LO ut av Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
«Denne artikkelen er skrevet i 2003 og innholdet er utdatert. LO er fortsatt eier av Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker.»
LO mener folkehøgskolene har utspilt sin rolle som utdanningsalternativ i takt med utbyggingen av videregående skoler og økt kapasitet i høyere utdanning. I tillegg er LO bekymret over at man årlig må bruke fire-fem millioner kroner på å støtte skolen, uten at det har vært mulig å få driften til å gå i balanse. 'Dette er midler som bør benyttes på en betydelig mer informasjonsstrategisk måte blant annet for å skolere mediefolk i faglige tema,' heter det i begrunnelsen for sekretariatets vedtak.
Et 'nådeår'
I det opprinnelige forslaget til vedtak gikk LO-ledelsen inn for å avvikle eierskapet allerede ved slutten av dette skoleåret. Debatten på sekretariatsmøtet førte imidlertid til at skolen fikk et ekstra 'nådeår'. Nå heter det at LO tar sikte på å avvikle LOs eierskap i Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole, Ringsaker ved skoleårets slutt 30. juni 2005.
- Et klokt vedtak, sier en lettet inspektør Arne Robert Eidstuen til LO-Aktuelt.no.
- Hadde det opprinnelige forslaget blitt vedtatt, hadde løpet vært kjørt, mener han. Eidstuen begrunner det med at man da måtte hatt et nytt opplegg for driften klart allerede i løpet av januar. 1. febaruar starter nemlig opptaket av elever til neste skoleår.
- Nå har vi fått en langt mer realistisk mulighet for å finne et nytt grunnlag å drive skolen videre på, sier han.
Anbefalte videre drift
Helt siden LO-kongressen i 2001 har folkehøgskolens framtid vært under utredning. Et eget utvalg, nedsatt av sekretariatet, leverte i mars i år en rapport som anbefalte videre drift, på bestemte forutsetninger. Også en gruppe ansatte ved skolen har foreslått en alternativ driftsmodell.
Ingen av delene vant gehør i LOs ledelse: 'Da det ikke foreligger forslag som viser en driftsform som forsvarer videre drift anses det rett å beslutte at LOs engasjement opphører,' heter det i ledelsens innstilling til sekretariatet.
Arbeiderhøgskole
Folkehøgskoledriften ble etablert i 1939, etter at Arbeidernes Høgskolelag i Hedmark i lengre tid hadde arbeidet med planer for en arbeiderhøgskole i fylket. I 1948 kom arbeiderbevegelsen i Opland med på eiersiden. Siden 1966 har skolen vært eid av LO.
LO har investert betydelig summer i bygningene. I 1990/91 ble bygningene totalrenovert for omkring 50 millioner kroner, og 1999/00 ble det investert nye 10 millioner i utbedringer.
Skolen har de siste årene hatt 79 elevplasser. Undervisningstilbudet er konsentrert om mediefag og internasjonal solidaritet.
Driften av skolen har de siste årene gått med mellom en og to millioner kroner i underskudd. Folkehøgskolen har 19 ansatte.