen. Mens LO støtter klimaforliket, var ikke Frp en del av dette i Stortinget.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse