JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helheten gjør at jeg stemmer blått

Skatt og innvandring skaper temperatur blant engasjerte industriarbeidere i Mandal.
PAUSEPREK: Arne 
Kleiven, Jan Inge Stiland, Roy Rugland, Eivind Sand, Arnfinn Bentsen, og Sten Henriksen går gjerne i politisk fight 
mellom produksjonen.

PAUSEPREK: Arne Kleiven, Jan Inge Stiland, Roy Rugland, Eivind Sand, Arnfinn Bentsen, og Sten Henriksen går gjerne i politisk fight mellom produksjonen.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

– Han er på gli. Den mannen blir bare blåere og blåere, sier Roy Rugland og peker på Arnfinn Bentsen.

Forsamlingen bryter ut i latter, og det er god stemning. Rugland og Bentsen står på hver sin side i det politiske landskapet og tar gjerne en diskusjon når sjansen byr seg.

Klokken er halv elleve en onsdag formiddag. Vi befinner oss på hydraulikkverkstedet hos Umoe Mandal AS. Elleve arbeidskarer er innom for en kaffepause mellom slagene i produksjonshallen. Praten kommer fort i gang. Og den er ikke om vær og vind. Vi nærmer oss høstens valg, og temperaturen i diskusjonene stiger når kvikksølvet i gradestokken på utsiden synker.

– Jeg skjønner ikke at folk som jobber her, kan stemme FrP. De motarbeider jo seg selv og arbeidsfolk når de stemmer blått, sier Bentsen oppgitt.

– Men det skal jeg innrømme, jeg er ikke enig med FrP om alt. Når det kommer til arbeidslivsspørsmål for eksempel; der er jeg enig i at de røde partiene er best. Men helheten gjør at jeg stemmer blått, kontrer Rugland.

Ap er best for arbeidere

Han drar fram eksempler på at partiene på venstresiden har bedre forslag til arbeidsmiljøloven når det kommer til midlertidige ansettelser, arbeidstidsspørsmål og sykelønnsordninger. Likevel er det andre ting som veier tyngre for Rugland, slik som vei og samferdsel, innvandring og skatter og avgifter.

– Dessverre er ingen partier perfekt. Den blå regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov åpner for flere midlertidige ansettelser, og flere arbeidere må forholde seg til midlertidige kontrakter. Hva skal ungdommer gjøre, gå på korttidskontrakter resten av livet? Skal man kjøpe seg hus og etablere seg, må man ha fast jobb. Så det er veldig mye jeg er enig med venstresiden i, sier Rugland.

– Ja, så hvorfor stemmer du FrP? spør Bentsen.

– Jeg har mange meninger om mye, men det er ikke alt jeg vil dele med dere, sier Rugland lurt.

Blå arbeidsplass

En rask statistisk undersøkelse i rommet viser at det er seksti-førti høyre-venstre sympatisører hos Umoe Mandal. Fra før vet vi at LO-forbundene Fellesforbundet, Industri og Energi og Transportarbeiderforbundet har mange medlemmer som stemmer blått. En meningsmåling ved siste stortingsvalg viste at Fellesforbundet hadde over 30 prosent FrP-velgere.

– Det er folk med meninger som jobber her, og de sitter ikke stille. Om meningene deres er riktige, er en annen sak. Opptellingen er nok ganske riktig, slik jeg oppfatter mine medlemmer. Det blir mange morsomme og interessante diskusjoner ut av det, smiler Arne Hægeland.

Han er leder for verkstedklubben som tilhører Fellesforbundet. Industrirørleggeren mener at arbeiderne er mer politiske enn de aner selv. Når de diskuterer over en kaffekopp, nesten uansett hva det måtte være, så er det politisk relevant. I hvert fall når valget nærmer seg. Selv er han Arbeiderparti-sympatisør, men er forsiktig med politisk propaganda.

Lite propaganda

– Jeg har ikke hatt noen kampanjer her, nei. Det tror jeg ikke hadde vært så populært. Men når det er enkeltsaker som er aktuelle, så sørger jeg for at de får ekstra oppmerksomhet. Da kampen om endring av arbeidsmiljøloven var oppe for eksempel, så prøvde jeg å få fram hva Fellesforbundet og de forskjellige partiene mener og hva som er best for oss. Jeg henger gjerne opp lapper og plakater på klubbtavla. Men som tillitsvalgt går jeg ikke lenger enn å diskutere politikk og saker i pausene og når sjansen byr seg. Jeg er tillitsvalgt og kollega, ikke partimann, sier Hægeland.

Innvandring engasjerer

Han forteller at inntrykket hans er at de fleste er enig når det kommer til arbeidslivsspørsmål, men det er andre deler av politikken som skaper motpoler.

– Det er særlig innvandringsspørsmålet og skatter og avgifter som splitter arbeiderne på pauserommet.

– Vi er ikke så sikre på at Arne er Ap-mann, han har ganske mange blå meninger, sier Arne Kleiven til jublende latter.

– Neida, han er en god leder og en god representant for LO og Fellesforbundet. Han prøver nok å få folk til å bytte side på sin lure måte. Han prøver å provosere, slik at vi ser poenger og skal reflektere. Gjennom diskusjon kan man jo bli påvirka, men det går ikke så bra for Arne. Vi er temmelig satte alle mann, fortsetter Kleiven som er på høyre fløy.

Misliker Ap-støtte

Selv om Kleiven stemmer blått, er han likevel rimelig fornøyd med LO og forbundet sitt. Men han misliker at millioner fra LO pumpes inn til Ap. I valgkampåret 2013 fikk Ap elleve millioner av LO. Og opp mot 20 millioner samlet av LO-familien.

– LO er bra og gjør mye bra for oss arbeidsfolk, men jeg liker ikke at de støtter Ap økonomisk. En slik organisasjon med medlemmer som stemmer både rødt og blått, burde vært mer nøytralt. Det er surt å vite at våre kontingentpenger går til et parti vi ikke støtter, sier Kleiven og flere nikker anerkjennende.

– Men det er jo en grunn til at LO-støtter venstresiden. De er bedre på arbeidslivspolitikk, avbryter Arnfinn Bentsen.

– Og dere som stemte blått for å bli kvitt bommene, må jo skjønne at det koster å bygge veier og kjøre bil. Et sted må jo pengene komme fra, selv om regjeringen er blå. Ting koster penger, det vet vi både før og etter valget, sier Bentsen syrlig.

Det er vanskelig å være uenig i det, er de fleste enige om.

Høyre-venstre-samarbeid

Pausen har vart i en halv time. Det har ikke vært stille et sekund. Straks er alle mann tilbake i produksjonshallen. Da er de ikke lenger politiske eksperter, men mekanikere, sveisere, industrirørleggere, elektrikere og kompositt fagarbeidere på verftet. Da er de kollegaer som blant andre ting skal samarbeide om å bygge luftpute-katamaranen «Umoe Ventus». En spesiell type båt som Umoe er alene om å bygge, med luftputeteknologi som kan takle høye bølger og forebygge sjøsyke vedlikeholdsarbeidere som skal jobbe med vindmølleparker off-shore. Da drar de samme lasset for å bevare arbeidsplassen sin.

– Ingen går herfra uten å få vite litt om politikk. Og vi forlater sjelden rommet som uvenner, det synes jeg er bra, sier klubbleder Hægeland.

– Det viktigste for meg er at alle skal stemme. Helst på venstresiden, men det er uansett bedre at de stemmer til høyre enn at de ikke stemmer i det hele tatt. Det prøver jeg å få fram.

Jeg er tillitsvalgt og kollega, ikke partimann.

Arne Hægeland

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse