Nesten ingen med innvandrerbakgrunn blant toppene i fagbevegelsen
– LO-ledelsen gjenspeiler ikke medlemsmassen
Hadia Tajik spurte partikolleger fra hele Norden om det er slik at «alle er med». I LO er personer med minoritetsbakgrunn kun enkelte unntak.
En stor gruppes opplevelser, både i livet og arbeidslivet, blir ikke løftet opp på dagsordenen i LO, mener Sahar Azari, leder av NTL Ung
Ole Palmstrøm
– Jeg støtter Hadia fullt og helt. Nettopp det at det er så få personer med minoritetsbakgrunn i LO er noe vi har tatt opp før. Det gjenspeiler ikke medlemsmassen. Det største problemet er at en stor gruppes opplevelser både i livet og i arbeidslivet ikke blir representert eller løftet opp på dagsordenen. Hvordan denne gruppen opplever å leve i Norge og være en del av arbeidslivet blir ikke gjenstand for debatt, sier leder for NTL-Ung, Sahar Azari, til LO-Aktuelt.
Er alle med
På årsmøtet i den nordiske arbeiderbevegelsens samarbeidskomite, Samak, kom AP-nestleder Hadia Tajik med et spørsmål til salen.
– Vi sier at alle skal med. Det er et slagord vi alle bruker. Men se på denne salen. Er alle med, spurte hun. Jeg ser bare to med bakgrunn fra innvandrerfamilier. Det er AUF-leder Mani og meg. Er alle med? Jeg ser stort sett menn i sin middagshøyde. Er alle med, spurte hun igjen, til en nikkende og flau forsamling.
Du skal lete med lykt og lupe for å finne sentrale tillitsvalgte i LO med minoritetsbakgrunn. Ingen av de store forbundene har tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn i sine forbundsstyrer. Ledelsen har ingen. Ingen i LO vil kommentere den aktuelle saken.
– Når det gjelder de valgte posisjonene i LO, er det kongressen som velger dem. Kongressen består av delegater fra forbundene. Det bør kanskje folk i forbundene svare på. Selv har jeg ingen kommentar til temaet, heller ingen oversikt, svarer LO-sekretær Are Tomasgard til LO-Aktuelt.
• Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør
Forslag til kongressen
Debatten kommer kanskje på LO-kongressen. NTL har nemlig kommet med et forslag om dette. Her heter det at LO skal legge til rette for et nasjonalt nettverk for tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.
– Dette kan både styrke selvtilliten blant tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn samt senke terskelen for å ta på seg verv, mener Sahar Azari.
I forslaget vises det til at dette er gjort både i Sverige og Danmark, mens to enkeltforbund i Norge også har et slikt nettverk innad i eget forbund.
– Dette er et svært viktig tiltak som eksempelvis kan tilby organisasjonsskolering, opplæring i den norske modellen og språkopplæring, der kursingen enten kan foregå på ulike språk, eller norsk og engelsk, er begrunnelsen til forslaget.
– Fordi vi ønsker flere personer med innvandringsbakgrunn som gode rollemodeller innad i LO-systemet ønsker vi å styrke deres kompetanse og hindre at tillitsvalgte i små bedrifter må jobbe helt alene, heter det også i begrunnelsen for forslaget.
– Et slikt nettverk kan også løfte opp tabubelagte temaer og saker som omhandler diskriminering. mener Sahar.
• Arbeidsledigheten synker blant innvandrere
Stor organisasjonsgrad
En Fafo-rapport som ble presentert sist høst, viser at ansatte med minoritetsbakgrunn har like stor organisasjonsgrad som andre.
– Problemet er at de ikke kommer inn i tillitsmannsapparatet. Mange føler at sakene som denne gruppen er opptatt av ikke er viktige nok. De blir ikke oppfordret til å ta tillitsverv. Og de taper ofte kampvoteringer, mener Sahar Azari.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.