Oljearbeidere ga Arbeiderpartiets landsmøte beskjed:
– Sørg for olje-arbeidsplasser, så skal vi sørge for klingende mynt
Uten olje og gass, ingen velferd. Derfor trengs nye områder for utvinning. Det var budskapet til Arbeiderpartiets landsmøte fra tilreisende oljearbeidere i dag.
Fellesforbundet og IndustriEnergi sto sammen bak arrangementet. I midten forbundsleder Leif Sande i IE.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
Arbeiderpartiets delegater på vei inn til landsmøteåpninga ble i dag møtt av fagforeningsfaner fra hele kysten. Mange tilreisende arbeidere fra verft og oljeselskaper stilte i arbeidstøy utenfor Folkets hus, og budskapet var tydelig: Olje og gass er landets viktigste industri, og landsmøtet må vedta en framtidig politikk som gjør det mulig å videreutvikle den.
Fløy inn
Blant demonstrantene på Youngstorget var 49 Kværner Verdal-ansatte, ens ærend flybårne til hovedstaden.
– Det er viktig at vi er her. Ingenting er avgjort på forhånd, så det er bra at landsmøtet ser at vi står opp for industrien vår og for framtidsmulighetene, sa klubbleder Ståle Knoff Johansen.
Han støtter hovedbudskapet fra arrangørene av markeringa, Fellesforbundet og IndustriEnergi, om at betydningen olje og gass har for statens inntekter er underkommunisert i debatten om petroleum.
– For å fortsette å utvikle næringa trenger vi nye felter, sa Johansen.
Kværner Verdal var blant de store klubbene som var representert på Youngstorget før Aps landsmøte.
Erlend Angelo
Verdier må skapes
– At arbeidsfolk må reise til Oslo med faner og flagg for å forsvare utvinninga av en ressurs verden trenger, det er foruroligende. Har folk tapt av syne at verdier faktisk må skapes, spurte Atle Tranøy, konserntillitsvalgt i Aker ASA.
I rekken av appellanter var det flere som påpekte at tilliten til Arbeiderpartiet er avhengig av at partiet fører videre en politikk der vedtak om nye olje- og gassfelter skal fattes på bakgrunn av kunnskap om konsekvensene, altså konsekvensutredninger.
– Ingen ser ut til å forstå følgene av en ukontrollert nedbygging av olje og gass. Vi reagerer kraftig på signalene om at tradisjonen for kunnskapsbasert politikk brytes. Samtidig forstår vi at et statsbærende parti må søke kompromisser. Men skulle det kompromissforslaget som er lagt fram svekkes, svekkes tilliten kraftig, sa Tranøy.
Til å leve med
Arbeiderpartiets Hadia Tajik har lagt fram forslag om en konsekvensutredning av deler av havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum er også skuffet over at forslaget til landsmøtet ikke er å konsekvensutrede hele Lofoten, Vesterålen og Senja, men mener kompromissforslaget er til å leve med.
– Vi står han av, sammen, var hans budskap til de frammøtte oljearbeiderne.
IndustriEnergis påtroppende leder Frode Alfheim påpekte at selv i kriseåret 2016 var inntektene fra salg av olje og gass statens viktigste inntekt, fulgt av salg av teknologi til nettopp olje- og gassutvinning som nest viktigste inntektskilde.
– Hver femte krone som går til sykehus, veier og utdanning kommer fra olje og gass. Ingen partier med ambisjoner om å styre landet kan overse disse inntektene, sa Alfheim.
Delegatene som skulle inn på landsmøtet kunne ikke unngå å legge merke til demonstrantene som krever nye oljefelter for å videreutvikle og sikre arbeidsplassene.
Erlend Angelo
Giske håper på kompromisset
Det var nestleder Trond Giske som representerte partiet ute på torget. Han understreket at Ap har en 50 år lang tradisjon for å balansere hensynet til arbeidsplasser og energibehov med miljø og bærekraft.
Trond Giske i Arbeiderpartiet håper kompromissforslaget som er lagt fram blir det endelige vedtaket.
Erlend Angelo
– Vi skal sørge for at industrien videreutvikles, med trygge jobber og felles eierskap. Derfor håper og tror jeg at kompromissforslaget som blir lagt fram blir vedtatt. Det er til beste for verdiskapning, bosetning og miljøet, sa Giske.
Greenpeace på plass
Ikledd rød kjeledress og med parole som krevde «Grønne jobber nå» var Greenpeace' Truls Gulowsen en enslig motstemme utenfor Folkets hus.
– Jeg vil høre hva de sier og være en påminnelse om at det finnes andre måter å løse utfordringene på enn å lete etter mer olje, sa Gulowsen. Han ønsker at Fellesforbundet og IndustriEnergi skal være mer opptatt av at omstillinga, som er i gang uansett om man vil eller ikke, skal skje på en trygg og rettferdig måte.
Greenpeaces Truls Gulowsen og Kværner Stord-arbeider Rune Svensen ble ikke enige. Men stemninga var god.
Erlend Angelo
Stemninga var likevel gemyttlig da Rune Svensen fra Kværner Stord tok diskusjonen med Gulowsen.
– Ingenting kan erstatte inntektene fra olja. Husk at vi blant annet kan bruke dem til å forske på grønnere energi, sa Svensen.
Han er medlem i Arbeiderpartiet og syntes det var riktig å demonstrere mot sitt eget parti på åpningsdagen av landsmøtet.
– Miljøbevegelsen har fått for mye makt i Ap. Det er også blitt for viktig for partiledelsen å kompromisse med småpartier som er imot olje for å sikre seg makt, mente Svensen.
Oljeopprøret
Dagens markering var et resultat av et «oljeopprør« som startet da LO samlet seg til olje- og gasskonferanse i Bodø i fjor. Da la sentrale tillitsvalgte i leverandørindustrien fram et ultimatum til andre LO-forbund: Ligg unna vår sektor, eller LO kan sprenges ved at industrien danner sitt eget kartell.
Siden har debatten internt i LO gått, og det ventes høy temperatur på Kongressen som starter 8. mai.
Les mer om dagens demonstrasjon her: Vil fylle Youngstorget med oljearbeidere
Resultatet på Arbeiderpartiets landsmøte vil igjen få stor betydning for hvordan debatten kommer til å gå på LO-Kongressen.
Vi er ikke klimafornektere, slo Fellesforbundets Jørn Eggum fast. – Man må ikke ta livet av det ene for å skape det andre, sa Eggum.
Erlend Angelo
Delegater på vei inn til landsmøtet fikk med seg løpesedler med informasjon fra oljeopprørerne.
Erlend Angelo
Roar Abrahamsen, leder for Fellesforbundets avdeling 5 i Hordaland, er en av initiativtakerne bak demonstrasjonen.
Erlend Angelo
Erlend Angelo
Erlend Angelo
Erlend Angelo
Slutt med tullete symbolpolitikk som palmeoljediesel og støtte til dyre el-SUVer. Bruk heller ressursene på klimatiltak som virker, sa Atle Tranøy. Han karakteriserte det å bygge ned leverandørindustrien som den skjære galimatias.
Erlend Angelo
Greenpeaces Truls Gulowsen ville ikke provosere, men mener fagbevegelsen er altfor lite opptatt av måten omstillinga til en grønn økonomi skal skje på.
Erlend Angelo
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.